Futbol

"Si ens treuen de Gràcia, ens maten"

L'Europa jugarà a Primera Federació, però encara no sap si podrà fer-ho al seu estadi

Àlex Cano, capità de l'Europa, celebrant l'ascens
03/05/2025
4 min

BarcelonaEls socis més veterans de l'Europa, club fundador de la Primera Divisió espanyola el 1928, es freguen els ulls. Després d'anys de penúries i de veure com l'estadi del Nou Sardenya s'anava quedant buit, els darrers anys el club gracienc viu un renaixement social i esportiu. Diumenge, l'Europa va aconseguir l'ascens a Primera Federació quan encara queda una jornada per acabar la Lliga, imposant-se al camp de l'Elx B (0-1) amb un gol del seu etern capità Àlex Cano, que suma 500 partits al club i és el segon màxim golejador de la història tot i ser defensa.

Feia trenta anys que el club de la Vila de Gràcia no jugava a la tercera categoria del futbol estatal, quan la temporada 1994-95 va jugar a l'antiga Segona Divisió B. Aquest proper cap de setmana pot arribar l'ascens del primer equip femení a la Segona Divisió del futbol estatal. L'Europa viu dies de felicitat.

Amb més de 2.800 socis, quatre vegades més que fa tres anys, l'Europa ha connectat amb gent jove que busca en camps petits el que ja no troba en uns altres espais: un club proper i obert a la comunitat. L'Europa es va declarar per estatuts contrari al feixisme, el masclisme, el racisme i l'homofòbia i va créixer socialment de la mà del seu rival, un Sant Andreu que també passa per un moment dolç, com demostren els derbis d'aquesta temporada com el que va acabar suspès inicialment quan va caure una tanca del Nou Sardenya.

Aquesta temporada poca gent esperava que l'equip entrenat per l'exjugador del Girona Aday Benítez aconseguiria pujar, perquè al grup hi ha rivals amb un pressupost molt més alt, com el Sabadell i l'Atlètic Balears. A més, l'estiu passat la meitat de la plantilla va marxar-ne i calia fer un projecte de nou, començant pel tècnic. Benítez tenia tot just un any d'experiència a l'Escala, però ha aconseguit derrotar els seus rivals per donar a l'Europa el segon ascens en tres anys.

"El 23 d'abril va fer dos anys que aquesta junta directiva va assumir el càrrec. Llavors l'equip havia aconseguit l'ascens a Segona Federació i l'objectiu era consolidar-nos en la categoria. Però l'any passat ja ens vam quedar a deu minuts de pujar en el darrer partit (va acabar pujant l'Hèrcules d'Alacant) i aquesta temporada hem pujat de manera solvent, jugant un futbol espectacular quan teníem una plantilla pensada per no baixar", diu l'Àlex López Vendrell, vicepresident del club.

Però l'èxit de l'Europa arriba amb cert neguit. Segons les normes de la Federació Espanyola de Futbol, per jugar a Primera Federació cal un estadi amb gespa natural. I el Nou Sardenya és de gespa artificial. Fer-hi obres per instal·lar gespa natural és gairebé impossible, perquè el terreny de joc es troba sobre un pàrquing de diferents plantes. L'inici del cas el trobem també fa trenta anys, més o menys en l'època del darrer ascens el 1994. El 1992, l'Ajuntament de Barcelona, titular dels terrenys on hi havia el vell estadi del club, va decidir renovar totalment les instal·lacions i va enderrocar el vell Sardenya. Les obres permetien fer un gimnàs poliesportiu al costat del camp i l'aparcament subterrani. Durant tres anys l'Europa va jugar al camp del Martinenc i l'Horta, llavors camps de terra. El 1995 va tornar finalment a un Nou Sardenya renovat.

Però les normatives actuals de la Federació amenacen d'expulsar l'Europa del Nou Sardenya. "De moment volem gaudir l'ascens, però és cert que fa setmanes que mantenim negociacions amb la Federació espanyola, la catalana i l'Ajuntament de Barcelona a través del regidor David Escudé. La nostra única voluntat és continuar al Nou Sardenya. No podem fer-ho d'una forma diferent, som un equip de Gràcia que ha crescut socialment al barri. Som graciencs i aquesta vinculació a una comunitat és clau. Si ens treuen del nostre estadi ens maten. Aquesta vinculació és clau, si ens treuen del Nou Sardenya matem el club i matem l'essència del futbol. Els clubs han de jugar a la seva localitat", diu López Vendrell.

L'Europa, amb els seus aficionats a Elx

"Es parla molt del pàrquing. Plantar gespa natural sembla impossible, perquè caldria fer una gran inversió i unes obres faraòniques. És inviable. I tenim un segon condicionant: el nostre camp acull els partits del futbol base i l'escola, una font d'ingressos clau i un dels nostres motius d'orgull. Ens agrada crear una comunitat i tenir tantes nenes i nens. Amb gespa natural no podríem ni tenir el 10% dels partits que tenim ara. Això perjudicaria les famílies, perquè a Barcelona tenim un drama: no hi ha camps. Els passa a tots els clubs", explica el vicepresident escapulat. "Ara estem parlant amb tots els actors, passarem les etapes que faci falta jurídicament per defensar que volem continuar al Nou Sardenya amb una gespa artificial. Defensem que podem jugar-hi si fem un tractament que ens permeti tenir homologació de la FIFA. Com fan els equips que juguen a la Champions o l'Europa League. Tindrem un equip de Noruega jugant semifinals de l'Europa League en un camp artificial i nosaltres no podrem? Amb les millores dels darrers anys amb les gespes artificials no té sentit aquesta norma que obliga a jugar en gespa natural a Primera, Segona i Primera Federació", afegeix López Vendrell.

El Sant Andreu es queda al Narcís Sala

Quan un club puja a Primera Federació té permís per continuar jugant al seu camp sis mesos encara que no compleixi les condicions. Sis mesos per adaptar-se a la normativa. L'Europa demanarà ampliar la moratòria a un any per no marxar-ne. "L'Ajuntament, propietari del camp, ens dona suport i recorda que no té sentit demanar sumar camps de gesta natural avui en dia. És menys sostenible com s'ha vist amb les restriccions de la sequera" diu el directiu escapulat. A Barcelona, els camps de gespa natural són el futur Camp Nou, Montjuïc i les ciutats esportives de l’Espanyol i el Barça fora de Barcelona, així com el camp de l'Espanyol a Cornellà de Llobregat. “Podem dir amb rotunditat que no anirem a buscar un camp alternatiu a Palamós, a Gavà o en altres localitats. Som un club molt arrelat a Gràcia i crec que perdria la nostra essència si féssim això”, explicava el president Hèctor Ibar fa pocs dies.

L'Europa no està sol. El seu rival en el derbi, el Sant Andreu, encara pot pujar a Primera Federació al play-off per al qual s'ha classificat. El club andreuenc també explica a través del director general José Manuel Pérez que el seu futur passa "únicament i exclusivament" pel Narcís Sala. Però en el seu cas l'estadi sí que permet fer obres per posar-hi gespa natural si cal, tal com es parla amb l'Ajuntament. "N'estem parlant i hi ha voluntat de les dues parts", afirma Pérez.

stats
OSZAR »