El nou 'hub' hospitalari del Trueta comença a prendre forma (abans que el Clínic li passi per davant)
L'Ajuntament de Girona sosté que per poder habilitar els accessos del futur nou campus de salut és necessari desplaçar la ubicació del Parc Vilamitjana, tot i les protestes dels veïns
GironaEl nou Hospital Josep Trueta ha de ser el gran projecte urbanístic de les comarques gironines al segle XXI. Implica la construcció d'un gran centre hospitalari, a la frontera entre Girona i Salt, amb tecnologia punta per donar resposta a les necessitats de tota la població de la regió sanitària, a més d'un campus de recerca per incentivar la investigació i retenir el talent universitari local. Després de més de 20 anys de demores, promeses incomplertes i disputes entre les administracions, finalment l'estiu del 2020 l'Ajuntament de Salt, el de Girona i la Generalitat de Catalunya van arribar a un acord definitiu sobre els terrenys i la localització del projecte. Es farà a l'entrada sud de la ciutat, en unes parcel·les de prop de 305.000 m² (288.500 dels quals pertanyen al terme municipal de Salt i 16.500, a Girona), a davant de l'Hospital Santa Caterina, entre l'autopista i la riera de Masrocs. Com és habitual en aquestes infraestructures, els dos consistoris implicats s'encarreguen de cedir els terrenys i condicionar els accessos, mentre que la Generalitat assumeix l'execució de l'obra, que costarà més de 500 milions d'euros.
Inscriu-te a la newsletter GironaMés enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi
El projecte avança segons el calendari previst: el govern català ja ha seleccionat les cinc propostes gràfiques del procés de licitació, que ha costat més de 24 milions, i ara comença la segona fase per escollir la redacció guanyadora, que s'hauria d'adjudicar abans del 2026. Llavors l'equip d'enginyers i arquitectes guanyadors tindrà dos anys per començar les obres, que està previst que acabin cap al 2030.
Ara bé, hi ha un punt del planejament, a l'extrem dels terrenys gironins del barri de Can Gibert del Pla, que amenaça amb torpedinar el projecte acordat el 2020 i que genera un munt de maldecaps a l'Ajuntament de Girona. És el Parc Jordi Vilamitjana, un dels principals pulmons verds d'aquesta zona, amb 400 arbres i diferents espais d'oci, que, segons els mapes del consistori gironí, quedaria afectat per la construcció de l'hospital. La intenció de l'Ajuntament és edificar-hi al damunt una urbanització de 347 pisos i desplaçar el parc a la parcel·la del costat, però molts veïns de la zona, que s'han constituït sota la plataforma El Parc No es Toca, hi estan radicalment en contra i exigeixen que el parc es preservi de manera intacta.
El nou hospital Trueta: un 95% a Salt i un 5% a Girona
Frontera entre
els municipis
Salt
AP-7
sortida sud
Girona
Terrenys destinats al Trueta
305.000 m²
Frontera entre
els municipis
AP-7
sortida sud
Salt
Girona
Terrenys destinats al Trueta
305.000 m²
Frontera entre
els municipis
AP-7
sortida sud
Salt
Girona
Terrenys destinats al Trueta
305.000 m²
La situació actual
Hospital
Santa Caterina
Parc
Vilamitjana
Mas Sureda
Mas Bellsolà
Riera de
Masrocs
Hospital
Santa Caterina
Parc
Vilamitjana
Mas Sureda
Mas Bellsolà
Riera de
Masrocs
Hospital
Santa Caterina
Parc
Vilamitjana
Mas Sureda
Mas Bellsolà
Riera de
Masrocs
El projecte de l’Ajuntament de Girona
Nova urbanització
sobre el parc
Nova ubicació
del Parc
Vilamitjana
Terrenys del
nou Trueta
Nova urbanització
sobre el parc
Terrenys del
nou Trueta
Nova ubicació
del Parc
Vilamitjana
Nova urbanització
sobre el parc
Terrenys del
nou Trueta
Nova ubicació
del Parc
Vilamitjana
Mantenir la ubicació del parc costaria més de 10 MEUR
L'Ajuntament gironí argumenta que és del tot incompatible mantenir la localització del Parc Vilamitjana amb l'execució del nou Campus de Salut al sud de la ciutat, ja que forma part de les operacions urbanístiques necessàries per habilitar el sector. És així perquè, segons dicta la llei, el condicionament dels carrers, les rotondes, les connexions d'aigua o l'enllumenat de qualsevol obra pública va a càrrec dels ajuntaments i ha de ser "econòmicament autosuficient". I, en aquest cas, per finançar les obres, el govern municipal de Girona aposta per incentivar una promoció immobiliària sobre els terrenys públics del parc, on es construiran més de 300 pisos, 150 dels quals destinats a lloguer social.
A la dreta, l'Hospital Santa Caterina i, a l'esquerra, els terrenys del nou TruetaDepartament de Salut
Els beneficiaris d'aquesta promoció immobiliària són les dues famílies de Mas Sureda i Mas Bellsolà, propietàries dels terrenys on s'ha de construir el nou Trueta. L'Ajuntament, en comptes d'expropiar-los el sòl, ha optat per una operació de permuta urbanística, oferint-los els terrenys municipals del Parc Vilamitjana per construir-hi pisos, a canvi que, a més d'aixecar els habitatges, financin la urbanització dels accessos del nou Trueta. Sense aquesta promoció, l'Ajuntament hauria de pagar de la seva butxaca més de 10 milions d'euros (sumant l'expropiació de les masies més els costos d'habilitació del sector), que no pot assumir. La Generalitat tampoc té intenció de sufragar-los, ja que queden fora del seu àmbit d'actuació. "S'han mirat totes les opcions, hem estudiat totes les alternatives, però no n'hi ha cap que sigui factible; l'únic canvi d'aprofitament en el sector perquè l'obra sigui viable i es pugui pagar ella mateixa és afectar el parc actual", explica Sergi Font, tinent d'alcaldia d'Àrea Urbana.
