Bellvitge extirpa un càncer de pàncrees inoperable amb una tècnica pionera
El pacient, un home de 45 anys, es recupera favorablement

BarcelonaNou avenç mèdic que obre una porta al tractament del càncer de pàncrees, un dels més agressius que existeixen. Un equip de l'Hospital de Bellvitge ha fet servir per primera vegada a Espanya una tècnica quirúrgica que permet extirpar aquest tipus de tumors que fins ara es consideraven inoperables.
L'operació va ser el 5 de març, i el pacient, un home de 45 anys, es recupera favorablement, segons ha explicat avui el centre mèdic en un comunicat. El pacient tenia un càncer que els metges fins ara qualificaven d'estat força avançat perquè implicava diverses ramificacions venoses, cosa que complica encara més l'extirpació. De fet, fins ara aquests tipus de càncers es consideraven inoperables. Tot i això, l'home havia respost bé a la quimioteràpia i els metges van considerar que era un bon candidat per a aquest nou tipus d'operació.
La tècnica consisteix a fer una mena de by-pass venós mentre dura l'operació per garantir que el flux sanguini es manté —tant als intestins com al fetge— mentre extirpen el tumor i evitar, així, que els òrgans pateixin. L'operació la va dur a terme un equip mèdic encapçalat pel cap de secció de cirurgia del Servei de Cirurgia General i Digestiva del centre hospitalari, el doctor Juli Busquets. Per aconseguir-ho, Busquets es va preparar per a l'operació al costat de la doctora Elena Rangelova, del Sahlgrenska University Hospital de Göteborg, referent en aquesta intervenció.
El pacient va tenir el by-pass funcionant durant 94 minuts. La cirurgia va transcórrer sense incidències i va permetre operar sense necessitat de fer cap transfusió de sang. Un cop extirpat el tumor, es va reprendre el flux sanguini habitual. El pacient va poder marxar a casa set dies després de la intervenció, sense cap complicació postoperatòria. L'estudi del tumor va confirmar que l'extirpació va ser completa.
Reproducció del tumor en 3D
Una altra de les claus de l'èxit d'aquesta operació va ser la reproducció del tumor en un format de tres dimensions. D'aquesta manera, l'equip que va intervenir en l'operació va poder planificar com seria la cirurgia amb un model molt precís i en 3D del mateix tumor que havien d'extirpar. La reproducció es va poder fer gràcies a les imatges que s'havien fet prèviament en dues dimensions.
Tenir a l'abast la posició i la forma exactes del tumor i dels òrgans i estructures vasculars afectats va ser un gran pas per a l'equip per poder estudiar les diferents formes d'atacar i extirpar aquest càncer en concret, decidir i planificar estratègies per a la cirurgia i veure com quedarien afectades la resta d'estructures.