L'empresa familiar reclama "pactes d'estat" per afrontar el caos aranzelari
L'organització empresarial ha aprofitat la seva assemblea per demanar a Europa que miri cap a l'Amèrica Llatina

Madrid"Pactes d'estat". Això és el que el president de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), Ignacio Rivera, ha demanat als partits polítics i, en particular, a PSOE i a PP, que afrontin el caos aranzelari fruit de l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca. "Tenim una gran oportunitat per posar-nos d'acord i assolir un pacte d'estat", ha reclamat el president de l'IEF aquest dimecres, durant la clausura de l'assemblea anual que l'organització ha celebrat a Madrid. L'Institut de l'Empresa Familiar agrupa un centenar d'empreses de tot l'Estat entre les quals destaquen Ferrovial i Puig.
El conclave empresarial, de fet, ha tingut lloc un dia abans que la cambra baixa espanyola votés el decret del govern espanyol amb les mesures per protegir treballadors i empreses davant de la guerra comercial. Malgrat que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha negociat a totes bandes, és a dir, tant amb els socis d'investidura, com amb l'oposició, els populars han tancat la porta a donar suport al decret que es votarà aquest dijous. D'aquesta manera, l'executiu de Pedro Sánchez depèn dels socis. En principi, però, no tindrà problemes després d'acordar amb Junts que les ajudes pels aranzels s'adeqüin a Catalunya i al seu pes exportador. En tot cas, aquest dimecres a la tarda, fonts juntaires explicaven que tenen previst reunir-se amb Cuerpo dijous al matí per tancar alguns serrells. Per la seva banda, Podem ha dit que s'abstindrà.
Tensions geopolítiques
Pel que fa al paper de l'empresa a l'hora d'aconseguir aquests pactes d'Estat, Rivera ha fet autocrítica: "No hem fet els deures i els empresaris hem d'ajudar al fet que hi hagi consensos en qüestions com la immigració, la defensa, l'energia o l'habitatge", ha dit.
Amb tot, l'assemblea anual de l'IEF d'aquest dimecres ha estat marcada per la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats en què ha informat sobre l'apagada elèctrica i la despesa en defensa, i el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, no ha pogut inaugurar l'acte tal com estava previst (ho ha fet el secretari econòmic del PP, Juan Bravo).
En canvi, sí que hi han assistit rostres socialistes no poc rellevants: l'exministra d'Exteriors, Arancha González Laya, així com l'excap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. Els seus discursos han anat en línia amb el del president de l'IEF, col·locant les tensions geopolítiques al centre i, sobretot, el gir de les relacions entre Europa i els Estats Units arran de l'arribada de Trump a la Casa Blanca. Borrell, per exemple, ha encetat el meló de la defensa europea sense el paraigua dels Estats Units i ha arribat a xifrar en 200.000 milions el cost de substituir l'exèrcit dels Estats Units a Europa. En aquest sentit, Rivera ha demanat a Europa, però també a Espanya, mirar cap a l'Amèrica Llatina per no quedar enmig del país nord-americà i la Xina. El president de l'IEF ha tret pit d'acords comercials com el Mercosur. "Les empreses espanyoles tenim l'oportunitat d'intentar liderar o ajudar al continent [europeu] amb una alternativa davant dels dos eixos hegemònics", ha dit Rivera.