Els terrenys per al nou Hospital Josep Trueta, a davant de l'Hospital Santa Caterina de SaltDavid BorratEls terrenys destinats al nou Hospital Trueta, davant de l'Espai Gironès de SaltDavid Borrat
El parc no es destrueix, es trasllada
El parc, però, no desapareix, sinó que es traslladaria a la parcel·la del costat, a tocar de la riera de Masrocs, que és zona inundable i on els pisos no es poden aixecar. El solar és més estret, però s'estendria en direcció sud, cap Vilablareix, seguint la riera, i s'integraria amb els pisos i el nou hospital. La intenció de l'Ajuntament és mantenir la mateixa quantitat d'arbres (o ampliar-la) i també conservar l'skate park i els mateixos tobogans, amb la idea d'expandir i transformar aquesta àrea perifèrica de la ciutat, que ara està rodejada de camps buits i aparcaments de camions. Sergi Font argumenta que "la proposta incorpora la viabilitat econòmica, però també es manté l'equilibri ecològic perquè no es perd zona verda i urbanísticament acabarem enllaçant el barri de Can Gibert amb tot el nou Trueta, convertint la zona en un pol d'atracció interessantíssim". I conclou: "Entenem la vinculació emocional i l'element simbòlic del barri amb el parc, però continuarem fent reunions amb els veïns, escoltarem les necessitats, obrirem processos participatius i acompanyarem el barri perquè noti les millores".
Pancarta a favor de mantenir intacte el Parc VilamitjanaDavid Borrat
Els veïns demanen solucions perquè no "es privatitzi una zona verda"
De moment, els membres d'El Parc No es Toca continuen enfrontats frontalment amb el consistori. De fet, aquest dilluns han organitzat una nova manifestació i han presentat una moció el ple a favor del parc, que ha estat rebutjada amb els vots en contra de l'equip de govern de Guanyem, Junts i Esquerra. "Estem parlant de motius purament financers: el nou hospital, en total, costarà 700 milions d'euros, mentre que el tema del parc suposa 3 milions d'euros de l'expropiació més la urbanització, és un 3% de tot plegat, així que demanem que l'Ajuntament, si no ho pot pagar, que ja ho entenem, busqui solucions amb les altres administracions per tal que no es privatitzi una zona verda", critica Pau Casacuberta, portaveu de la plataforma ciutadana.
En l'operació de permuta, la masia de Mas Sureda, que ara és un restaurant, s'enderrocaria, perquè queda afectada pels blocs del nou Trueta, mentre que la de Bellsolà es conservaria pel seu valor patrimonial, ja com a edifici municipal, dins de la nova ubicació del parc.
La idea de l'Ajuntament de Girona és aprovar les modificacions dels ordenaments urbanístics el primer semestre del 2025, a l'espera del vistiplau de la comissió d'Urbanisme, per continuar amb el procés de construcció del nou hospital. El de Salt, per la seva banda, també treballa amb aquest mateix calendari per tirar endavant les operacions urbanístiques que serveixin per finançar les obres dels accessos, tot i que, en aquest cas, sense cap solar polèmic implicat.
La postura del PSC de Girona i la cursa amb el nou Clínic
Qui sí que va votar a favor de la moció presentada aquest dilluns al ple són el PSC, cap de l'oposició, i Vox. Els socialistes gironins consideren que cal plantejar una alternativa perquè el nou Trueta no condicioni el Parc Vilamitjana, per exemple, desplaçant l'hospital en direcció a Salt. Aquesta opinió contrasta amb el posicionament del partit en l'àmbit nacional, ja que tant el president Salvador Illa com les conselleries de Salut i Territori no han mostrat cap objecció a tirar endavant l'hospital en les condicions pactades el 2020. Amb tot, la portaveu del PSC a Girona, Bea Esporrín, manté que "defensar el Parc Vilamitjana és completament compatible amb defensar el nou campus de salut i mantenir els terminis", sentencia. I continua: "En canvi, la proposta que planteja l'Ajuntament sí que pot provocar nous endarreriments perquè no agrada a una part de gironins i trenca el consens del 2022, quan Guanyem Girona va votar a favor de mantenir les zones verdes existents".
Guanyem, per la seva banda, ara que ha tractat la qüestió des del govern, corrobora que, per molt que es desplaci el projecte cap a Salt, l'afectació al parc és "inevitable". Per això l'Ajuntament de Girona proposa traslladar-lo i es mostra partidari de continuar endavant amb el projecte amb els terrenys acordats el 2020, per tal que, com també sosté l'Ajuntament de Salt, l'hospital s'executi amb "urgència", sense excedir-se gaire més enllà del 2030. Sobretot tenint en compte que la Generalitat també ha de fer front a una altra obra faraònica, com és el nou Hospital Clínic de Barcelona, previst per al 2035, de manera que, si les obres del nou Trueta es demoren, el Clínic podria passar per davant en matèria d'inversions i llavors el retard del nou hospital gironí sí que seria majúscul.