Mercat laboral

La bretxa salarial entre homes i dones s'ha reduït en només 200 euros des del 2008

Les dones cobren 6.200 euros menys que els homes a l'any

Per què hi ha una bretxa salarial entre homes i dones?
Silvia Barcia
14/02/2025
2 min

BarcelonaLa desigualtat real en els salaris dels homes i les dones només s'ha reduït en 200 euros des del 2008, segons els informes publicats per UGT i CCOO de Catalunya aquest divendres, que marquen la bretxa salarial en un 19,51% el primer dels sindicats i un 24,2% el segon. Les dades utilitzades són del 2022, de l'Enquesta d'Estructura Salarial de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i afirmen que els homes cobren 6.200 euros més que les dones a l'any, dada que es redueix des del 2014, però que s'ha mantingut per sobre dels 6.000 euros. Actualment, la diferència catalana és superior a l'espanyola per 1.200 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La UGT ha qualificat l'augment del salari mínim interprofessional (SMI) d'"essencial importància", ja que hi ha més dones que homes que el cobren, especialment en l'àmbit de les treballadores de la llar i l'hostaleria. Ivette Barrachina, secretaria d'Igualtat i LGBTIQA+ del sindicat, ha mencionat que els contractes parcials i temporals "tenen cara de dona" perquè a Catalunya un 18,9% de les dones treballen amb aquest tipus de contracte, mentre que per als homes la xifra es redueix al 7,1%. Barrachina ha afegit que la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores podria incentivar més dones a treballar a temps complet per una qüestió de conciliació.

CCOO ha explicat que els complements salarials tenen molt a veure amb la bretxa salarial, ja que la diferència en el salari base dels homes i les dones és d'un 15,6%, però amb els complements salarials aquesta xifra augmenta en un 48,4% i en un 137% pel que fa a les hores extra. Mentxu Gutiérrez, secretaria de Dones i Polítiques LGTBI, ha manifestat que "les dones no treballen de nit i no fan hores extra perquè no tenen disponibilitat per la qüestió de les cures".

Fins a 25 anys per arribar a la igualtat

Els estudis també destaquen que la bretxa salarial ha augmentat entre les dones per la seva formació professional, mentre que en els homes la diferència ha disminuït. Algunes anàlisis preveuen que aquesta desigualtat salarial podria desaparèixer en 20 o 25 anys si s'estableixen plans d'igualtat, controls salarials, reduccions de la jornada laboral o augments del salari mínim dels convenis catalans fins als 1.400 euros.

stats
OSZAR »