El Comitè de Bioètica defensa legalitzar els ventres de lloguer, en contra de l'opinió del Govern
Un informe encarregat pel govern de Pere Aragonès proposa que un ens públic reguli i protegeixi gestants, nadons i famílies


BarcelonaEl Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC) s'ha posicionat a favor de legalitzar la gestació subrogada a Espanya davant la impossibilitat de prohibir aquesta pràctica a escala global i amb l'objectiu de "protegir" els nadons, les gestants i les famílies. Ho ha fet en un informe a què ha tingut accés l'ARA encarregat per l'anterior departament de Salut, durant el mandat de Pere Aragonès i amb Manel Balcells al capdavant. D'aquesta manera, l'òrgan assessor de la Generalitat es posiciona en contra del parer del govern espanyol, que ja ha carregat diverses vegades contra els ventres de lloguer i que recentment ha endurit la normativa per dificultar la inscripció com a fills propis dels nadons nascuts per aquest mètode en un altre país. L'actual departament de Salut ha descartat valorar el contingut de l'informe, si bé el PSC s'ha posicionat en contra de la gestació subrogada diverses vegades en el passat: considera que és una forma de violència contra les dones i n'ha demanat l'abolició.
"Sabem que amb aquest posicionament anem a contracorrent del sentiment majoritari, però és un document molt ponderat. La gestació subrogada és una realitat i anirà a més. No l'hem de prohibir, sinó regular-la perquè es faci en condicions que siguin respectuoses amb els drets de tothom", sosté Núria Terribas, coordinadora de l'informe i vicepresidenta del comitè. Així doncs, plantegen que hi hagi un organisme públic que reguli aquesta pràctica, que s'hauria de fer de manera "altruista", però amb una "justa compensació" per a la gestant. Per a Terribas, la Comissió Nacional de Reproducció Assistida podria fer aquesta funció: hauria de controlar qui hi participa–tant les gestants com les famílies–, establir l'import de compensació en cada cas i autoritzar-los de manera individualitzada.
La coordinadora de l'informe posa d'exemple la donació d'òvuls, que també es compensa econòmicament. "És un esforç físic que no el podem demanar de franc. Es va establir una justa compensació, que, per cert, la vam establir al comitè", remarca. Terribas també posa molt èmfasi en què cal prohibir agències i altres intermediaris, així com imposar sancions si aquesta pràctica, un cop legalitzada, es fes fora del sistema públic de salut: "Que no hi hagi negoci per part de ningú, estem en contra que hi hagi tercers que facin diners atemptant contra els drets de les dones".
A l'informe també argumenten que s'haurien de definir criteris d'exclusió i d'accés per protegir les gestants i els nadons, com per exemple si la dona està condicionada per una situació de vulnerabilitat econòmica o si hi ha la possibilitat d'un embaràs de risc que posi en perill la vida d'un dels dos. "La crítica fàcil i ràpida és que, si ho fem així, no tindrem cap dona que s'hi presti. Regulem-ho i veurem quin èxit tenim", conclou Terribas sobre la seva proposta. A més, avisen que no afrontar el debat d’una possible regulació implica que hi haurà gent que continuarà recorrent a la gestació subrogada fora d'Espanya, amb "els riscos de discriminació elitista, explotació de dones vulnerables, mercantilització i baixa qualitat del tractament que això implica".
"Un error garrafal"
Terribas és conscient que l'informe no serà ben rebut per "la majoria dels sectors feministes", que diuen que és una "pràctica inacceptable en qualsevol cas". En canvi, ella creu que "aquests corrents trepitgen els drets de la dona, que hauria de poder decidir lliurement si vol prestar o no" una gestació subrogada. També carrega contra el posicionament del govern espanyol, a qui acusa de contradir-se, perquè per un costat defensa que s'han d'evitar totes les formes de limitació dels drets de la dona i, per l'altre, prohibeix la gestació subrogada al considerar que és una forma de violència contra les dones. "La prohibició total és un error d'estratègia", etziba.
Fa dues setmanes l'executiu de Pedro Sánchez va anunciar una nova instrucció que posarà més traves burocràtiques als "progenitors d'intenció" per evitar que "esquivin" la llei: la nova ordre invalida els certificats estrangers, les sentències d'autoritats judicials internacionals i qualsevol altra declaració acompanyada de documentació mèdica per registrar els menors a Espanya. D'aquesta manera, el Registre Civil espanyol no acceptarà cap d'aquests documents. Amb aquest canvi, es dificulta la inscripció com a fills propis dels nadons nascuts per aquest mètode en un altre país i només podran constar com a fills adoptius.
Per a la vicepresidenta del CBC aquesta instrucció és "un error garrafal perquè es carrega l'argument dels drets dels infants". Com que serà més difícil inscriure els nadons, Terribas avisa que, mentre no estiguin inscrits, no tindran assistència sanitària ni accés a l'escolarització: "Això és un benefici pel menor? El tindrem com un apàtrida. Totes les criatures que ja estan en camí es quedaran penjades". D'altra banda, fonts governamentals asseguren que els menors no quedaran desprotegits en cap cas i ressalten que la instrucció té la voluntat d'acostar-se a les resolucions judicials per limitar aquesta pràctica i acotar els llimbs jurídics que encara facilitaven la gestació subrogada.