El Govern rebaixa les restriccions per sequera i l'Alt Empordà surt de l'emergència
La meitat de les unitats de les conques internes es troben en situació de normalitat amb les últimes pluges


BarcelonaEls últims dies de pluja han estat "oli en un llum". Són paraules de la portaveu i consellera de Territori, Sílvia Paneque, que aquest dimarts ha anunciat la relaxació de les restriccions d'aigua en deu de les 18 unitats d'explotació fixades pel Pla de Sequera. Així, i amb les reserves a les conques internes al voltant del 46,3%, l'Alt Empordà –la zona més castigada per la sequera– surt de la fase d'emergència: el Govern ha decretat el pas de l'embassament de Darnius-Boadella d’emergència a alerta i el de l'aqüífer Fluvià-Muga, d’emergència a excepcionalitat. A més, l'embassament de Riudecanyes, a Tarragona, passarà d'emergència a prealerta.
"És una bona notícia, però seria un error esbombar que tenim una solució definitiva amb aquestes pluges. Hem de continuar treballant en les infraestructures del cicle de l'aigua", ha dit la consellera en roda de premsa. Amb aquests canvis, aprovats al Comitè Permanent de Sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d'aquest dilluns, el 50% de les unitats queden en estadi de normalitat.
De moment, però, no hi ha canvis en el sistema Ter-Llobregat, que abasteix el gran gruix de la població catalana i continuarà en fase d'alerta. De fet, Paneque ha recordat que està lluny del 60% que es requereix per sortir d'aquest nivell (està al 47,6%), i ha apuntat que caldrà veure el comportament del mes d'abril, que es preveu més plujós de l'habitual.
"Estem davant de l'inici d'un procés de desescalada de restriccions per sequera. Prenem ara unes primeres decisions i esperem que les properes setmanes en puguem prendre d'altres a l'espera de l'evolució de la pluviometria", ha explicat Paneque. Amb tot, des del Govern descarten canvis abruptes, ja que vol tenir la certesa que les dades permetran mantenir els nous estats almenys durant uns cinc o sis mesos.
En aquest sentit, ha dit la consellera, per revisar nivells no només es tindrà en compte el nivell d'aigua de reserves, sinó també les previsions, per tal d'evitar que no hi hagi entrades i sortides constants de les diferents fases. L'objectiu és que sectors afectats i ajuntaments s'hi puguin adaptar sense haver d'estar revisant cada poques setmanes les mesures d'estalvi d'aigua. Les modificacions es faran efectives quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució de l’Agència, prevista per a la setmana vinent.
Agraïment a la gent i els sectors
Paneque ha aprofitat també per agrair el comportament de la ciutadania respecte al consum, que han demostrat la seva "plena responsabilitat". La consellera ha remarcat que en aquests moments, el consum mitjà a Catalunya és menor estant moltes unitats en alerta que en altres moments d'excepcionalitat i emergència. També s'ha adreçat al sector industrial, als pagesos i ramaders i al sector del turisme per entomar les restriccions els últims tres anys. "La pagesia catalana ha tingut un comportament modèlic. Som molt conscients des del Govern de les dificultats que han tingut", ha conclòs.
Amb la decisió d'aquest dimarts, també hi ha canvis en les àrees que depenen de les pluges, i no dels embassaments. L'Anoia-Gaià, la capçalera del Ter, el Llobregat Mitjà i Prades-Llaberia passaran de la fase d'alerta a la de normalitat. I la Serralada Transversal i l'Empordà passaran de l’excepcionalitat a l'alerta arran de la millora dels indicadors pluviomètrics. El retrocés de la sequera també s’ha notat en els nivells de l’aqüífer de Carme-Capellades, que tornarà a l’escenari de normalitat.