Les treballadores espanyoles, les més sobrequalificades d'Europa
L'Estat és el país membre amb una taxa més elevada de persones que tenen feines que demanen un nivell més baix d'estudis del que tenen


Brussel·lesLa taxa de treballadors sobrequalificats d'Espanya s'ha reduït, però continua sent l'estat d'Europa amb més persones que tenen un nivell educatiu superior del que necessiten per a la feina que tenen, especialment en el cas de les dones. El percentatge de l'Estat ha passat del 35,8% el 2023 al 35% –la baixada més gran des que se'n té registre– i es manté molt per sobre de la mitjana de la Unió Europea i dels països de la moneda única, que es queden en el 21,5% i 22,6%, segons l'informe publicat aquest dimarts per l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat.
Pel que fa al percentatge de treballadores sobrequalificades de l'Estat, encara és més elevat que el dels homes. L'any passat va ser del 35,8%, mentre que la mitjana de l'eurozona va ser del 23,6% i la de la Unió Europea del 22,2%. Tot i això, Espanya és un dels estats on la diferència de gènere en aquest sentit és més baixa i s'accentua en països com Itàlia, on la taxa de les dones és fins a 7,7 punts percentuals més alta que la dels homes, Eslovàquia (6,4 punts) i Malta (5,3). En total, en 21 dels 27 estats membres de la Unió Europea la taxa de sobrequalificació de les dones és superior que la dels homes.
Després d'Espanya, l'estat que registra una taxa més alta de treballadors sobrequalificats és Grècia, que arriba al 33%, i Xipre, que assoleix el 28,2%. Entre les grans economies europees, les que registren un pitjor percentatge després de l'estat espanyol són Itàlia (21,7%), França (21%) i Alemanya (18,9%). A la cua d'Europa, en canvi, hi ha països com Luxemburg, que no arriba al 5%, Croàcia i Txèquia, que es queden al voltant del 12%.
D'altra banda, la taxa de població d'entre 20 i 64 anys de la Unió Europea que treballa ha assolit el seu màxim des del 2009 i l'any passat va arribar al 75,8%. Es tracta d'un augment de mig punt percentual respecte al 2023 i va sumar fins a 197,6 milions de treballadors. Els percentatges més elevats en aquest sentit s'han registrat als Països Baixos (83,5%), Malta (83%) i Txèquia (82%), mentre que Itàlia, Grècia i Romania tenen les més baixes. Espanya també es troba clarament en la part baixa i es queda en el 71,4%.