La Fiscalia europea revisa uns fons Next Generation que ha rebut el BSC
L'organisme comunitari analitza una partida que ha servit per finançar el primer ordinador quàntic de l'Estat

MadridLa Fiscalia europea està revisant els fons comunitaris Next Generation que el Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha rebut per finançar el MareNostrum-Ona, el primer ordinador quàntic de l'Estat. La posada en marxa d'aquesta eina s'emmarca en una iniciativa del ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública del govern espanyol.
Segons ha avançat El Confidencial i han confirmat fonts del BSC a l'ARA, l'organisme comunitari (EPPO, en les sigles en anglès) té una investigació oberta sobre el tràmit dels fons Next Generation de la Unió Europea que han finançat el projecte. Concretament, fonts del BSC confirmen que s'ha rebut la notificació d'un expedient de licitació en relació amb l'ordinador quàntic i insisteixen també que el centre d'investigació barceloní ha seguit tots els procediments que marca la llei de contracte del sector.
L'obertura de diligències es va fer a partir d’una denúncia sobre presumptes irregularitats i, ara, agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional estan recopilant informació sobre els 8,1 milions d'euros d'aquests fons Next Generation, que haurien anat a parar al BSC per desenvolupar el MareNostrum-Ona. De fet, des del centre també confirmen que, en el marc d'aquest procediment, dimecres la Policia Nacional es va personar a la seu del BSC per requerir certa documentació i que els responsables van entregar tot el que se'ls va demanar. Fonts de l'Audiència Nacional confirmen a l'ARA que la magistrada de l'Audiència María Tardón ha estat designada jutgessa de garanties en aquest cas.
La presentació de l'ordinador quàntic es va fer al febrer d'aquest any i va anar a càrrec del ministre Óscar López i del president del BSC, Mateo Valero. López va destacar que es podrà utilitzar en els àmbits de la salut, la ciberseguretat, la logística, la comunicació i les finances.
El govern espanyol demana informació
Des del govern espanyol, fonts dels ministeris per a la Transformació Digital i de la Funció Pública i de Ciència, Innovació i Universitats expliquen que el president del consell rector del BSC i secretari d'estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz Cigudosa, ha sol·licitat aquest divendres al matí, per carta, al director del BSC "informació relativa al contracte". Un cop es tingui aquesta documentació, diuen, es convocarà un consell rector extraordinari.
Les mateixes fonts defensen que el projecte Quantum Spain –dins del qual s'inclou el MareNostrum-Ona– està dotat amb 22 milions d'euros del Pla de Recuperació del govern espanyol. Insisteixen que aquest "ordinador quàntic ja és una realitat al Barcelona Supercomputing Center", al qual es va encarregar el desenvolupament, i defensen que, per desenvolupar-lo, la secretaria d'estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial "va verificar prèviament que es complien les condicions exigides per la normativa per a l'autorització de la subcontractació en l'execució dels treballs".
Fonts del Barcelona Supercomputing Center defensen que el BSC "compleix la llei de contractes del sector públic i se sotmet permanentment al control dels òrgans fiscalitzadors competents". També detallen que, "seguint els procediments habituals en aquests casos", el centre d'investigacions barceloní ha facilitat "la informació requerida", i "actua amb total transparència i de manera activa amb els òrgans competents".
Per altra banda, des de la Comissió Europea es limiten a insistir que "no comenten investigacions en curs". Tot i això, insisteixen que "la Comissió té tolerància zero amb el frau pel que fa al pressupost de la UE" i adverteixen que "esperen el mateix nivell de compromís dels estats membres i dels beneficiaris dels fons". En aquest sentit, recorden que "la primera línia de defensa per evitar el frau i protegir la integritat del RRF [l'instrument que gestiona els fons Next Generation a la UE] són els sistemes nacionals de control dels estats membres".
Finalment, també detallen que són els estats membre els responsables de "recopilar dades sobre els destinataris finals dels fons, els contractistes, els subcontractistes i els beneficiaris efectius i posar-los a disposició quan se'ls hi sol·liciti", de la mateixa manera que són les autoritats judicials i antifrau nacionals pertinents les que "han d'intervenir quan hi ha una sospita de frau o d'apropiació indeguda de fons".