El candidat proeuropeu guanya les eleccions presidencials a Romania
Nicusor Dan, l'alcalde de Bucarest, ha aconseguit el 53,99% dels vots i supera el populista George Simion per gairebé 900.000

BucarestRomania aposta per la Unió Europea i Brussel·les respira alleugerida. El candidat prooccidental Nicusor Dan, alcalde de Bucarest des del 2020, serà el nou president del país després que hagi aconseguit el 53,99% dels vots en la segona volta de les eleccions, celebrada aquest diumenge. L'aspirant de l'extrema dreta, el populista George Simion, ha quedat molt lluny, a quasi 900.000 vots: ha obtingut el 46,01% dels sufragis. La participació en aquesta segona volta s'ha enfilat fins al 64,5%, mentre que en la primera només va arribar al 53%.
Les primeres paraules de Dan, quan encara només es coneixien dades d'enquestes, han sigut realistes, oferint diàleg a tot el país: "Avui ha guanyat una comunitat romanesa que vol un canvi profund, una comunitat que vol reduir la corrupció, una societat de diàleg i no d'odi. Hem de lluitar per una sola Romania. Ens enfrontem a un futur difícil".
Com ja va passar fa dues setmanes, la comunitat romanesa establerta a Espanya s'ha inclinat majoritàriament per Simion. Però no li ha servit de res, perquè aquests resultats han estat compensats per altres grups de la diàspora, que han abraçat l'ideari europeista de Dan. Amb tot, les dades totals dels expatriats (més d'1,2 milions de votants) han tornat a donar la majoria de les paperetes al populista Simion, que ha avançat en més de 124.000 sufragis a qui, al final de la nit, ha sigut el guanyador.
En qualsevol cas, l'alcalde de Bucarest ha aconseguit, en els darrers quinze dies, capgirar uns resultats que havien fet témer el pitjor a Brussel·les, ja que Simion –un candidat trumpista a l'estil de Viktor Orbán– va obtenir a la primera volta el 40,96% dels vots, mentre que Dan només en va tenir un 20,99%. El seu creixement ha sigut espectacular i l'entusiasme dels seus partidaris, que onejaven banderes romaneses i de la UE, s'ha fet evident als carrers de la capital, quan el president virtual, ja amb la victòria garantida per les dades oficials, ha sortit a saludar a la balconada del seu quarter general com a independent, l'hotel Cismigiu.
Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha felicitat aquesta nit Nicusor Dan, ja que la victòria de Dan és el triomf de l'Europa de Brussel·les. Els resultats oficials han confirmat de manera bastant precisa les dades de les dues enquestes a peu d'urna difoses a les 21.00, hora local (una més a Catalunya), quan han tancat els col·legis electorals. Inicialment, però, l'aspirant extremista George Simion, en un discurs apassionat, havia rebutjat aquestes dades i havia assegurat que els seus sondejos el situaven per davant. De fet, hi ha insistit publicant una declaració a X en què deia: "Soc el nou president de Romania".
Al centre de Bucarest, però, els partidaris de Dan ja havien començat a celebrar el triomf del candidat europeias que, després, les dades oficials han acabat confirmant.
Nicusor Dan, matemàtic de professió, va ser cofundador de la Unió Salvar Romania (USR) i és l’alcalde actual de Bucarest. Es presenta com un candidat proeuropeu avalat per una coalició de partits centristes i liberals que volen mantenir Romania en la via de la integració a la Unió. Dan va aparèixer en l’escena pública el 2006 en mobilitzacions contra la corrupció urbanística a la capital del país. Des de llavors ha anat guanyant suport fins a arribar a ser el primer edil de Bucarest.
La seva campanya s'ha centrat en la lluita contra la corrupció i la reforma de l’estat. Defensa la transparència institucional i l’enfortiment de l’estat de dret, amb l’objectiu d’estendre a tot el país els principis aplicats a Bucarest. Quan ha votat a la seva ciutat natal, Fagaras, ha declarat: “He votat per mantenir l’orientació europea de Romania i per una cooperació sòlida amb els nostres socis europeus, en lloc d’un camí que ens condueixi a l’aïllament”.
Basar la campanya electoral en les xarxes socials, com ha fet George Simion, ja havia estat també l’estratègia de Calin Georgescu en les eleccions del novembre passat. I li va servir per aconseguir la victòria, tot i que el Tribunal Constitucional del país la va anul·lar. Segons informes dels serveis d’intel·ligència i les proves judicials, la candidatura de Georgescu l'havien impulsada canals il·legals i amagava despeses de campanya. L'extrema dreta fa mitja dotzena d'anys que centra les campanyes en intentar captar el vot de la generació jove a través de xarxes socials com TikTok. De fet, gairebé el 90% dels joves a Romania fan servir aquesta xarxa entre 3 i 4 hores al dia.
Simion, que havia donat suport a Georgescu, va dir que, si guanyava, voldria tenir-lo al seu gabinet. El candidat de l’AUR –aur vol dir or en romanès– defensava una agenda basada en un nacionalisme radical, euroescèptic, amb un conservadorisme profund. S'havia posicionat contra les polítiques progressistes en qüestions com els drets LGTBI o l’educació sexual, i ha donat un suport ferm al trumpisme. A més, havia declarat que volia implantar un model “a l’estil Orbán” a Romania.