"És un nyap": auguren problemes per als usuaris amb la nova estació de Sant Vicenç de Calders
Plataformes d'usuaris i experts alerten que el disseny del corredor mediterrani en aquest punt limitarà molt el pas de trens


BarcelonaLes obres del Corredor Mediterrani que Adif està executant a Sant Vicenç de Calders des de la tardor de l'any passat no només estan generant talls i alteracions en el servei, plans alternatius i incidències: les actuacions també preocupen els experts a futur pel resultat final que tindran quan acabin. Diferents plataformes en defensa dels usuaris i acadèmics consultats per aquest diari temen que, un cop finalitzin les obres en aquesta estació, el resultat sigui "pitjor per als usuaris" i que es generi "un coll d'ampolla" que compliqui "molt" l'operativa a la zona.
Les obres del corredor sud es fan per instal·lar un tercer fil —és a dir, un tercer raïl entremig dels que ja hi ha actualment— que ha de permetre que, per una mateixa via, hi circulin tant els trens convencionals (que funcionen a tot l'Estat, amb l'anomenat ample de via ibèric) com els trens de mercaderies d'ample europeu (que van per unes vies més estretes, les d'ample internacional). D'aquesta manera el Corredor Mediterrani, una infraestructura que es considera cabdal econòmicament, podrà transportar mercaderies des d'Espanya directament a la resta d'Europa.
El problema, segons denuncien des de l'associació d'experts Promoció del Transport Públic (PTP), és que "el disseny és fatal", "un nyap". El projecte, que es va idear fa anys, diuen, no ha tingut en compte que aquesta estació funciona com un nus clau de comunicacions a Catalunya, on s'ajunten trens de Rodalies, regionals i també de mercaderies. Assenyalen dos aspectes clau.
Un disseny qüestionat
El primer és que el projecte preveu que, a l'entrada nord de l'estació —en el ramal que va cap a Vilafranca i enllaça amb Castellbisbal, Martorell i la R8 en direcció a França—, hi hagi un tram de via única (vegeu infografia). "Això vol dir que quan un tren passi per aquest tram, ja no hi podrà passar res més", explica Carles Garcia, enginyer i vicepresident de la PTP. I afegeix: "Els trens de mercaderies són llargs i van molt lents en aquests punts, perquè hi ha l'estació i molts canvis d'agulla. Això farà que durant uns tres o quatre minuts no pugui passar cap altre tren; és un condicionant molt important de l'operativa –subratlla–. No entenem per què ho han fet així", reflexiona.
Des del territori, Anna Gómez, portaveu de la plataforma Dignitat a les Vies, hi coincideix. Destaca que el fet que els trens de viatgers i els de mercaderies competeixin per aquest tram de via única suposarà "un tap" que tensionarà i limitarà els trens de passatgers. "No només es perd capacitat operativa a l'estació, sinó que la R2 Sud queda bastant venuda", assenyala.
El segon problema clau afecta, precisament, els trens d'aquesta línia: la R2 Sud. El fet és que més enllà de l'embut que pot generar el pas de trens de viatgers i de mercaderies (amb amplades diferents) per una mateixa via, les obres també preveuen eliminar diferents trossets de vies que permetien als combois canviar d'andana per apartar-se o fins i tot estacionar-se (indicat en vermell al gràfic). Un dels trams que se suprimeix és precisament el que facilitava que els trens de la R2 Sud poguessin estacionar a les andanes situades a la banda muntanya de l'estació. "Com que desapareix aquest tram que permetia fer l'intercanvi dels trens de la R2 Sud cap a dalt, ara aquests només es poden aturar en una andana, la número 4", adverteix Gómez.
Així, una línia amb força freqüència com és la R2 Sud passarà de tenir tres vies per fer rotacions a quedar-se només amb una. "Si un d'aquests trens fa tard, per exemple, o si té un problema, s'aturarà a la via 4, però...I si n'arriben dos? Al segon li tocarà esperar a les vies generals o en una altra via on no li tocaria", argumenta Garcia de la PTP. Amb aquest canvi les vies de la banda muntanya de l'estació quedaran exclusivament per als trens de la R4 mentre que la resta de vies, les de la banda mar, continuaran sense poder-se utilitzar perquè no tenen andanes condicionades per als passatgers: són les vies per on actualment passen els regionals que no s'aturen en aquesta estació.
Adif es defensa
La crítica al projecte és clara: la configuració final serà menys flexible que l'actual i generarà més dificultats per operar, cosa que limitarà els trens de viatgers. "No s'entén. Jo m'arrisco a dir que tota aquesta planificació és de fa sis o set anys, quan la realitat era molt diferent i, si es podien estalviar una mica de diners, encara que fos complicant l'operativa, ho feien", opina el vicepresident de la PTP respecte a les decisions d'Adif, la gestora d'infraestructures i encarregada de l'obra. "El tercer carril en particular ha estat un greu error des del principi i les conseqüències les anem veient en problemes com aquest de Sant Vicenç de Calders", afegeixen altres veus del mateix sector a l'ARA. A més, des de la PTP i Dignitat a les Vies coincideixen que la problemàtica anirà a pitjor en aquest punt, perquè cada vegada hi haurà més tràfic de mercaderies amb ferrocarril i també més necessitat de transportar més viatgers amb trens convencionals i amb l'alta velocitat, amb la liberalització del sector.
Per la seva banda, Adif defensa tot el contrari: "Les actuacions que s'han dut a terme incrementaran l'operativitat i la flexibilitat de la infraestructura existent i afavoriran la fluïdesa i la fiabilitat del trànsit ferroviari al mateix temps que es manté el tràfic mixt actual de mercaderies i viatgers", asseguren des de la gestora d'infraestructures. Adif ressalta "l'esforç ingent" que asseguren que està fent la companyia per tirar endavant les obres d'un dels nusos "més importants de tot l'Estat". Preguntats per aquest diari, però, al tancament d'aquesta edició, Adif encara no ha valorat cap dels detalls tècnics que tenen a veure amb l'eliminació d'un dels trams que permetia als trens de la R2 fer intercanvis de vies ni tampoc ha respost a les preguntes relacionades amb el fet que hi hagi un tram de via única pel qual hauran de combinar-se els viatges dels trens de mercaderies i els de passatgers.
"La solució no és òptima", coincideixen tant enginyers del món acadèmic com els experts de la PTP i de Dignitat a les Vies. "No sabem si es tracta d'un tema de costos o de falta de rigor tècnic, però és un dels exemples clars que, tot i que es fan obres, l'estació continua tenint mancances. Caldran més obres per solucionar-les", conclouen des de la PTP.