Salut

Pobresa, tabac i alimentació: és possible frenar l’avanç del càncer al món?

La meitat dels tumors es poden evitar amb prevenció, sobretot els que més augmenten: pulmó, còlon i els ginecològics

877002686
4 min

BarcelonaHi ha 19 milions de persones amb un diagnòstic de càncer al món, i gairebé la meitat d’aquests casos es podrien haver evitat canviant els hàbits de vida i introduint mesures de prevenció. El tabac, l'alcohol i la mala alimentació són alguns dels factors de risc directes i modificables d'aquesta malaltia que, només per l'envelliment i l'augment de la població, ja s’espera que creixi encara més en els pròxims anys. De moment, el món ja observa un augment clar i preocupant de tumors pulmonars, també en no fumadors, i colorectals en persones de menys de 45 anys.

La Societat Americana del Càncer (ACS) i l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer estimen que, si no s'actua ni s’implementen polítiques de prevenció en els pròxims anys, les xifres de càncer podrien augmentar a més de 33 milions de casos de cara al 2050. D’aquí que les autoritats sanitàries d’arreu insisteixin que cal conscienciar la ciutadania i prendre mesures més preventives i no tan reactives per aconseguir doblegar una corba que puja sense aturador.

"Tenir més i millors tractaments és important, però cal posar més esforços en la prevenció i en salut pública. Si fem bé la feina, deixarem de veure la meitat dels casos que hi ha ara", assegura Laia Bruni, epidemiòloga de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Per exemple, una de cada cinc morts per càncer a tot al món és per culpa del tabac. A hores d’ara, el de pulmó és el tumor més diagnosticat i la principal causa de mort oncològica a tot el món amb 1,8 milions de morts anuals. Així i tot, més de mil milions de persones a tot el món fumen, segons queda constatat a la quarta edició de l'Atles del Càncer, que ha publicat aquesta setmana l'ACS. Aquesta és una fotografia actual d’un conjunt de malalties que cada any provoquen 10 milions de morts arreu del món.

Per entendre aquest escenari, però, el director de recerca de l'ICO, Ernest Nadal, explica que també està pujant el nombre de casos de càncer de pulmó entre els no fumadors per culpa de la contaminació atmosfèrica. L'augment és més destacat en països pobres, on a banda d'haver-hi més pol·lució el tabaquisme també està més arrelat, ja que és un hàbit que s'associa a un nivell adquisitiu baix. El mateix succeeix amb el consum d'alcohol, que està darrere de 750.000 casos de càncer cada any a tot el món. De fet, a més del càncer de pulmó, els estats amb menys recursos també estan experimentant un marcat augment en la incidència de casos de càncer colorectal i de mama per culpa d'aquests factors de risc associats a determinants socials.

Anticipar-se a la malaltia

A més, en molts d'aquests països cal tenir en compte que no hi ha programes de prevenció com els cribatges per detectar la malaltia precoçment ni l'accés a tractaments preventius com la vacunació. De fet, un càncer que es pot prevenir com el de coll uterí és des de fa temps la principal causa de mort per càncer en dones en 29 països de l'Àfrica subsahariana. En molts d'aquests estats, menys del 10% de les dones d’entre 30 i 49 anys s'han sotmès alguna vegada a proves de detecció, en comparació amb la majoria dels països coneguts com a occidentals, on el percentatge frega el 80%. La cobertura de la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH), que és altament eficaç per prevenir l'aparició d'aquest càncer, varia considerablement entre territoris: passa del 3% a l'Àsia central i meridional fins al 86% a Austràlia i Nova Zelanda.

Bruni, que és experta en VPH, explica que a Catalunya les cobertures en primera dosi són molt bones, fins a arribar al 90%, cosa que ha permès reduir molt la incidència d'aquest càncer. "Abans fèiem una detecció oportunista: les dones anaven al ginecòleg i se'ls feia la prova. Vam detectar que aquelles que s'havien fet diverses proves al llarg dels anys tenien molt menys risc, mentre que un 80% de les dones que van desenvolupar un càncer mai s'havien fet la prova", exemplifica. Per això, posa el focus de nou en els determinants socials i insisteix que cal millorar l'accés a les estratègies preventives arreu del món per reduir els casos de càncer. A Catalunya també es fan cribatges de càncer de còlon i de mama, però les cobertures estan "per sota del que és desitjable", lamenta Bruni.

L'accés a tractaments és un altre dels deures pendents. Segons l'Atles del Càncer, les taxes de mortalitat per càncer són "desproporcionadament més altes" en molts països amb baixos ingressos a causa d'una menor supervivència, ja que més del 90% de la població d'aquests territoris no té accés a atenció quirúrgica segura. A més, en països molt poblats (més d'un milió d'habitants) sobretot de l'Àfrica subsahariana tampoc tenen accés a radioteràpia.

Als països rics, però, també creixen els casos de càncer. En concret, estan augmentant les taxes d'incidència de càncer colorectal en adults joves (per sota dels 45 anys) de molts països amb ingressos alts per culpa, en part, de l'epidèmia d'obesitat i d'una alimentació poc saludable. Nadal explica que aquest increment també s'està detectant en càncer de pàncrees i avisa que, en els dos casos, són tumors que sovint debuten en fases avançades i són molt agressius.

stats
OSZAR »