Trump va fer servir imatges del Congo per denunciar el suposat "genocidi" contra els blancs a Sud-àfrica
Diversos mitjans han publicat informacions que rebaten algunes de les afirmacions que va fer a Ramaphosa

BarcelonaL'endemà de la trobada entre els presidents dels Estats Units, Donald Trump, i de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, a la Casa Blanca, diversos mitjans han publicat informacions que posen en qüestió o rebaten directament algunes de les afirmacions que va fer el dirigent nord-americà per denunciar un suposat "genocidi" contra la minoria blanca al país africà. L'estatunidenc va rebre el seu homòleg sud-africà al Despatx Oval una setmana després de donar asil a 49 sud-africans blancs, i el va acusar davant de les càmeres mentre li ensenyava vídeos i articles publicats que suposadament donaven suport a la seva denúncia.
Aquest dijous, però, Reuters ha informat que Trump va fer servir unes imatges preses per l'agència britànica a la República Democràtica del Congo, assegurant que eren una prova d'assassinats massius a Sud-àfrica. "Són tot grangers blancs que són enterrats", va dir Trump, mostrant un article acompanyat d'una foto que era una captura de pantalla d'un vídeo de Reuters. L'agència ha explicat que un equip propi de verificació d'informació ha comprovat que es tracta d'un vídeo gravat el 3 de febrer que mostra treballadors humanitaris aixecant bosses de cadàvers a la ciutat congolesa de Goma, durant les batalles entre el govern i la guerrilla M23.
"A la vista de tothom, el president Trump va utilitzar la meva imatge, va utilitzar el que vaig filmar a la República Democràtica del Congo per intentar convèncer el president Ramaphosa que al seu país els negres estan assassinant persones blanques", ha lamentat el periodista que va gravar el vídeo, Djaffar al-Katanty.
Un fals cementiri
A més, la BBC ha comprovat una altra informació incorrecta. En el vídeo que Trump va mostrar davant de Ramaphosa, sortia una escena en què es veien milers de creus blanques al costat d'una carretera. El president estatunidenc va dir que era un "cementiri" amb més de 3.000 afrikàners assassinats. La cadena britànica, però, s'ha acostat a parlar amb els habitants d'aquesta zona, als pobles de Newcastle i Normandein, que han assegurat que no hi havia milers de persones enterrades, sinó que havien col·locat les creus per cridar l'atenció sobre els assassinats de grangers blancs.
"Les creus eren simbòliques pel que estava passant al país", ha explicat Roland Collyer, un granger de la comunitat afrikàner. El seu oncle i la seva tieta van morir apallissats a casa seva fa cinc anys, cosa que va provocar una protesta de la comunitat. "Hi havia creus plantades a banda i banda de la carretera, que representaven persones que s'havien assassinat a les granges", ha dit. "No és un cementiri", afegeix un veí seu, Rob Hoatson, que diu que Trump és propens a l'"exageració". "Era un memorial temporal", conclou.