Mosquits, calor i turistes: Salut avisa que el dengue ho té fàcil per circular per Catalunya
Les malalties que es transmeten per mosquits s'han doblat els últims dos anys


Barcelona"Quan detectem casos en humans veiem la punta de l'iceberg, en podem tenir molts més circulant i que no identifiquem", avisa Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, sobre les malalties transmeses per mosquits. Es refereix sobretot al dengue, al virus del Nil Occidental i al Chikungunya.
L'augment de les temperatures per la crisi climàtica i l'increment de viatgers internacionals, tant els catalans que se'n van de vacances com els que rep el país al llarg de l'estiu, sumat a la proliferació dels mosquits, generen el caldo de cultiu perquè aquestes malalties siguin cada cop més freqüents a Catalunya.
Mentre en unes altres zones del Mediterrani ja hi ha un auge de casos, a casa nostra fins ara s'ha aconseguit parar el cop, però els experts admeten que estan "guanyant temps" i que és probable que la incidència augmenti amb els anys i, fins i tot, que alguna d'aquestes malalties es torni endèmica i n'hi hagi brots cada estiu.
"Pensar que a Catalunya ens en lliurarem és una mica innocent", reconeix Mendioroz, perquè la crisi climàtica avança sense aturador i cada any hi ha milers de persones que viatgen a zones on aquestes malalties circulen amb intensitat. Per frenar aquest escenari i evitar l'augment de casos aquest estiu, el departament de Salut ha extremat la prevenció i el control dels mosquits i té els circuits a punt per actuar amb rapidesa si se'n detecten casos.
11 casos autòctons
Tot i els esforços en vigilància epidemiològica, entre el 2022 i el 2024 hi ha hagut un increment dels casos de malalties transmeses per mosquits a Catalunya, que s'han doblat en dos anys. Ara bé, dels 564 positius registrats, només 11 van ser contagis d'origen autòcton, és a dir, en persones que no havien viatjat a països on el dengue és endèmic.
L'any passat es va detectar un brot autòcton de dengue a Vila-seca que va afectar vuit persones, el més important a l'Estat fins ara. La resposta ràpida dels professionals de Salut Pública en va impedir l'expansió, però fonts del departament reconeixen que hi ha el risc que no es detectin tots els mosquits ni totes les persones infectades i que el brot encara creixi.
Ara bé, el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, descarta fer previsions sobre quants casos hi haurà aquest estiu i si es detectaran més brots autòctons: "Els casos poden pujar, però és complicat saber-ho ara mateix. No sabem si es duplicarà o es triplicarà la incidència, dependrà de les condicions meteorològiques i de la prevenció, el control i la vigilància que fem. És molt complex".
Control i vigilància
Segons Fernández, la vigilància és indispensable que es faci amb el món local. Salut Pública explica que és important que tots els municipis disposin d'un pla de prevenció i control de mosquits, que inclogui accions d'identificació i de revisió periòdica de possibles llocs de cria, sensibilització a la població i els tractaments que calgui, prioritzant els larvicides.
Quan es detecta un cas positiu d'alguna d'aquestes malalties que no està associat a cap viatge internacional, els centres de control de mosquits s'activen, es desplacen fins a la zona i identifiquen larves i espècies de mosquits que hi ha per determinar el risc d'expansió. Un cop feta l'avaluació, s'erradiquen les larves i fins i tot alguns mosquits i després es fa seguiment de l'actuació per assegurar que no calen més mesures.
A Catalunya hi ha el mosquit tigre, que pot transmetre el dengue, el Chikungunya i el Zika, i el mosquit comú pot transmetre el virus del Nil Occidental. Per aquest motiu, Salut insisteix en la importància de controlar aquestes dues espècies. A part, també hi ha un programa de vigilància del virus del Nil Occidental per detectar precoçment la circulació en ocells i cavalls i identificar-ne zones de risc.