Joseph Oughourlian aconsegueix la 'pax romana' a Prisa amb el 99,52% de suports
A canvi, es compromet a mantenir el nombre de consellers del grup per no expulsar els crítics


BarcelonaNo hi haurà (de moment) cop d'estat intern a Prisa. El president del grup mediàtic, Joseph Oughourlian, ha aconseguit que el seu informe de gestió rebi el suport del 99,52% dels vots possibles en la junta d'accionistes celebrada aquest dimecres. La clau per aconseguir-ho té una lectura política: ha fet marxa enrere en la seva intenció de reduir el nombre de consellers del grup, en una maniobra que s'interpretava com una operació per guanyar control i deixar fora els que s'han mostrat crítics amb el seu lideratge. L'origen de la divisió és la decisió d'Oughourlian de no optar a la televisió en obert que vol ofertar el govern de Pedro Sánchez. El màxim executiu de Prisa ho considerava un negoci dubtós, però els consellers més propers a la Moncloa empenyien perquè el conglomerat es presentés a l'adjudicació.
Tot i la pràctica unanimitat aconseguida, Oughourlian s'ha referit a "l'elefant a l'habitació" i, en el seu discurs, ha llançat un avís per a navegants: "Aquest grup no és una joguina i no podem distreure'ns amb batalles internes, però tampoc podem tolerar que interessos particulars pretenguin imposar-se a l'interès comú". Durant la seva intervenció també ha lamentat que s'afirmi "amb frivolitat" que el grup planeja vendre's l'editorial Santillana, tenint en compte que, segons ha dit, aporta la meitat dels ingressos de Prisa i el 70% del seu ebitda. L'empresari i accionista ha explicat que treballa "en benefici de tots els accionistes, tots els treballadors i tots els creditors". I ha reblat: "I d'aquesta posició no em mouran". En el capítol de renys, també destaca que ha xifrat en 12 milions d'euros afegits el cost del refinançament del deute, a causa de la incertesa generada per la batalla interna.
La junta ha votat així mateix l'última ampliació de capital i aquí s'ha deixat sentir l'oposició de la família Polanco, que ostenten un 7% de les accions i van ser principals impulsors del grup en els inicis i, en concret, del diari El País. També s'han sentit crítiques d'Adolfo Utor, amo de Balearia i també accionista destacat del grup, amb un 5% de títols, i una de les persones amb qui es comptava per fer una majoria alternativa que pogués provocar un tomb en la gestió de Prisa i arrenglerar-la de nou més estretament als interessos de la Moncloa.
Oughourlian, per part seva, ha llançat un missatge conciliador, però també s'ha referit a la segona estratègia empresa pels accionistes rebels –després de veure que no podien armar una majoria alternativa per desplaçar-lo– consistent en aquest cas en intentar comprar amb el grup Alconaba els mitjans del grup Prisa. En una trobada posterior amb periodistes, ha afirmat que no hi havia hagut cap oferta i que confiava que no n'hi hauria cap tampoc en el futur.