Desgavell a Rodalies malgrat la desconvocatòria de la vaga de maquinistes
La supressió d'alguns trens ha provocat retards i indignació dels usuaris durant tot el dia


BarcelonaLa desconvocatòria de la vaga in extremis diumenge al vespre no ha impedit un altre desgavell aquest dilluns a Rodalies. La supressió d'alguns trens ha causat retards durant tot el dia i ha fet que alguns usuaris s'haguessin d'esperar hores en andanes atapeïdes. Des que ha començat el servei, a primera hora del matí, hi ha trens suprimits en diverses estacions i també descompassaments horaris vinculats al fet que ahir l'acord va arribar tard, al vespre. A més, tot i que la majoria dels sindicats van desconvocar la vaga, encara n'hi ha alguns de minoritaris, com la CGT i la Confederació Intersindical-SF, que han decidit mantenir les protestes.
A les 8 del matí, a més, una nova incidència tècnica a la xarxa, aquest cop a les instal·lacions de plaça Catalunya, ha provocat encara més complicacions amb retards a les línies R1, R3 i R4. Amb tot, a dos quarts de deu del matí Protecció Civil ha decidit activar la fase de prealerta del pla Ferrocat "per diverses afectacions", sobretot a les línies R4 Nord i R1, "on s'estan acumulant viatgers a les estacions". No l'ha desactivat fins passades les 19 hores.
Durant tot el dia usuaris de diferents punts de la xarxa, com Sants, Bellvitge, el Vallès Occidental i també de Tarragona o del nord de Catalunya, han mostrat la seva indignació a les xarxes socials per l'anul·lació d'alguns dels combois sense previ avís. En alguns casos els usuaris han acabat optant per rutes alternatives a través del bus interurbà.
Aquesta ha sigut, per exemple, l'opció de moltes de les persones que esperaven un tren a Vilafranca del Penedès i que, davant dels retards, han acabat optant pel bus. Tanmateix, l'alternativa tampoc no ha estat àgil perquè fa més d’un any i mig que els usuaris del bus exprés denuncien que el servei està saturat per un transvasament diari de passatgers desencisats amb Rodalies. “La Renfe fa bo el servei de bus, però entre tots l’acabem col·lapsant”, ha lamentat en declaracions a l'ACN un dels passatgers.
Cinc hores sense cap tren
A la tarda, la tensió ha anat a més. Segons l'ACN, a l'estació de Cunit alguns passatgers s'haurien encarat amb un maquinista arran d'un servei anul·lat i haurien trencat algun vidre de l'estació com a protesta. Ha sigut la reacció a una altra jornada caòtica, en què algunes estacions com ara la de Segur de Calafell han estat més de cinc hores sense cap tren per anar a Barcelona. Segons ha denunciat la plataforma Dignitat a les Vies i ha confirmat Renfe, des de les dotze del migdia fins passades les cinc de la tarda no hi ha hagut cap tren en direcció nord que s'hagi aturat a l'andana. En sentit sud, segons l'associació d'usuaris, tan sols s'han aturat dos combois en aquesta franja horària.
La falta de trens ha provocat aglomeracions a les estacions i que els trens anessin plens de gom a gom. Alguns usuaris han explicat que han hagut d'esperar més de dues hores a l'andana, i que en molts casos els trens en direcció a Barcelona anaven tan plens que a partir d'algunes estacions era impossible pujar-hi.
Davant les diferents incidències a tota la xarxa, al migdia Renfe ja havia desplegat un sistema alternatiu excepcional per cobrir alguns trajectes aquest dilluns i pal·liar els efectes sobre els usuaris. Així, han muntat un pla alternatiu per carretera entre Cerdanyola del Vallès i Cerdanyola Universitat per cobrir el tram que habitualment fa la línia R7. El mateix ha passat entre Mollet Sant Fost i Castellbisbal/Martorell central de la R8.
