Pressupost participatiu

Un poliesportiu o un refugi per a gats? Els barcelonins trien què fer amb 30 milions d'euros

Nous carrils bici i equipaments o millores en places, carrers i parcs, entre els projectes finalistes dels pressupostos participatius

La façana marítina de Barcelona, amb el barri de la Barceloneta a la dreta de la imatge, fotografiada des de l'aire
12/05/2025
2 min

BarcelonaDes d'aquest dilluns i fins dissabte al vespre, els barcelonins estan convocats a una votació crucial. En joc hi ha els 30 milions d'euros d'aquesta edició dels pressupostos participatius, uns fons als quals aspiren els fins a 239 projectes que han arribat a la fase final. Sobre la taula hi ha propostes que van des de fer més quilòmetres de carril bici fins a millorar parcs, jardins o places, passant per la construcció o reforma d'equipaments esportius o la creació de nous espais comunitaris als barris.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Un cop d'ull a les propostes finalistes permet observar algunes de les prioritats ciutadanes d'aquesta edició. A Ciutat Vella predominen les peticions de millores relacionades amb escoles i els seus entorns, però també hi ha espai per reclamar reformes en alguns dels principals eixos del districte, com la rambla del Raval o el passeig Lluís Companys. A Nou Barris, la millora de l'espai públic també és una prioritat, amb peticions per intervenir a la plaça Virrei Amat, la plaça Major i el Parc Central.

A l'Eixample, en canvi, destaquen les propostes per fer nous carrils bici, entre els quals un que uneixi la plaça Urquinaona i la plaça Universitat passant per la plaça Catalunya. Una proposta que ja va ser una de les guanyadores en l'anterior edició dels pressupostos participatius, però que el govern municipal va acabar descartant per "dificultats tècniques".

En aquest districte també hi ha propostes per millorar espais emblemàtics com els jardins de la Torre de les Aigües o per crear un espai jove autogestionat a la Sagrada Família, un dels projectes més votats en la primera fase i que vol acabar amb la falta crònica d'equipaments al barri. També demanen un espai per a infants i joves a l'antiga masia de Can Cervera els veïns de Sants-Montjuïc, mentre que al districte d'Horta-Guinardó els veïns del Carmel sol·liciten l'adquisició d'un local per a les dues entitats de lleure del barri.

Els equipaments esportius són una altra de les principals demandes d'aquesta edició, amb reclamacions de millores o directament de nous poliesportius a tots els districtes. És el cas de Sant Martí, on es demana millorar el poliesportiu la Palmera, i de Sant Andreu, on una de les opcions més votades en la primera fase –el poliesportiu del Canòdrom– aspira a entrar també a la llista de projectes escollits definitivament.

El camp dels parcs i jardins també té el seu racó en aquests pressupostos participatius. Per exemple, destaca la petició a les Corts de recuperar els Jardins Històrics de Torre Girona i la seva biodiversitat, que han sigut notícia per la mobilització veïnal en contra de la celebració d'un espectacle lumínic per Nadal. La proposta demana també que s'estudiï la forma de reforçar la presència d'esquirols al parc. I sense sortir del terreny de la fauna urbana, a Sant Martí també es demana un refugi per a gats comunitaris.

Un màxim de vots i un pressupost limitat

Els barcelonins majors de 14 anys que ho vulguin poden votar fins dissabte a través de la plataforma Decidim.barcelona. Podran triar entre els projectes del seu districte i els d'un segon que decideixin. Dins d'aquests districtes, es pot votar un mínim de dos projectes i fins a tants com siguin possibles amb el pressupost que es destina a cada districte, d'entre 2 i 3,8 milions d'euros.

stats
OSZAR »