Diversos artistes renuncien a tocar en festivals amb vincles un fons d'inversió proisraelià
Les cancel·lacions afecten esdeveniments com el Sónar, el FIB i el Viña Rock


BarcelonaArtistes com Nexus (B4mba & Mooki6), Rami Abadir, Juliana Huxtable, Kebra i Animistic Beliefs, entre d'altres, han cancel·lat les actuacions al festival Sónar. La Élite ha renunciat a participar en el Festival Internacional de Benicàssim. Fermin Muguruza, Reincidentes, Non Servium, Kaotiko, Los de Marras, Kaos Urbano, Sínkope, No Konforme, Sons Of Aguirre, Ill Pequeño i Ergo Pro han anunciat que no actuaran al Viña Rock. Són festivals la propietat majoritària dels quals és de Superstruct Entertainment, una companyia que l'any passat va ser adquirida per Kohlberg Kravis Roberts (KKR), un fons d'inversió nord-americà amb lligams amb empreses israelianes de ciberseguretat.
Totes aquestes cancel·lacions s'han produït després que El Salto publiqués un reportatge sobre KKR, el fons d'inversió creat pels nord-americans Jerome Kohlberg, Henry Kravis i George Roberts el 1976. La investigació també detalla els lligams que KKR va mantenir fins l'any passat amb promocions immobiliàries a Palestina de l'alemany Axel Springer.
El Sónar ha emès un comunicat en què explica que el festival és "una plataforma que promou la diversitat, la inclusió i que respecta la llibertat d'expressió dels seus artistes, participants i col·laboradors". "L'equip del Sónar sempre hem treballat i treballarem amb la premissa d'afavorir el respecte pels drets humans universals. El festival condemna fermament tota mena de violència", continua el comunicat. Tanmateix, alguns artistes consideren insuficient el posicionament del Sónar perquè no condemna explícitament la violència d'Israel a Gaza ni a Palestina en general.
KKR va adquirir Superstruct Entertainment l'estiu de 2024 per 1.400 milions d'euros. D'aquesta manera controla una de les empreses més importants en el negoci dels festivals de música a Europa. Superstruct és l'accionista majoritària de festivals com el Sziget d'Hongria, el Wacken d'Alemanya i el Field Day britànic. A l'estat espanyol, té alguns dels festivals més multitudinaris, com el Sónar, el Viña Rock, el FIB, el Resurrection Fest, el Monegros Desert Festival, l'Arenal Sound i l'O Son do Camiño.
Les cancel·lacions també s'han produït al Field Day britànic, al qual han renunciat una quinzena d'artistes. A part, més de 200 artistes, entre els quals hi ha Robert Del Naja (Massive Attack) i Brian Eno, s'han afegit a una campanya que demana que el Field Day es desvinculi de KKR.
El rebuig del ministre de Cultura
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha rebutjat l'entrada del fons proisraelià Kohlberg Kravis Roberts (KKR) a festivals de música com el Sónar, el Viña Rock, el FIB o l'Arenal Sound. "Em preocupa i KKR no és benvingut a les activitats culturals del nostre país", ha assegurat aquest dissabte Urtasun, de visita al Disseny Hub Barcelona amb motiu de la Nit dels Museus. "No és benvingut perquè no volem que en la nostra cultura hi hagi un fons que participa de manera activa en l'ocupació il·legal de Palestina, i amb activitats immobiliàries en els territoris ocupats per Israel", ha continuat el ministre de Cultura, que ha reiterat que empreses com KKR no haurien de poder participar en el mercat únic europeu "de forma normalitzada".