Un centenar de jutges tanquen files amb la magistrada del cas Juana Rivas davant d'un "atac personalitzat"
La jutgessa Aurora Angulo ha rebutjat pronunciar-se sobre la custòdia del fill, que de moment es pot quedar amb Rivas

BarcelonaMés d'un centenar de jutges i jutgesses especialitzats en violència masclista i que treballen en jutjats d'arreu d'Espanya han tancat files amb la magistrada de Granada Aurora Angulo, encarregada del cas de Juana Rivas. Més de set anys després d'escapar-se amb els seus fills per evitar que estiguessin amb el seu marit, a qui va denunciar per maltractaments, la custòdia del fill petit —el gran ja és adult— continua als tribunals. L'últim moviment judicial ha generat una resposta molt aspra de l'advocat de la dona, que ha assenyalat la jutgessa i l'ha acusat de no comprendre què és la violència vicària. El comunicat ha despertat la resposta dels seus companys, que ho consideren un "atac personalitzat" que pot suposar un desprestigi per als jutjats de violència masclista.
La magistrada del jutjat de violència sobre la dona número 2 de Granada ha rebutjat –considera que no és competència seva– fer-se càrrec d'una petició amb què Rivas volia evitar que el seu fill petit hagués de tornar a Itàlia amb el seu ex. Francesco Arcuri conserva la custòdia del seu fill Daniel, de 10 anys, malgrat que la Fiscalia italiana l'ha processat arran d'una denúncia de Rivas per presumptes maltractaments als dos fills que tenen en comú.
Daniel va arribar el 22 de desembre amb la seva mare, amb un permís judicial per visitar-la a ella i al seu germà gran. El permís preveia que tornaria a Itàlia el 2 de gener, però un jutjat de guàrdia va dictar una mesura cautelar perquè el nen es quedés amb Rivas malgrat que la justícia italiana reclamava que tornes amb Arcuri, que en té la custòdia.
El jutjat d'instrucció que, estant de guàrdia, va prendre aquesta mesura, va enviar després el cas al jutjat especialitzat en violència sobre la dona que havia portat el cas de Rivas des de l'inici. La jutgessa Angulo, però, ha rebutjat dirimir sobre aquesta mesura cautelar perquè es basa en una denúncia que creu que no és competència seva. Ho ha argumentat dient que Rivas ha denunciat un presumpte delicte de violència domèstica sobre el fill –no de violència sobre la dona, que és el seu àmbit– que, a més, s'hauria comès a Itàlia. Això aboca a un possible conflicte de competències entre els jutjats, que hauran de resoldre o bé el deganat dels jutjats de Granada o bé l'Audiència de Granada.
Acusacions de l'advocat de Rivas
Aquesta decisió de la jutgessa deixa intacta la del jutjat de guàrdia que permet, cautelarment, que Daniel es quedi amb la seva mare, però ha despertat crítiques de la defensa de Rivas. El despatx de l'advocat Carlos Aránguez ha emès un comunicat en què qualifica d'errònies totes les decisions de la jutgessa Angulo respecte al cas de Juana Rivas, del qual es va fer càrrec des d'una primera denúncia el 2017. El text assenyala la jutgessa i l'acusa d'haver provocat "conseqüències nefastes" amb les seves resolucions. Fins i tot l'acusa de "no comprendre què és la violència vicària".
Aquests retrets han despertat la resposta dels companys d'Angulo. Entre els 103 especialistes en violència masclista que signen el comunicat de suport a la seva decisió hi ha jutges de tot Espanya, magistrats de les audiències de València, Madrid, Barcelona i Lleó, i diferents jutges de Barcelona, entre els quals la seva delegada.
Tots consideren que l'advocat de Rivas ha anat més enllà del dret de defensa i del dret a criticar les resolucions judicials per caure en un "atac personalitzat" sobre Angulo que "sembla que pretén iniciar una campanya mediàtica dirigida a estigmatitzar qualsevol decisió judicial que pugui ser contrària als interessos de Rivas". El centenar de jutges que signen consideren que les crítiques d'Aránguez no només busquen desprestigiar Angulo, sinó que és un atac "general" als jutjats de violència masclista, i alerten que aquesta mena d'afirmacions poden tenir un "efecte dissuasiu" perquè les dones no confiïn en el sistema i no denunciïn.