Trump i el seu pervers joc dels aranzels
La Comissió Europea fa bé a tenir preparat un llistat de productes als quals gravar davant la incertesa i imprevisibilitat del president dels EUA


BarcelonaLa guerra comercial incerta i imprevisible iniciada pel president dels Estats Units, Donald Trump, ha viscut un nou episodi aquest dijous amb l'acord amb el primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer. Amb el to triomfalista que el caracteritza, el cap del govern de la primera potència econòmica del món torna a tractar països que són tradicionalment socis com si fossin nens petits. És com si digués: "Si et portes bé et rebaixo els aranzels".
La manera d'actuar de l'actual president dels EUA dinamita la diplomàcia tradicional i utilitza els aranzels ("la paraula més bonica", segons va dir en una de les seves sorprenents intervencions) com una eina negociadora, per no dir que molt intimidatòria, en una mena de joc pervers. El pacte amb Londres, els detalls del qual “s’escriuran les pròximes setmanes”, seguint la seva inusual manera de fer, pretén ser un missatge per a altres socis i busca ser una mena de plantilla per aplicar a altres acords comercials que, segons ha anunciat, s'estan negociant. Per això, l'acord inclouria –el condicional és perquè amb Trump res no es pot assegurar– la rebaixa del 25% al 10% al gravamen a l'acer, l'alumini i els automòbils. Com a contrapartida, als estatunidencs se'ls obriran les portes del mercat britànic per la vedella, l'aviram, l'etanol, els refrescos, els cereals i altres productes.
En tot cas, les relacions comercials, per molt que Trump insisteixi en les bondats de l'acord, passen d'un escenari amb càrregues duaneres del 0% a un altre de caracteritzat pels aranzels a les importacions. Tot i el pacte, es consolida un aranzel universal del 10% que en cap moment Trump sembla disposat a suprimir i que consolidarà l'encariment de les exportacions a aquell país. Aquest panorama ha comportat que tant governs com entitats facin càlculs sobre el cost que suposaran aquests impostos a les importacions. Un dels més recents l'ha fet la Cambra de Comerç de Barcelona, que l'ha xifrat en uns 1.055 milions d'euros aquest any a Catalunya. No suposa un impacte extremadament alt, però a la llarga pot provocar una reducció de les vendes a altres països europeus, els quals es veuran molt més afectats, com és el cas d'Alemanya.
En aquest context d'incertesa i imprevisibilitat davant les actuacions de Trump, Brussel·les fa bé de preparar una llista de productes dels EUA als quals imposar aranzels per si, passats els noranta dies de gràcia que va atorgar, el president estatunidenc decideix aplicar els aranzels que va anunciar als productes de la Unió Europea (UE). La llista que la Comissió Europea ha proposat als països membres afectaria importacions per un valor total d'uns 95.000 milions d'euros. En aquesta llista, que se sumarà a la decidida el mes passat i congelada a l'espera del que faci Washington, s'inclouen milers d'articles, que van des de tota mena de bestiar i productes agroalimentaris fins a maquinària elèctrica, components de vehicles, helicòpters i avions. Si s'acaben aplicant, afectaran, per exemple, gegants industrials com ara Boeing, cosa que ben segur acabaria suposant com a resposta càrregues per al consorci europeu Airbus, en una mena d'indesitjable joc d'acció-reacció que comporten sempre les guerres comercials.