Partits

L’esquerra que vol sortir de l’OTAN i que no tem una invasió de Putin

Esquerra Unida aixeca la bandera antimilitarista davant els equilibris de Sumar i els dards de Podem cap als seus exsocis de coalició

El coordinador federal d'Esquerra Unida, Antonio Maíllo.
15/05/2025
3 min

BarcelonaLa posició dels partits espanyols a l'esquerra del PSOE sobre el rearmament europeu és, teòricament, la mateixa: Sumar i Podem el rebutgen i, a més, són partidaris que Espanya surti de l'OTAN. Tanmateix, i en lloc de fer pinya, Podem carrega les tintes contra el seu exsoci per no pressionar prou dins del consell de ministres perquè Espanya es desmarqui dels plans de la Comissió Europea de mobilitzar 800.000 milions d'euros en defensa i del mandat de l'Aliança Atlàntica d'arribar al 2% del PIB de despesa en seguretat. Sumar fa equilibris i veu de reüll com un dels socis de la coalició, Esquerra Unida, aixeca el cap per disputar-li la bandera antimilitarista davant les veus que consideren que el partit de Yolanda Díaz és massa tou. Ja va passar en la crisi que es va obrir dins de l'executiu pel contracte d'Interior de compra de munició a Israel, i que la Moncloa va ordenar cancel·lar a correcuita després que Esquerra Unida fes el crit d'alerta. Ara, el partit ha posat en marxa un full de ruta propi en matèria de seguretat per evitar que la guerra a Ucraïna operi com a cavall de Troia del que, per a ells, és l'agenda dels Estats Units. I ho està fent, també, des de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador federal d'Esquerra Unida, Antonio Maíllo, va ser dilluns a la capital catalana per reunir-se amb el centre Delàs, que els últims dies ha estat protagonista per les seves anàlisis dels contractes de compravenda d'armes entre Espanya i Israel. Ho va fer per presentar un document del partit que vol obrir un debat a l'esquerra i la societat civil sobre un "sistema alternatiu de pau" que doni l'esquena a la "febre del rearmament" i que torni a posar sobre la taula la sortida de l'OTAN (i una visió crítica sobre la seva expansió cap a l'est, a tocar de les fronteres russes). La sortida d'Espanya de l'OTAN, a hores d'ara, una fita molt hipotètica: ho hauria d'avalar una majoria del Congrés dels Diputats, a iniciativa del govern espanyol. I ni el PSOE ni el PP estan en aquest vaixell.

Reactivar el No a la guerra

De moment, i a diferència de Podem, Esquerra Unida allarga la mà tant a Sumar com al PSOE i els convida a replantejar el que consideren una cursa armamentista que, sostenen, portarà retallades en despesa social. El partit considera clau aprofitar el context per reactivar els moviments antibel·licistes del No a la guerra (com està passant, per exemple, a Itàlia) i incrementar el suport a un nou model de seguretat a Europa. És el que van defensar quadres d'Esquerra Unida aquest dimecres en un nou acte a Barcelona, també amb el centre Delàs. "Quan ens vam fundar el 1986 va ser pensant en la lluita contra l'OTAN", va recordar Xavi Garcia, de la xarxa d'activistes per la pau d'EUCat. L'exeurodiputat Manu Pineda, responsable d'Internacional d'Esquerra Unida, va qüestionar el rumb de l'Aliança Atlàntica i la sintonia amb el govern de Zelensky a Ucraïna: "Putin no és Lenin. Però l'OTAN és l'OTAN [...]. I algú creu que Putin té interès en venir a envair-nos?", es va preguntar.

De fet, el document d'Esquerra Unida defineix l'OTAN com "una de les organitzacions més perilloses de la humanitat", aposta per la via diplomàtica a Ucraïna i reclama "el desarmament i la desmilitarització" de la Unió Europea. Pineda va explicar que el 2019, en les negociacions de la candidatura al Parlament Europeu, Esquerra Unida va ser l'única formació que advocava per abandonar l'organització, perquè ni els Comuns ni Podem van voler incorporar-ho al programa.

Pinça Podem-Esquerra Unida?

Davant aquests moviments, ¿es perfila una pinça antimilitarista entre Podem i Esquerra Unida per pressionar Sumar? El partit de Ione Belarra, que refreda la possibilitat de repetir electoralment amb Sumar, se'n desmarca. Fonts de la formació lila consideren que és una "contradicció" que Esquerra Unida tingui aquest discurs i, alhora, formi part d'un govern que complirà fil per randa els compromisos amb l'OTAN. "És una hipocresia", assenyalen fonts de la formació, que asseguren que hi ha militants de la formació de Maíllo que comparteixen la postura de Podem en aquest debat i no la de Sumar. "Sumar no té discurs", lamenta a l'ARA un dirigent de Podem.

Des del partit de Yolanda Díaz es defensen i consideren que han deixat clara quina és la seva posició en els debats al Congrés, on van votar una moció del BNG que demanava la sortida de l'OTAN i mostrava el rebuig cap a l'increment de la despesa militar: "Nosaltres hem parlat molt clar", diuen fonts de Sumar. En tot cas, Maíllo tornarà el dia 24 de maig a Barcelona per assistir a un acte del partit a la seu de CCOO, i tornarà a marcar perfil davant del partit de Yolanda Díaz.

stats
OSZAR »