S'acaba la lluna de mel entre la patronal i la Generalitat
Foment del Treball critica el nou decret sobre l'habitatge i retreu al Govern que no hagi consultat els promotors


BarcelonaLa patronal Foment del Treball i l'Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE) han carregat aquest dilluns contra el decret llei acordat entre el Govern i els comuns que, entre altres mesures, incrementa l'impost de transmissions patrimonials (ITP) –el que es paga quan s'adquireix un immoble de segona mà– en el cas dels grans tenidors i operacions de pisos de més de 900.000 euros. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha criticat que el Govern tirés endavant la norma sense consultar amb el sector i ha afegit que empitjorarà l'accés a l'habitatge.
Des de la investidura de Salvador Illa, l'executiu català i Foment –la patronal que agrupa sobretot les empreses més grans de Catalunya– havien mantingut una relació molt fluida. "Fins avui hem tingut una complicitat", ha dit Sánchez Llibre sobre la relació entre l'ens patronal i el Govern, ja que compartien "uns plantejaments globals per crear un full de ruta" per tornar a fer "competitiva" l'economia catalana perquè "recuperi el lideratge de l'economia espanyola".
La setmana passada, però, la Generalitat va tirar endavant un augment de dos impostos (incloses les dues mesures en el mateix decret aprovat divendres passat) sensibles per a Foment: la taxa turística, que afecta un dels sectors més grans de l'economia catalana, i l'impost de transmissions patrimonials, que afecta la compravenda de pisos. Les dues mesures s'han aprovat d'esquena a Foment: "No hi ha hagut negociació prèvia amb el sector", ha dit Sánchez Llibre.
De les dues patronals catalanes –l'altra és Pimec, que agrupa empreses mitjanes i petites–, Foment és la que més advoca per rebaixes d'impostos. De fet, l'abril passat Foment va qualificar Catalunya d'"infern fiscal". A més, el decret és fruit d'un pacte del PSC amb els Comuns, un partit que tradicionalment ha tingut una relació tensa amb Foment i que es va enrarir encara més durant l'alcaldia d'Ada Colau a Barcelona, quan la patronal va criticar bona part de les polítiques del consistori. A més, recentment el PSC ha aprovat amb el suport de comuns i ERC l'eliminació de la rebaixa de l'impost del joc a BCN World, un projecte que compta amb el suport de Foment.
Crítiques al decret d'habitatge
Davant d'aquesta situació, Foment ha contraatacat amb una dura roda de premsa conjunta de Sánchez Llibre i el president de l'APCE, Xavier Vilajoana, que és també vocal de la junta de Foment. Les dues organitzacions han expressat amb vehemència la seva "greu preocupació" pel decret i han assegurat que "anirà en direcció a l'encariment de l'accés a l'habitatge", segons paraules de Sánchez Llibre, que ha volgut "denunciar amb modèstia" la situació.
Les queixes dels promotors i la patronal sobre el decret que afecta l'habitatge són diverses. Per una banda, Sánchez Llibre ha criticat que s'augmenti l'impost de transmissions, que fins ara era del 10% o l'11% i que amb la nova norma augmentaria fins al 13% per als habitatges més cars. Aquest impost el paguen els compradors de pisos de segona mà (els pisos nous tenen l'IVA), per la qual cosa la pujada impositiva sobretot afectaria, segons Govern i comuns, les persones que compren pisos més cars (amb un preu superior als 900.000 euros) i, per tant, les que tenen un nivell de renda més elevat. A Catalunya, el 2023 el preu mitjà d'una casa de 100 metres quadrats va ser d'uns 245.000 euros.
Sánchez Llibre ha lamentat que el canvi va en la direcció d'incrementar entre un 30% i un 100% l'impost de transmissions patrimonials i una diferència del 400% en alguns casos amb la resta de comunitats autònomes, on l'impost és d'un 5,5% de mitjana. "Amb un acord com aquest no es redistribueix la riquesa, es redistribueix la misèria", ha dit el president de Foment.
Per la seva banda, Vilajoana ha estat encara més contundent contra la Generalitat: "Estem decebuts i molt emprenyats", ha dit. "Estem cansats que legislin un dia per l'altre sense saber com funciona el mercat de l'habitatge al nostre país", ha afegit sobre l'executiu, al qual ha acusat de patir "ignorància suprema". Vilajoana ha recordat que el sector immobiliari genera una recaptació de 7.000 milions d'euros anuals a l'erari públic. "Saben qui fa el negoci de veritat amb l'activitat immobiliària? Les administracions", ha declarat.
Vilajoana també ha criticat que la nova normativa, que ja es troba en vigor temporalment (ha de ser convalidada pel Parlament, i aleshores serà definitiva o decaurà si no s'aprova) eleva fins al 20% l'impost de transmissions quan el comprador és un gran tenidor d'habitatge (una empresa o persona amb 10 o més habitatges en propietat o 5 en zones tensionades). En aquest sentit, el que més molesta als promotors és que se'ls inclou com a grans tenidors pel fet de tenir en propietat habitatges, quan simplement els tenen per vendre'ls perquè els estan construint.
Oberts al diàleg
Malgrat la indignació del sector, tant Foment com l'APCE esperen que el Govern dialogui amb ells per retirar algunes de les mesures, tot i que Vilajoana ha lamentat que en els últims anys totes les administracions hagin aprovat una gran quantitat de canvis legislatius en matèria immobiliària sense debatre'ls amb els empresaris i que molts acabin tirant-se enrere. "Rectificar és de savis una vegada, rectificar 32 vegades és d'incompetent", ha reblat.
En aquest sentit, tampoc va agradar a Foment la pujada de la taxa turística, que es doblarà (de 3,5 a 7 euros per persona i nit en el cas més alt) i que obre la porta a increments superiors de fins a 8 euros a tots els municipis, una potestat que fins ara només tenia l'Ajuntament de Barcelona. Segons Sánchez Llibre, aquest dilluns a la tarda representants del sector turístic es reuniran amb el Govern per "intentar dialogar i modificar" la pujada impositiva, arran d'un comunicat de la patronal, divendres, en el qual va expressar "el seu rebuig frontal a aquesta pujada radical".