La governabilitat de l'Estat

Veus del PSOE contra el pacte d'immigració a Catalunya: "El plantejament és absolutament racista"

Compromís se suma a Podem i ja són sis els diputats que Junts i el PSOE perden pel pacte d'immigració

El president
de Castella-
la Manxa, Emiliano García-Page, en una imatge recent.
06/03/2025
4 min

MadridEl pacte entre el PSOE i Junts ha perdut, de moment, sis dels vots imprescindibles perquè tiri endavant al Congrés (els de Podem i Compromís, que, això no obstant, s'obren a negociar), i ja s'han sentit les primeres veus crítiques dins el mateix Partit Socialista. No sorprenen, perquè són les dels habituals crítics amb Pedro Sánchez. El primer, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que en un fòrum organitzat pel diari El Español ha mostrat el seu profund rebuig a la delegació de les competències en immigració a la Generalitat. "Em sembla greu que qualsevol en l'àmbit progressista, incloent-hi Sumar i Podem, pugui pensar que és assumible el plantejament absolutament racista que fa Puigdemont", ha apuntat. Tot i que el pacte porta la signatura del seu partit, Page desitja que la llei registrada al Congrés no tiri endavant i que, si ho fa, el govern que vingui després de l'actual "la pugui tirar enrere". "Que no em vinguin amb històries de murs contra el trumpisme i l'extrema dreta, quan s'està pactant amb la pitjor", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I si Page hi està en contra, un altre dels habituals crítics amb la direcció del PSOE, l'expresident espanyol Felipe González, també. En el mateix fòrum, González ha expressat que està "completament d'acord" amb Page. L'opinió de Page i González probablement es donava per descomptada des de l'executiva socialista que, això no obstant, veu com s'acumulen les dificultats per poder tirar endavant la llei pactada amb Junts.

Als quatre diputats de Podem, que ja han deixat clar que, tal com està formulada, no donaran suport a la llei, s'hi han sumat aquest dijous els de Compromís, que té dos parlamentaris integrats dins del grup de Sumar a la cambra baixa. Fonts de la direcció de Compromís afirmen a l'ARA que ara per ara estan en el no a la proposició de llei registrada per socialistes i juntaires. Tot i que els sembla bé delegar les competències en immigració a la Generalitat, des de la formació valencianista rebutgen el marc que estableixen els de Carles Puigdemont. En una entrevista aquest dijous a la Cadena SER, la seva portaveu al Congrés, Àgueda Micó, ha advertit que els partits progressistes "no poden caure en el parany de comprar el relat i el discurs de la criminalització de les persones migrants". Si el PSOE vol els seus dos vots, adverteixen, haurà de negociar amb ells qüestions com el tancament dels centres d'internament d'estrangers (CIE). La majoria del govern espanyol és tan precària que els vots de Podem (4) i Compromís (2) són imprescindibles per aprovar la llei.

"És un no, però no és innegociable", diuen les mateixes fonts. Des de Compromís afirmen que no tindran cap problema a desmarcar-se de Sumar si la resta del grup parlamentari optés pel sí. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va defensar el pacte tan bon punt el van fer públic socialistes i juntaires. Ara bé, a mesura que han anat passant les hores les veus reticents amb l'acord a dins de Sumar han anat proliferant. Fins i tot la secretària de comunicació del partit, Elizabeth Duval, del nucli dur de Díaz, va dir aquest dimecres que l'exposició de motius, defensada públicament per la part socialista de la coalició, és problemàtica perquè "compra", encara que parcialment, el marc "nativista" d'Aliança Catalana. Duval no es va oposar, però, a la delegació de competències com a tal. El sentit del vot de Sumar, va dir en una entrevista a La Sexta, es veurà quan s'abordi el debat al ple del Congrés. Fonts de Sumar sostenen que, tot i això, hi ha una majoria força clara a favor.

Tanmateix, una altra formació del grup parlamentari ha evitat garantir el seu sí: Més Madrid, que té dues diputades al Congrés. En declaracions dels últims dos dies, la portaveu del partit a l'Assemblea de Madrid, Manuela Bergerot, s'ha mostrat crítica amb l'acord. Dimarts el va considerar una "mala idea" i un "mal precedent". "Pot ser que derivi en una competició entre les comunitats autònomes per veure qui aplica polítiques més xenòfobes", va advertir. Bergerot va insistir ahir a les portes de la cambra baixa que veia "preocupant" un pacte amb Junts, una formació que, va dir, "mobilitza el vot a través de generar un sentiment antiimmigratori". En la mateixa línia que Podem, va dir que el que és urgent és aprovar la ILP de regularització d'estrangers sense papers que viuen a Espanya.

El requisit del català

Mentrestant, Junts ha insistit a plantejar que el català sigui un requisit per obtenir la documentació, malgrat que la llei diu que la Generalitat ha d'aplicar la legislació estatal, en què no hi ha aquesta condició. "La llengua no és un requisit per denegar un permís, expulsar una persona o prohibir l'entrada al nostre país", ha afirmat aquest dijous la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha replicat a Saiz que "en tot allò que depengui de Junts" conèixer el català sí que serà necessari per obtenir els diferents permisos. El secretari general de la formació ha afegit que la ministra Saiz "no ha estat en totes les reunions". "La disculpo", ha dit. Els comuns, que dimarts van animar la resta de socis de la majoria plurinacional a donar suport a la delegació de competències, van advertir ahir que Carles Puigdemont s'està "excedint" amb la seva "interpretació interessada" de l'acord.

"Aquesta delegació no va dirigida a Junts, sinó al Parlament i a la Generalitat", va advertir Aina Vidal, portaveu adjunta de Sumar i dirigent dels comuns. Tot i mantenir que és un acord "positiu", Vidal va afirmar que cal mirar bé la lletra petita per si cal fer modificacions per si mai governen els juntaires. El líder d'Esquerra Unida, Antonio Maíllo, ha advertit aquest dijous a PSOE i a Junts que l'acord no els vincula i que si volen el suport dels seus cinc diputats, del grup de Sumar, hauran d'acceptar introduir-hi canvis a través d'esmenes. Maíllo ha expressat dubtes "tècnics, legals i ideològics", si bé s'ha mostrat a favor de descentralitzar, i ha criticat el "delirant relat" que ha fet Junts sobre el text en clau "classista, dretana i reaccionària" quan parla de control de fronteres o de la llengua.

stats
OSZAR »