Ja pots participar a la consulta pública sobre l'opa al Sabadell: on i com es pot fer

El qüestionari estarà obert fins al 16 de maig i la informació que rebi el ministeri d'Economia serà secreta i no vinculant

Oficines del Sabadell i del BBVA a Barcelona.
3 min

MadridLa "consulta pública" sobre l'opa del BBVA al Banc Sabadell anunciada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, estarà oberta a partir d'aquest dimarts 6 de maig i fins al dia 16 de maig, tal com ha informat el ministeri d'Economia. Es tracta d'una consulta en què "ciutadans, associacions i organitzacions" podran donar la seva opinió a través de comentaris i observacions sobre l'operació plantejada pel BBVA i que pot suposar la desaparició del banc vallesà. Aquests en són els detalls:

Oberta a partir d'aquest dimarts

La consulta s'obre en el marc dels 15 dies laborables que té el ministeri d'Economia per decidir si eleva l'opa al consell de ministres (el rellotge comença a girar aquest dimarts perquè Competència no ha registrat la resolució fins avui dilluns). Estarà oberta des d'aquest dimarts 6 de maig i durant 7 dies hàbils, per tant, fins al pròxim 16 de maig, tal com ha informat el ministeri d'Economia. El procés acaba abans dels 15 dies perquè el ministeri pugui processar tota la informació. Es pot participar a través d'aquest formulari obert a la pàgina web del ministeri.

Fonts del ministeri d'Economia expliquen que es tracta d'un procediment en línia amb la normativa i que sol ser "habitual", tot i que reconeixen que és el primer cop que s'utilitza en un procés d'opa hostil (no negociada prèviament) com el que afecta el Banc Sabadell. De fet, en el cas de la fusió de CaixaBank amb Bankia no es va plantejar mai aquesta opció, tot i que aquella operació implicava directament a l'Estat com a accionista majoritari de Bankia.

Qui hi pot participar?

Tal com es desprèn al formulari, hi poden participar "organitzacions representatives i persones físiques i jurídiques potencialment afectades per l'operació". D'aquesta manera, hi poden dir la seva els treballadors de les dues entitats, els sindicats, com UGT o CCOO, però també les patronals empresarials, Foment del Treball o Pimec, per exemple, o les cambres de comerç, entre molts d'altres. Moltes d'elles, de fet, es van quedar fora del procés d'anàlisi de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). En termes generals, excepte els competidors del sector bancari, que veuen en l'operació una oportunitat per ampliar el seu negoci, l'operació ha estat força criticada per una base àmplia de la societat.

La primera pregunta que planteja el govern espanyol és si es "considera que existeixen criteris d'interès general diferents dels de la defensa de la competència que puguin veure's afectats per l'operació entre el BBVA i el Banc Sabadell". Si es contesta favorablement, es despleguen un seguit de més preguntes. En cas contrari, el qüestionari s'acaba.

Entre els motius d'interès general que estableix la llei i que el formulari del govern espanyol demana argumentar hi ha: la defensa i seguretat nacional; la protecció de la seguretat o la salut públiques, la protecció del medi ambient o la garantia d'un manteniment adequat dels objectius de la regulació sectorial, entre altres.

Serà vinculant?

Les opinions que rebi el ministeri d'Economia seran secretes i no vinculants, de manera que no determinaran el que acabi decidint el govern espanyol sobre l'opa, tot i que fonts de la cartera expliquen que "seran útils en la presa de decisions sobre l'operació". "Es tracta d'obtenir una capa més d'informació", indiquen les mateixes fonts.

La consulta arriba després que Competència hagi autoritzat per unanimitat l'opa, però sota condicions, entre les quals destaca la de mantenir, només temporalment, el finançament que tenen les pimes catalanes amb el Sabadell. Això vol dir que si bé ha detectat múltiples problemes, l'organisme creu que els ha "resolt" amb els compromisos exigits al BBVA. Per tant, és un pas endavant en l'opa i deixa en mans del govern espanyol el seu transcurs.

Motius d'interès general

Un cop el ministeri tingui totes les opinions, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, haurà de decidir si eleva l'opa al consell de ministres, un pas que, prèviament a l'anunci de Sánchez d'aquest dilluns, el sector financer donava per fet. Un cop l'opa arribi a la taula del consell de ministres, aquest té un mes per decidir si accepta el dictamen de Competència o si el modifica amb més compromisos.

En cas que opti per aquesta darrera opció, la duresa dels nous compromisos és el que pot fer trontollar els plans del BBVA. Aquests, però, no podran estar vinculats en una qüestió de competència, sinó d'interès general. Sigui com sigui, el qüestionari públic anunciat aquest dilluns li dona a l'executiu de Pedro Sánchez una eina més per justificar la seva decisió final, fins i tot en el cas que algun dels actors interessats en l'operació decideixi recórrer als tribunals la seva posició.

stats
OSZAR »