Barça: un escut incòmode a l'Orient Mitjà
Tot i rebre algunes peticions, el club blaugrana s'ha negat a eliminar la creu de Sant Jordi per comercialitzar productes en països islàmics


BarcelonaÉs un matí qualsevol al barri barceloní del Raval. Mentre els petits comerços es posen en marxa, la canalla surt de casa per anar a l'escola. D'un dels portals n'apareix un nen de religió islàmica. És un dia calorós, vesteix pantalons curts i samarreta. A l'esquena, una motxilla del Barça. Però hi ha un detall que crida l'atenció. L'escut està alterat. A la part superior esquerra, on hi ha la creu de Sant Jordi, l'espai està tapat amb cinta negra. Després d'esperar uns segons, surt del portal un altre nen, una mica més gran. Sembla el seu germà. També porta una motxilla del Barça amb l'escut retocat de la mateixa manera. Se senten còmodes amb els colors blau i grana, però no amb la simbologia religiosa del seu escut.
Aquest detall, que pot semblar menor, ha estat, és i serà un dels grans cavalls de batalla del Barça quan ven productes a l'Orient Mitjà. "Ells veuen la creu com una icona religiosa, quan nosaltres no necessàriament ho veiem així", explica un antic executiu blaugrana que va treballar a les directives de Josep Maria Bartomeu i Joan Laporta. Ho saben bé tots els que s'encarreguen de comercialitzar marxandatge blaugrana en aquesta regió islàmica. Fins al punt que en algunes ocasions han arribat a sol·licitar al Barça permís per modificar l'escut. El club sempre s'ha mantingut inflexible, tot i que "és un tema de discussió constant". Què pesa més, la història de l'entitat o la capacitat de fer negoci en un món cada cop més globalitzat?
El conflicte es va començar a evidenciar a partir del 2003. El Barça, amb l'entrada de Laporta i figures com Marc Ingla a la vicepresidència de màrqueting, va fer una gran aposta per comercialitzar la marca blaugrana arreu del món. Una línia de negoci que tot just començava a desenvolupar-se. De seguida es va veure que l'escut era un problema en països més estrictes amb el seguiment de la religió islàmica. Com que el club no tenia la intenció de prescindir dels seus símbols, de cop i volta van aparèixer una multitud de samarretes retocades on s'havia eliminat la creu de Sant Jordi. En alguns casos, l'espai estava en blanc i en d'altres fins i tot s'havia substituït la creu per una mitja lluna roja. Eren falsificacions, esclar. Una via que algunes empreses de la zona van utilitzar per fer negoci sense el permís blaugrana –i sense que el club ingressés res de res– però que els servia per esquivar les lleis estrictes del seu país.
Els problemes van continuar amb Sandro Rosell a la presidència. Era el 2010, quan el club va passar a tenir com a patrocinador principal Qatar Sports Investment –primer promocionant Qatar Foundation i, després, Qatar Airways–. "Aquestes grans empreses mai et demanaran que canviïs l'escut per ells", reconeix aquest executiu, que prefereix mantenir-se en l'anonimat. Ara bé, si el Barça s'associa amb una gran empresa del país, creix la demanda de samarretes, motxilles, gorres o qualsevol altre tipus de complement. És aquí on apareixen les limitacions, sobretot si no es vol fer trampa i seguir els canals oficials.
A tall d'exemple, aquella vegada que una empresa va contactar amb el Barça per obtenir una llicència oficial per fabricar i comercialitzar gorres a l'Orient Mitjà. "Ens van dir que l'escut era un problema i ells mateixos ens van fer arribar un disseny amb la creu de Sant Jordi alterada, on només hi havia una de les barres. Vam asseure'ns a parlar del tema i vam decidir que l'escut era intocable, que forma part de la nostra identitat i que no es podia alterar". Davant d'aquesta negativa, l'empresa no va veure clar el negoci i va cancel·lar la comanda.
El Reial Madrid va decidir eliminar la creu de l'escut per vendre samarretes a l'Orient Mitjà
El Barça no és l'únic club que ha passat per aquest conflicte. El Reial Madrid també té una creu cristiana sobre la corona reial. Però el 2017 el president Florentino Pérez va decidir tirar pel dret i treure-la per evitar conflictes a l'Orient Mitjà. La creu es manté a l'equipació oficial, però tots els productes que es comercialitzen en aquesta regió islàmica no la porten. "Ell pensa només en el negoci i té un entorn que li permet fer aquestes coses. Nosaltres ens ho mirem d'una altra manera", admeten des de les oficines blaugranes. Gestos com aquest ajuden a entendre per què els blancs tenen més seguiment que els blaugranes en països com l'Aràbia Saudita: els aficionats poden lluir els seus colors sense fer sentir incòmode ningú.
"Els símbols del Barça són els que són. No hi ha ni voluntat ni intenció de canviar-los. És un debat que ni es planteja", sostenen les fonts oficials blaugranes. A diferència del que va fer en el seu dia el Reial Madrid, al Camp Nou asseguren que no es modificarà mai l'escut per comercialitzar samarretes, el producte que més facturació genera arreu del món. De fet, afegeixen que Barça Licensing & Merchandising (BLM) no ha rebut sota el mandat de Laporta cap petició per retocar l'escut de l'equipació oficial. I que si algun dia arribés la proposta, es descartaria de manera immediata, tal com va fer la junta anterior. Ser més que un club és això.