Indústria

MatHolding creix un 17% el 2024 i assoleix una facturació rècord de 406 M€

Crea una nova marca, Cerestia, per integrar tot el negoci d'agricultura

PauRelat, president de MatHolding
3 min

BarcelonaEl grup industrial familiar català MatHolding, especialitzat en sistemes de reg i en producció de productes fitosanitaris, va aconseguir l'any passat un rècord d'ingressos en facturar 406 milions, un 17% més que el 2023. MatHolding, que aquest 2025 compleix 90 anys de la seva creació com a Indústries Químiques del Vallès (IQV), va destinar l'any passat 45 milions d'euros a inversions i aquest any té previst invertir uns 20 milions, encara que aquest pressupost està obert a incrementar-se si sorgeixen oportunitats d'adquisicions, segons ha explicat aquest dimarts en una trobada amb periodistes el president de la companyia, Pau Relat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, Relat ha indicat que l'estratègia passa per un creixement equilibrat entre l'augment del negoci (orgànic) i les adquisicions (inorgànic). En aquest últim cas, ha indicat, es tracta d'incorporar companyies que "tinguin capacitat multiplicadora de l'ebitda" (benefici d'explotació abans d'impostos i amortitzacions). Relat ha detallat que 2024 també va ser un exercici històric en matèria d'ebitda, ja que es va situar en 56 milions, un 40% superior al del 2023, si bé MatHolding no facilita el resultat net.

Durant el 2024 la companyia va adquirir a Bayer una planta de sanitat vegetal a Quart de Poblet (a la comarca valenciana de l'Horta Sud); va comprar les companyies Yamit i SI, i va posar en marxa una planta a l'Índia, on Relat veu una gran capacitat de creixement del negoci, perquè és un país amb bastant seguretat jurídica i "la infraestructura hidràulica està per crear".

Amb seu a Parets del Vallès (Vallès Oriental), MatHolding, controlat per la família Matosas, tot i que amb una gestió totalment professionalitzada, es proposa arribar als 500 milions en ingressos el 2026, un objectiu que manté totalment vigent, perquè aquest 2025 espera créixer també "a doble dígit", segons Relat. El grup, amb més de 1.200 empleats i presència en 140 països de tot el món i plantes repartides per diversos estats, com l'Índia, els Estats Units, Israel o la Xina, s'ha convertit en una autèntica multinacional, amb un 70% del negoci a l'estranger.

MatHolding té dues grans divisions de negoci, l'agricultura, d'una banda, que aporta un 60% del negoci, i l'aigua, de l'altra, amb el 40% restant. El negoci lligat a l'agricultura va repuntar un 23% l'any passat i la divisió d'aigües un 20%, ha explicat el president de l'empresa.

Relat ha avançat que MatHolding ha llançat una nova marca, denominada Cerestia, per agrupar les quatre empreses de la divisió agrícola: IQV, líder mundial en sals de coure per a l'agricultura; Regaber, dedicada al reg de precisió; TerraNostra, vinculada a la transformació de finques, i Vegga, una plataforma per a la digitalització de l'agricultura.

Aranzels i Israel

Davant la guerra comercial de Donald Trump i els aranzels, Relat, que també és el president de Fira de Barcelona, ha indicat que les últimes adquisicions dutes a terme pel grup el situen en una posició confortable en un país com els EUA, en disposar de presència industrial i de filial allí.

Sobre una possible sortida a borsa del grup familiar, Relat ho ha descartat, perquè, "per al propòsit estratègic", la companyia no necessita sortir a borsa. També ha recordat que el grup tampoc no necessita recórrer als mercats de valors per obtenir finançament –té una ràtio de deute molt baixa, de 0,5 vegades l'ebitda–ni per fixar un valor de referència a les accions de la companyia.

Sobre les dues plantes que el grup té a Israel, Relat ha explicat que continuen funcionant, malgrat una "complexitat operativa gran" i uns costos "molt més elevats".

stats
OSZAR »