PP i Vox porten l'ofensiva contra Sánchez per l'apagada a l'Eurocambra: "El fanatisme climàtic porta a la foscor"
La dreta i l'extrema dreta europees tornen a utilitzar el Parlament Europeu per carregar contra el govern espanyol


Brussel·lesEl Parlament Europeu ja hi està avesat. Cada vegada que el PP i Vox ensumen sang i veuen la possibilitat de carregar contra el govern de Pedro Sánchez, forcen un debat a la cambra comunitària per traslladar la batalla política espanyola a les institucions europees. L'apagada elèctrica no n'ha estat una excepció, tot i que —per raons òbvies— van intentar evitar que es discutís sobre la DANA. El sainet que aquest dimecres han hagut d'aguantar la resta d'eurodiputats de la Unió Europea és gairebé el mateix de sempre; només canvia la temàtica. Aquesta vegada, en comptes de centrar-se en la llei d'amnistia o l'ús del català, la dreta i extrema dreta espanyoles han carregat durament contra l'ús de les renovables i les han considerat culpables de l'aturada de subministrament que va patir la península Ibèrica la setmana passada.
Això sí, l'estructura de la picabaralla no varia ni una coma. La primera a abraonar-se sobre Sánchez ha estat la popular Dolors Montserrat. Segons l'eurodiputada del PP, la possibilitat d'una apagada ja "estava tota escrita" i la Moncloa ho va "ignorar". "Va ser una negligència anunciada", ha assegurat la dirigent catalana: "tot Europa sap" que va ser la "incompetència" del president espanyol, que va "posar en perill la seguretat energètica d'Espanya, Portugal i França, i també del conjunt de la UE".
Montserrat també ha volgut dedicar unes paraules a l'exministra de Transició Ecològica i actual vicepresidenta de la Comissió Europea, la socialista Teresa Ribera: "El cervell del desastre que quasi enfonsa Espanya ja no és a Madrid. És a Brussel·les". Tot seguit, ha assegurat que el "fanatisme climàtic" de Sánchez i Ribera va portar l'Estat "a la foscor", perquè "ho fien tot a les renovables" i abandonen les nuclears.
Al torn de la rèplica socialista, l'eurodiputat Nicolás González ha respost a Montserrat que des que Sánchez va arribar a la Moncloa no s'ha tancat cap nuclear i ha defensat amb dents i ungles l'obra de govern del PSOE i Sumar. En aquest sentit, ha reivindicat la transició energètica i el desplegament de les renovables. "Han creat un fals debat entre renovables i nuclears", ha reblat l'eurodiputat socialista, que ha augurat que "aquesta mena d'oposició del PP" no els "portarà mai al poder".
Al seu torn, la republicana Diana Riba ha constatat que avui en dia la "quotidianitat és elèctrica" i que, per això, cal una xarxa "més resilient i descentralitzada". "Les elèctriques han de ser majoritàriament públiques", ha afegit. L'eurodiputat de Vox, Jorge Buxadé, ha mantingut la mateixa línia de Montserrat i ha assenyalat com l'origen de l'apagada "la imposició de les renovables": "Va ser cruel per als progressistes veure com només els diners en efectiu i el dièsel van salvar vides".
Més interconnexió
El personatge secundari de la història ha tornat a ser la Comissió Europea. El titular d'Energia, Dan Jørgensen, s'ha limitat a instar els estats membres a incrementar les interconnexions energètiques entre països i ha recordat que la UE durà a terme una investigació independent sobre els fets. En cap cas ha posat en dubte el govern de Sánchez ni ha trencat cap llança a favor d'allargar la vida de les nuclears. De fet, no ha volgut mullar-se ni la punta dels peus i ha passat gairebé inadvertit, com si la participació de la Comissió Europea en aquesta mena de plens a l'Eurocambra ja només fos una part d'un decorat amb el qual el PP pretén vestir la seva oposició a Sánchez.