Mengem

El restaurant convertit en centre cívic

La Porta del Món, a Banyoles, és un espai de trobada cultural i d’inserció social presidit per la sororitat

Fàtima Soussan, procedent del Marroc, fa quatre anys que viu a Banyoles. És qui se n’encarrega de la sala de La Porta del Món. Tot i tenir experiència laboral, no era valorada al Pla de l’Estany i assegura que la feina l’ajuda molt a conciliar.
4 min

BanyolesHi ha un restaurant a Banyoles on cada plat té la firma d’una dona. On treballar-hi no és només una feina, sinó un trampolí per a persones en situació de vulnerabilitat. Un restaurant teixit a partir de la sororitat i impulsat per una associació de dones en plena pandèmia, que amb el temps ha esdevingut el centre cívic del barri vell de la capital del Pla de l’Estany. Un espai de trobada cultural i d’inserció social, però també per trencar estereotips. Situat a l’antiga Fonda Comas, a només tres minuts a peu de la plaça Major i del museu Darder, La Porta del Món va néixer la tardor del 2020 com un projecte comunitari sense ànim de lucre que donava resposta a una necessitat que havia copsat l’associació de dones Món Banyoles tres anys enrere. Es tractava de crear un espai on dones migrades guanyessin confiança i autonomia per fer el salt al món laboral sense el risc de ser explotades a partir del que els generava més confiança: la cuina.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Ara, cinc anys després, el projecte acaba de fer un salt més: suma forces amb la Fundació Sergi, una entitat privada que realitza acció social a les comarques gironines, per deslliurar-se de la part més burocràtica de la gestió d’un local, així com la gestió de subvencions. I també obre les portes a una altra inserció: la de la gent més jove.

La resposta a dues necessitats

La Fundació Sergi ha trobat a La Porta del Món la resposta a una necessitat compartida entre el seu equip a les acaballes de l’any passat. “Com a Fundació Sergi no teníem un espai d’inserció laboral, d’acompanyar l’entrada al món laboral, el restaurant La Porta del Món va ser el primer projecte que vam visitar. Tot dinant, es van ajuntar les dues necessitats”, explica Èlia Llinàs, tècnica de projectes i aliances de l’entitat. “Va sortir de forma natural”, afegeix Anna Quintanas, professora de filosofia a la Universitat de Girona i una de les impulsores de l’associació Món Banyoles.

La cuina del restaurant La Porta del Món a Banyoles, on també es fan les formacions.
En funció de qui hi ha a la cuina varien els orígens dels plats al menú del dia i la carta.

De la mateixa manera natural va néixer l’associació de dones el 2017. “Com a dones, ens adonàvem de la segregació al Pla de l’Estany, que la gent no es barreja –recorda Quintanas–. I va sorgir la idea de crear una associació amb la mirada i la veu de dones de diferents orígens”. Al principi l’aprenentatge del català copava les trobades, així com la celebració de festes, però de seguida van veure que “les dones que portaven bon menjar volien treballar però no tenien experiència laboral”, detalla Fatiha Bouchiba. Ella és la tècnica del projecte i pal de paller de tot el que suposa el restaurant: des dels fogons a les formacions, i també buscant dones a qui els interessi entrar a l’associació.

Bouchiba va arribar a Banyoles amb el seu marit, procedent del Marroc, ja fa 18 anys. La integració inicialment va ser lenta, però quan la seva filla va créixer va fer el pas d’estudiar primer un cicle de gestió i després un grau superior d’integració. “Conèixer el procés de migrar t’ajuda més a connectar amb les persones en situacions similars”, reflexiona. Quan Fàtima Soussan va arribar del Marroc fa quatre anys va conèixer Bouchiba. Soussan acabava de ser mare i no tenia amb qui deixar el nen per començar a treballar. Un temps després, va tornar a trobar-se Bouchiba al supermercat i va sentir a parlar per primer cop del restaurant. “No sabia que el projecte era per ajudar a persones com jo”, diu Soussan. Ara és l’encarregada de la sala, la cambrera que pren totes les notes del menú d’entre setmana i la carta de dissabtes i diumenges i serveix els plats. “Jo havia treballat al Marroc però la meva experiència no era valorada a Espanya i vaig haver de començar de zero”, afegeix.

Dinars per facilitar la conciliació

L’horari de La Porta del Món també li facilita la gestió familiar. El mateix diu la Hadija, que fa dos anys que és a la cuina després d’haver fet el curs de formació. “L’horari, de mitja jornada, em va superbé –expressa, mentre ensenya amb orgull les pastes marroquines que són un èxit total al restaurant–. L’escola és just davant del restaurant i surto a les quatre de la tarda”. La Porta del Món serveix dinars de dimecres a diumenge, però l’espai està obert gairebé tot el dia com a lloc de trobada comunitari inclusiu, ja sigui per millorar el nivell de català com per fer activitats que busquen trencar prejudicis i barreres, sempre teixint xarxa entre dones.

Taula per prendre el te amb rajoles de Bussoga al restaurant La Porta del Món de Banyoles.
Un local que traspua l'essència del projecte

“Ets dins d’un espai pensat i dissenyat amb cura, sororitat i il·lusió”. Una pissarra amb aquestes paraules escrites a mà dona la benvinguda al restaurant La Porta del Món de Banyoles. Una declaració d’intencions per adonar-se que tot està pensat al mínim detall. Un mural de dones de diferents orígens protagonitza la paret del menjador, mentre que un llum de fil fet per diferents integrants del projecte saluda els clients quan arriben. És a tocar d’una petita botiga de productes solidaris d’artistes i artesans locals decorada amb una auca feminista dibuixada en blanc i blau sobre rajoles. Les atrevides rajoles de ceràmica amb motius d’estris de cuina, en aquest cas de l’estudi Bussoga, de Sant Jordi Desvalls, també protagonitzen la barra. S’entra per una porta que dona al carrer però també s’estudia el potencial de la terrassa anterior de l’antiga Fonda Comas.

stats
OSZAR »