L'Estat mobilitzarà 14.100 milions d'euros en resposta als aranzels de Trump

El govern espanyol reorientarà partides econòmiques que ja estan en marxa i n'aprovarà de noves per protegir els sectors més afectats per la guerra comercial

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció aquest dijous a la Moncloa.
4 min

MadridEl govern espanyol mou fitxa per minimitzar els efectes dels nous aranzels de Donald Trump sobre l'economia espanyola. Aquest dijous Pedro Sánchez ha anunciat la posada en marxa d'un "pla de resposta i rellançament comercial" a través del qual es volen mobilitzar fins a 14.100 milions d'euros per protegir les empreses i els treballadors dels sectors més exposats a la guerra comercial. "Els Estats Units han decidit atacar de forma unilateral el vincle [comercial] amb un paquet d'aranzels sense precedents. És tornar a un proteccionisme del s. XIX que no és intel·ligent en un món globalitzat", ha lamentat el president espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Espanya comptarà amb un doble paraigua", ha dit Sánchez durant una intervenció a la Moncloa davant empresaris i patronals d'aquelles activitats més sensibles als nous aranzels. El president espanyol ha fet referència així a les mesures que Brussel·les ja està estudiant com a resposta a Trump i que, en paraules de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, seran de "conseqüències immenses". Alhora, el govern espanyol, però també Brussel·les, fa equilibris entre anticipar una dura resposta a Trump i la negociació per reconduir la situació: "Li demanem a Trump que recapaciti i que s'assegui a la taula de negociació", ha expressat Sánchez.

En el conclave d'aquest dijous s'han vist representants del sector de l'automòbil, l'acer, l'alumini i l'agroalimentari, en el qual destaquen el sector del vi i l'oli. El pes de les exportacions espanyoles al país nord-americà va ser de 18.904 milions d'euros l'any 2024, fet que suposa poc menys d'un 5% del total de les vendes de béns a l'exterior. A més de la maquinària industrial, sobresurten sectors com les semimanufactures (productes químics, principalment) i els aliments, sobretot olis i greixos, així com el vi. També cal tenir en compte el component territorial. El País Basc, per exemple, es pot veure més afectat per les vendes de maquinària, mentre que Andalusia o l'Aragó es veurien castigades per l'activitat agrària.

Reorientar partides existents

Dels 14.100 milions d'euros que l'executiu central busca mobilitzar, 7.400 milions d'euros són de nou finançament, mentre que 6.700 milions formen part de partides ja existents. De fet, algunes d'elles ja estaven pensades per donar oxigen a alguns sectors que ara es veuen afectats pels aranzels, com és el cas del pla Moves III (400 milions d'euros) d'ajudes al cotxe elèctric. D'altres partides existents es reorientaran.

Els pilars al voltant dels quals s'organitzarà aquest pla de resposta són dos: un de protecció a les empreses i els treballadors que es puguin veure més afectats per la guerra comercial i un altre de reorientació de la capacitat productiva. Això últim suposa obrir-se a nous països –Sánchez s'ha referit a aquells que "respecten els interessos i comparteixen els valors [d'Espanya i Europa]" i, de fet, l'Estat fa temps que insisteix en reforçar el lligam amb l'Amèrica Llatina, tot i que també mira cap a l'Àsia–. "La indústria de l'automòbil pot ajudar altres sectors en què Europa té previst invertir molt els pròxims anys", ha afirmat el president del govern espanyol. En països com Alemanya aquest sector ja ha aixecat el dit per virar cap a la defensa.

Sánchez ha assegurat que algunes de les mesures per protegir empreses i treballadors es posaran en marxa de manera "immediata" perquè només s'han de reorientar. Així, per exemple, l'Estat aprofitarà els acords ja establerts entre l'ICO i la banca per posar en marxa dues línies d'avals de 6.000 milions d'euros perquè les empreses més afectades tinguin accés ràpid a finançament.

Pel que fa a les mesures per ajudar a transformar l'activitat d'alguns sectors, es reorientaran 5.000 milions d'euros del Pla de Recuperació, també es destinaran 2.000 milions en assegurances de crèdit i cobertura al risc d'exportació, uns altres 500 milions es destinaran a la reindustrialització de les pimes i, finalment, es desenvoluparà un pla específic de l'ICEX.

Contactes permanents

El govern espanyol també establirà un pont permanent amb els agents socials, sindicats i patronals, mentre que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, serà l'encarregat de coordinar-se amb les comunitats autònomes i els grups polítics al Congrés dels Diputats, on està previst que comparegui. El titular d'Economia convocarà una conferència sectorial amb els governs autonòmics per abordar el xoc comercial i farà una ronda de consultes amb els partits polítics.

El to al PP ha estat, per ara, en línia amb el del govern espanyol. Des del fòrum econòmic Wake up, Spain!, el seu president, Alberto Núñez Feijóo, ha celebrat que l'executiu de l'Estat prepari un pla de resposta als aranzels de Trump de la mà dels agents socials, si bé ha demanat que s'hi inclogui el parer de les comunitats autònomes (la majoria governades pel PP).

Amb tot, la guerra comercial iniciada per Trump distancia el PP del seu soci a la majoria de comunitats autònomes, Vox, que per boca del seu líder, Santiago Abascal, ha acusat PP i PSOE "d'arrossegar" l'Estat a una "guerra comercial" amb els Estats Units. "L'economia competeix en condicions de desigualtat per la burocràcia del bipartidisme", ha dit Abascal a través de la xarxa social X. Feijóo ha assegurat que "cap patriota pot defensar a qui perjudica els interessos dels ciutadans" i ha denunciat el "silenci connivent de Vox".

En l'àmbit català, el president Salvador Illa ha anunciat que convocarà els agents socials i econòmics a la Generalitat aquest dilluns al matí per "articular una resposta" als aranzels dels EUA.

stats
OSZAR »