Illa celebra el retorn del Sabadell: "Estem contents. Anem pel bon camí"
El govern espanyol veu "lògic" el retorn per la "normalització política" i Mazón l'entoma amb esportivitat

MadridMolts s'acostaven a Salvador Illa aquest dimecres a la inauguració de la Fira Internacional de Turisme (Fitur) a Madrid, poques hores després que s'anunciés el retorn del Banc Sabadell a Catalunya. Un d'ells, esclar, Carlos Mazón, que amb un cert pesar es resigna a la sortida de l'entitat bancària d'Alacant, la seva ciutat. "Jo sempre ho defensaré: qualsevol empresa, com a Alacant, enlloc", ha dit el president de la Generalitat Valenciana a l'ARA. Fonts coneixedores de la conversa entre els dos mandataris expliquen que Mazón ha rebut amb esportivitat la notícia i ha reconegut que el president català pot apuntar-se un trumfo. "És una bona notícia. Estem contents. Confirma que anem pel bon camí: el del bon govern, la normalitat institucional i la seguretat jurídica", ha celebrat el president de la Generalitat en la inauguració de l'estand de Catalunya.
Però la via Illa consisteix a no presumir excessivament dels èxits i abordar-los amb naturalitat. Que el Sabadell, d'alguna manera, torni a casa forma part de la "normalització" que el president de la Generalitat ha pregonat des que va arribar a Palau. Així ho ha manifestat obertament el govern espanyol, que per boca de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que és una decisió "lògica". El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, també ha expressat en una entrevista a Onda Cero el "respecte" del govern espanyol "per una decisió empresarial". Segons el ministre, el trasllat de la seu "té molt de sentit, ja que el procés de normalització que s'ha produït a Catalunya fa que hagin desaparegut les condicions que van donar lloc a la sortida" dels bancs i altres empreses durant el moment àlgid del Procés.
Un gest amb la Moncloa?
La seu de l'entitat es va traslladar a Alacant el 5 d'octubre del 2017, només cinc dies després de la celebració del referèndum d'independència de l'1-O. Justament, l'entitat va ser la primera de les grans cotitzades catalanes a anunciar que treia la seu de territori català, una decisió que també van anar prenent en les següents jornades altres companyies, com ara CaixaBank. Amb aquest nou trasllat, anunciat dimarts al vespre, l'entitat catalana torna el domicili a la seu on havia estat des de feia dècades. El president del Sabadell, Josep Oliu, i el conseller delegat, César González Bueno, van comunicar directament la decisió a Mazón.
"És una mala notícia. La meva prioritat són els llocs de treball i i la vertebració de les oficines", ha subratllat el president valencià en declaracions als mitjans, però també ha posat de manifest el context en què es produeix l'operació. "És una situació de debilitat i amb l'opa [del BBVA] que s'està produint. Entenc que el Sabadell ha decidit fer un gest a qui correspongui", ha deixat caure Mazón, insinuant que amb aquest moviment el govern espanyol posarà com a contrapartida obstacles a l'intent de fusió del BBVA. En una entrevista a Bloomberg, Pedro Sánchez ha constatat que l'última paraula sobre l'OPA la té l'executiu i ha apuntat que "s'ha de tenir en compte la cohesió territorial".
Des del govern espanyol desvinculen el trasllat de l'opa, i tampoc no hi ha crides explícites a altres empreses que van marxar perquè facin el mateix que el Sabadell. En canvi, a l'executiu català esperen que aquest precedent derivi en un degoteig de retorns, tot i que la seva tesi és que això ha d'anar succeint sense que es vegi una pàtina política en aquestes operacions. La premissa és que donar-hi contingut polític perjudica les operacions i és per això que la via Illa per facilitar el retorn d'empreses és contrari a legislar per afavorir-ho. El millor és no fer res i, mentrestant, continuar amb l'estratègia de representar Catalunya a tots els fòrums possibles.
L'últim exemple és una fotografia que feia anys que no es produïa, la visita de Felip VI a l'estand de Catalunya de Fitur, on ni tan sols es desplaçava el president de la Generalitat durant els anys de governs independentistes. Aquest dimecres Illa ha rebut el monarca i Letícia, a qui s'ha pogut veure saludant en català –"Bon dia", ha dit– a les autoritats i expositors. Aquest dijous Illa i el rei es tornaran a trobar al lliurament de despatxos judicials a Barcelona. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha recordat que la monarquia va participar en la "campanya" per a la fugida d'empreses i ha qualificat d'"anecdòtic" el retorn del Sabadell. "Sembla que convé vendre una suposada normalitat", ha dit.
Celebració continguda a Junts
El retorn d'empreses que van marxar pel Procés sí que és un objectiu que Junts reivindica, i a la formació independentista celebren la notícia de l'entitat bancària, si bé públicament encara no s'han posicionat. Davant del mèrit que es pugui atribuir a Illa, fonts de Junts asseguren que en les converses amb el PSOE hi ha estat molt present en tot moment el retorn de les empreses catalanes que van traslladar la seva seu el 2017. Des del PP de Catalunya, Alejandro Fernández veu "positiu" el retorn del Sabadell, però avisa que "queden 7.999 [empreses] per tornar".