Collboni colla Junts per impulsar ja la reforma del 30%
Sánchez dona suport a la demanda que les grans ciutats europees tinguin accés directe a fons per fer habitatge


BarcelonaJaume Collboni vol arribar a l'equador del mandat amb una de les seves principals promeses electorals encarrilades. Durant una taula rodona al costat de l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, aquest dilluns en la 40a Reunió Anual del Cercle d'Economia, l'alcalde de Barcelona ha anunciat que voldria portar l'aprovació inicial de la reforma de la reserva del 30% d'habitatge protegit a la pròxima comissió d'urbanisme de l'Ajuntament, prevista per al dimarts 20 d'aquest mateix mes. Un objectiu per al qual ha demanat els vots a ERC i "especialment" a Junts.
Davant dels principals representants del sector econòmic i empresarial del país, l'alcalde ha posat pressió sobre el partit de Carles Puigdemont perquè l'ajudi a desbloquejar una reforma que fa temps que està encallada. Segons ha explicat, ERC i "especialment" Junts ja tenen sobre la taula la proposta del govern municipal per canviar la normativa. Una proposta que, entre altres aspectes, implica permetre que el 30% de l'habitatge social no s'hagi de fer com fins ara al mateix edifici sinó que es pugui fer en una finca propera.
Descartat el suport dels comuns –refractaris a qualsevol mena de canvi en la normativa–, el govern municipal tenia davant el repte d'aconseguir posar d'acord Junts i ERC i tirar endavant la reforma amb el consens de tres partits o conformar-se amb el suport dels juntaires, amb qui sumen la majoria absoluta del ple. Tot i que l'executiu encara no tanca la porta a obtenir els vots dels republicans, de les paraules d'aquest dilluns de l'alcalde es desprèn que la prioritat és aprovar-la encara que sigui només amb Junts.
En una entrevista recent amb l'ARA, la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, ja obria la porta a tirar endavant la reforma encara que fos amb el suport d'un únic partit a banda del PSC. "No ens podem permetre no modificar el 30%. Estem intentant que hi hagi el màxim consens possible, però evidentment, per sobre del màxim consens possible, hi haurà la necessitat de modificar el 30%", va apuntar.
Les converses del govern municipal amb els grups, però, continuen obertes. Tanmateix, Collboni s'ha mostrat confiat que "el diàleg fructifiqui" per poder portar la reforma "si pot ser a la pròxima" comissió d'urbanisme. La primera reacció de Junts ha arribat a través del seu portaveu nacional i regidor a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Rius, que ha dit que "Collboni no és de fiar" i ha retret a l'alcalde que demani ajuda a Junts després de frustrar l'arribada de Xavier Trias a l'alcaldia amb els vots de Comuns i PP.
El passat mes de febrer Junts va lligar els seus vots pel 30% a un paquet més ampli de mesures sobre habitatge. Entre elles, una rebaixa de l'IBI del 4% i nous ajuts a la compra i al lloguer. Fonts del grup municipal expliquen a l'ARA que continuen pendents de resposta per part de l'executiu municipal.
L'alcalde de Barcelona ha fet aquest anunci durant una taula rodona al costat de la seva homòloga parisenca, Anne Hidalgo, que abans havia defensat les bondats de la reserva del 30% d'habitatge, que fa més d'una dècada que funciona a París malgrat que a l'inici també va ser una mesura controvertida.
Durant la conversa, tots dos han reivindicat davant dels empresaris la necessitat de regular el mercat de l'habitatge per limitar els preus del lloguer però també fenòmens com els pisos turístics i el mercat de temporada. "¿Ens resignem que al centre només hi puguin viure els rics?", ha preguntat Collboni, que ha defensat la importància de "canviar les regles del joc" perquè a les principals ciutats europees hi puguin viure "també els fills de la classe mitjana i treballadora".
Quan li han preguntat si l'eliminació de cara al 2028 de tots els pisos turístics de la ciutat pot perjudicar l'atractiu turístic de Barcelona, Collboni s'ha mostrat convençut que els hotels –tant els que encara poden obrir en zones no tensionades de la ciutat com a la resta de l'àrea metropolitana– podran absorbir aquesta demanda.
Petició a Europa
Tant Collboni com Hidalgo han reivindicat també un paper més actiu de la Unió Europea davant dels problemes d'habitatge a les grans ciutats. Al matí, al costat de l'alcalde de Roma, Roberto Gualtieri, ja havien aconseguit el suport del president espanyol, Pedro Sánchez, a les demandes que quinze capitals europees fan a Brussel·les per fer front a la crisi de l'habitatge.
Entre aquestes demandes hi ha la flexibilització de les normes fiscals –que les inversions en matèria d'habitatge no es computin a l'hora de calcular el dèficit dels estats membres, que ha de ser d'un màxim del 3%–, ampliar el pressupost que Brussel·les destina a habitatge i que els municipis tinguin "accés directe" als fons europeus per poder-los destinar a la construcció de pisos "socials i assequibles".