Música

'El primer Rèquiem de Montserrat' inaugura el Festival de Música Antiga dels Pirineus

El festival es consolida amb 54 concerts en 41 municipis

La soprano Núria Rial.
Paula Valls
04/07/2025
2 min

BarcelonaEl Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) enceta l'edició d'enguany amb una producció pròpia que rescata El primer Rèquiem de Montserrat. "Aquesta composició de Joan March (Arbeca, 1582 - Montserrat, 1658) és la missa de difunts més antiga de les que es conserven als arxius de Montserrat, que no vol dir que sigui exactament la més antiga, perquè molta cosa es va perdre en l'incendi de la Guerra del Francès", explica el director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn. Es farà aquest vespre a la catedral de la Seu d'Urgell (i a l'església de Santa Cecília de Molló i el santuari del Miracle de Riner, els dies 5 i 6 de juliol), i anirà a càrrec de l'Ensemble Joan March, que completarà el repertori amb obres d'altres mestres de Montserrat com Miquel López i Joan Cererols. També l'interpretaran a la tardor a Montserrat, en els actes del mil·lenari de l'abadia benedictina.

El festival ha programat 54 concerts els mesos de juliol i agost, de 25 grups i solistes diferents, entre els quals destaquen Núria Rial, Egeria, O Vos Omnes i el cor infantil Maîtrise Saint-Joseph de Prades. "Això no té marxa enrere", celebra el director del festival. El FeMAP, que va començar programant concerts a nou poblacions del Pirineu, ara supera la quarantena i ha arribat als cinc mil assistents per edició. La 14a ha incorporat noves poblacions —Molló, Ordino, Canillo i Portbou— i portarà la música per 41 municipis de Catalunya i Andorra. "L'any passat també n'eren 41 i vam batre el rècord. Aquest any hem igualat el nombre i confio que l'any que ve podrem arribar a 42 o 43", assegura Dutrèn.

A la programació d'aquest juliol destaca la soprano manresana Núria Rial, que portarà el recital À tre a l'església de Sant Cristòfol de Campdevànol i a la de Santa Maria de Valldeflors de Tremp. Egeria, grup vocal femení de música medieval, presentarà Sanctum virum Isidorum a Tragó i Pesillà de la Ribera. El mes d'agost passaran pel festival propostes com de The Wig Society, el cor infantil Maîtrise Saint-Joseph de Prades i La Ritirata. Le Grande Chapelle tancarà l'edició del festival amb Missa Vidi speciosam, un concert que es podrà escoltar el 23 d'agost a l'Escaló i l'endemà a Camprodon.

A banda dels Concerts amb Gust i de la programació musical, el festival ofereix activitats complementàries, com ara visites a esglésies, museus locals, passejades naturalistes i rutes turístiques per descobrir el patrimoni dels municipis participants. També hi haurà 25 concerts adaptats a les necessitats de persones vulnerables: gent gran, persones amb diversitat funcional i persones amb trastorns de salut mental.

stats
OSZAR »