'Nobel' de matemàtiques per al "visionari" japonès que comptava grues i tortugues
Masaki Kashiwara rep el premi Abel per les seves contribucions en l'anàlisi algebraica i la teoria de la representació

BarcelonaMasaki Kashiwara (1947) va convertir-se en matemàtic de manera precoç. La passió per l'àlgebra li va arribar a l'edat escolar amb un problema que havia de resoldre: havia de saber quantes grues i tortugues hi havia dins d'una caixa a partir d'un nombre total de caps i potes. Amb trobar la resposta no en va tenir prou i va generalitzar un mètode per resoldre la incògnita: amb 23 anys va desenvolupar la teoria D-mòduls, una eina clau per a l'estudi d'equacions diferencials. Ara, amb 78 anys i després d'una carrera brillant, s'ha convertit en el primer japonès –i el segon asiàtic– a rebre el premi Abel de matemàtiques, considerat el Nobel del ram i dotat amb 660.000 euros.
Les contribucions de Kashiwara en el camp de l'anàlisi algebraica i la teoria de la representació l'han fet mereixedor del prestigiós guardó que concedeix l'Acadèmia Noruega de les Ciències i les Lletres, que s'entregarà el 20 de maig en una cerimònia a Oslo. "Durant més de mig segle a les matemàtiques, Masaki Kashiwara ha obert la porta a un nou camp. Ha construït ponts i ha creat eines, ha provat teoremes sorprenents amb mètodes que ningú havia imaginat. Ha estat un autèntic visionari matemàtic", s'assenyala l'explicació del premi.
"La teoria D-mòduls és una eina clau en moltes branques de les matemàtiques, des de la teoria de números fins a la física matemàtica", diu Oscar García-Prada, professor d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a l'Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT), que destaca igualment la contribució del matemàtic en la teoria de la representació, que estudia com expressar la simetria mitjançant elements bàsics de l'àlgebra. Aquest enfocament és fonamental en física quàntica per descriure partícules amb simetries, i en cristal·lografia per estudiar com s'organitzen els àtoms en vidres, segons informa l'ICMAT en una nota de premsa.
El guardonat, adscrit a l'Institut de Recerca de les Ciències Matemàtiques i a l'Institut d'Estudis Avançats de la Universitat de Kyoto, també "ha fet moltes xerrades informals amb plantejaments no publicats i que han resultat de gran influència i inspiració per a molts matemàtics", afirma García-Prada.
Una sola dona premiada en 22 anys
En els 22 anys d'història del premi Abel, un dels més importants de les matemàtiques juntament amb la Medalla Fields, només havia estat concedit en una ocasió a un científic asiàtic: l'indi Srinivasa S.R. Varadhan, el 2007. L'any passat el va rebre el francès Michel Talagrand, per les seves contribucions a la teoria de les probabilitats i l'anàlisi funcional. Entre les 27 persones que han estat premiades fins ara, però, només hi ha una dona: la professora Karen Uhlenbeck va guanyar l'Abel el 2019 pel "seu treball imprescindible en els estudis d'anàlisi, geometria, física i matemàtiques".