L'únic equip que aixeca la veu contra les batudes d'immigrants de Trump
L'Angel City FC mobilitza les seves jugadores per reivindicar les virtuts de la diversitat social


BarcelonaEls immigrants dels Estats Units han començat a viure amb por. Les batudes organitzades per Donald Trump, que va prometre deportar els onze milions d'indocumentats que es calcula que hi ha al país, han accentuat un clima d'incertesa que s'ha traduït en diferents manifestacions i enfrontaments. Los Angeles és un dels epicentres d'aquest terratrèmol social. Un dels seus equips professionals, l'Angel City FC, ha aixecat la veu per donar suport a les comunitats d'immigrants de Califòrnia. Les seves futbolistes han donat visibilitat a l'Immigrant City Football Club, una provocadora iniciativa que vol remoure consciències.
"Los Angeles és i sempre serà una ciutat d'immigrants. L'Immigrant City FC posa l'accent no només en la composició de la ciutat en si i com la representem, sinó també en els valors del nostre equip. El nostre equip està format per immigrants. El nostre personal està format per immigrants. Reflecteix molt clarament què i qui som com a organització", explica Yaoziuatl Martínez, coordinador de les xarxes socials de la franquícia.
"És un moment molt difícil. La incertesa és gran, però mirar al voltant de l'estadi i veure aquestes samarretes per tot arreu, és com si diguéssim: «Aquesta és casa nostra, sabem qui som i sabem en què creiem»'', diu Ali Riley, la capitana de l'equip. Aquesta temporada hi ha hagut moltes coses que ens han afectat, però estem molt orgulloses de representar Los Angeles. Volíem donar suport a la nostra comunitat", afegeix Sarah Gorden.
A més de les samarretes d'Immigrant City FC que van portar tant l'equip com molts aficionats a les grades, Becky G, la inversora fundadora d'Angel City FC i nativa de Los Angeles, va llegir un comunicat del club. "El teixit d'aquesta ciutat està fet d'immigrants. El futbol no existiria sense immigrants. Aquest club no existiria sense immigrants", va recordar.
Aquest sentiment ha format part de l'Angel City FC i la seva cultura de seguidors des del principi. "Los Angeles és un gresol", argumenta Ruby Badio, membre de Mosaic 1781, un dels sis grups oficials d'animació. "Vam batejar el grup com a Mosaic per una raó. Estem formats de moltes peces entrellaçades, com diferents teixits, diferents colors de la vida, diferents persones", va explicar Badio.
Segons l'oficina del cens dels Estats Units, més d'un terç del comtat de Los Angeles (més de tres milions de persones) són nascuts a l'estranger. A més, molts més angelins són fills o nets d'immigrants. Els immigrants i les seves famílies estan representats a totes les parts del club, des de l'equip fins a la recepció o la graderia.
"Els pares de la meva mare van venir aquí des de la Xina, i no va ser fàcil per a ells. Havien de trobar una manera de guanyar-se la vida aquí. El meu pare és americà de primera generació. Sent de Los Angeles, tot el que fem, tot el que juguem, tot el que mengem, aquesta és una ciutat d'immigrants", explica Ali Riley.
Fugint de la guerra civil
Els pares de Badio van immigrar des d'El Salvador. "La meva mare va fugir de la guerra civil, i per sort vam créixer aquí i tenim la ciutadania", va dir. "Va haver de treballar en tres feines com a mare soltera per fer-ho possible... i sé que no és l'única comunitat llatina la que pateix això. Són persones de tot el món", va afegir.
Com diu Yaoziuatl Martínez, presentar-se a la comunitat sempre ha estat un valor fonamental per a l'Angel City FC. “La nostra missió és fer que l'esport i el futbol siguin accessibles a tothom, independentment de la identitat i de l'estatus migratori. L'esport és un lloc en el qual tothom té oportunitats i tothom pertany, i li hem de donar suport", opina.
La franquícia va destinar tots els ingressos de la samarreta de l'Immigrant City Football Club a Camino Immigration Services, una entitat que dona suport a la comunitat d'immigrants de Los Angeles.