Acord perquè la nova filial es quedi dins de Renfe
L'acord a última hora d'ahir va permetre evitar un caos encara més gros a la xarxa ferroviària aquest dilluns, però les parts ja alertaven que el servei podria patir problemes igualment. Al document consensuat entre els sindicats majoritaris de Renfe i Adif i els governs espanyol i català s'estableix que es possibilitarà que “es prestin amb gairebé total normalitat els serveis ferroviaris previstos”, però també es fa un avís: d'una banda, que no tots els sindicats han decidit desconvocar; i, de l'altra, que donada l'hora de l'acord no hi havia prou marge per assignar els serveis a tots els maquinistes.
Segons el portaveu sindical del comitè d'empresa de Renfe, Andrés Rubio, "el problema a la xarxa ferroviària a Catalunya rau en la falta d'inversions". Així ho ha expressat en declaracions a Catalunya Ràdio, on també ha dit que és un punt que han defensat "a totes les protestes" que ha fet el col·lectiu de maquinistes. Rubio considera que el compromís de la Generalitat de signar un nou contracte programa –fet que feia vuit anys que no passava, ha subratllat– farà que es puguin desencallar inversions i materials que fan molta falta.
A més, la pressió dels treballadors ha aconseguit que, quan es formalitzi el traspàs amb la primera línia –la R1–, la nova empresa gestora –Rodalies Catalunya SA– continuï, de moment, sota el paraigua del Grup Renfe com una filial més durant un temps que no s’ha especificat. Aquesta empresa tindrà una gestió compartida entre l’administració catalana i l’operador Renfe. A més, l’empresa estatal tindrà la participació majoritària en el capital de la nova empresa, mentre que el govern català controlarà el consell d’administració i, a la pràctica, la direcció: hi tindrà la presidència i el vot de qualitat, segons va anunciar ahir el secretari d’estat de Transports, José Antonio Santano.
El document també especifica que la nova filial “formarà part del Grup Renfe amb respecte i garantia dels drets laborals, incloent-hi l’aplicació del conveni col·lectiu del Grup”, així com d'altres acords laborals vigents. D’aquesta manera, als treballadors no se’ls tocarà aspectes que consideraven clau, com ara l’antiguitat o la mobilitat entre destinacions. En el punt 4 del text es deixa clar que els treballadors d’Adif i de Renfe tenen reconegut el dret “a decidir voluntàriament la seva permanència” en aquestes dues empreses públiques propietat de l’Estat.
"És important que segueixi dins de Renfe perquè el que nosaltres enteníem que es volia fer era crear una altra empresa, i això genera multiplicitats de costos", argumenta Rubio, del comitè d'empresa de Renfe. "A més, encara que d'inici es mantinguin les condicions laborals, quan es fa una secessió d'empreses les condicions es mantenen només durant un temps limitat i després cal tornar a negociar convenis, i això és el que no volem; per descomptat que no", ha afegit el portaveu sindical, que ha qualificat l'acord de “sensat” i “equilibrat” per a totes les parts.
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha corroborat que la Generalitat se sent "satisfeta" amb l'acord que ha permès desconvocar la vaga i ha recordat que preservar els drets laborals era un compromís del Govern. Tot i això, Paneque ha remarcat alguns punts. "El traspàs és un acord polític que mantenim i que volem fer per millorar el servei. Volem una millor governança [de la xarxa ferroviària] amb una empresa catalana que prengui decisions des de la proximitat i donar resposta a un problema endèmic", ha dit la consellera.
"El que sí que és cert és que he insistit que hi ha alguns errors que han de començar a ser menys des d'ara mateix", ha dit Paneque. La consellera s'ha referit així als problemes d'aquest dilluns, que han obligat a suprimir diversos trens, i també a les incidències que s'han acumulat a plaça Catalunya. "Aquests errors han d'anar a menys de forma immediata, i aquest matí s’ha de treballar per preservar serveis al més aviat possible", ha repetit.