Misteri sota l'aigua

L'enigma de la misteriosa 'ciutat' submergida al Japó

El monument Yonaguni fa anys que s'ha convertit en una incògnita arqueològica per als investigadors

El monument de Yonaguni, al Japó
30/04/2025
2 min

A mitjans dels anys 80, un submarinista explorava les illes de Ryukyu, al sud de la costa del Japó. El que no s'esperava era trobar-se amb un dels misteris arqueològics que encara intriguen els geòlegs avui dia. A 25 metres de profunditat, una estructura colossal de 50 metres de llarg i 20 d'ample restava impassible dins el mar. Es tracta del que avui es coneix com a monument Yonaguni, i està envoltat de teories sobre el seu origen: és natural o són els humans els qui el van construir?

Va ser Kihachirō Aratake, un submarinista japonès, qui va descobrir la formació rocosa en forma de piràmide l'any 1987: "Era aclaparador", afirmava en una entrevista a la BBC. Una mena de graons, amb vores rectilínies i formes simètriques, és el que van portar a pensar que el monument podria ser un megàlit construït al final de l'últim període glacial. Tot i això, la majoria de geòlegs, arqueòlegs i historiadors consideren que les estructures de Yonaguni són d'origen natural. Ara bé, no deixen de ser motiu d'especulació.

Els angles rectes i les simetries han generat debat i misteri al voltant de l'origen de l'estructura

De fet, l'estructura rocosa s'ha convertit en un dels grans misteris submarins de la humanitat i ja ha estat batejada com l'Atlàntida del Japó. També fa pensar en les piràmides d'Egipte, tot i que la formació japonesa seria encara més antiga. Els experts calculen que té més de 10.000 anys: si això es confirmés, la convertiria en l'estructura arquitectònica més antiga coneguda, juntament amb el santuari de Göbekli Tepe, a Turquia.

Hi ha consens científic sobre Yonaguni?

Temps després del descobriment, un grup de científics encapçalats per Masaaki Kimura, de la Universitat de Ryukyu, va començar a investigar la misteriosa "ciutat" submergida. Segons l'investigador en cap, l'estructura natural va ser modificada pels humans. Davant d'aquestes afirmacions, les teories sobre l'origen del monument són variades: des que podria formar part dels vestigis del poble jomon, que va habitar el Japó prehistòric, fins a especulacions de la pseudoarqueologia que l'atribueixen a una civilització mítica anomenada Mu.

Arc del monument de Yonaguni
Arc del monument de Yonaguni

Uns altres investigadors afirmen que el lloc recorda formacions naturals d'altres racons del món. De fet, a l'illa de Yonaguni mateix hi ha estructures naturals que sembla que segueixin la formació geològica del monument, tal com explica el geocientífic Takayuki Ogata. El geòleg Makoto Otsubo, també de la Universitat de Ryukyu, afirma a la BBC que es poden trobar formacions simètriques a la naturalesa. De fet, el consens general és que la gran estructura és resultat de processos naturals i terratrèmols, com podrien ser les columnes basàltiques de la Calçada del Gegant d'Irlanda del Nord.

Més enllà de les especulacions i de les civilitzacions perdudes, el monument de Yonaguni atrau turistes de tot el món. Els passadissos de roca, les formes inusuals i, esclar, el misteri que l'envolta fan d'aquest descobriment un lloc fascinant i un fenomen geològic únic al planeta.

stats
OSZAR »