Nova reculada de Trump: ajorna aranzels i manté les negociacions amb la UE
Les autoritats comunitàries i estatunidenques es trucaran aquest dilluns després que el president dels EUA hagi ajornat els aranzels del 50% al juliol

Washington/Brussel·lesEls moviments de Donald Trump són semblants amb totes les potències amb les quals ha iniciat una guerra comercial. Amenaça amb una gran pujada d'aranzels i després recula assegurant que ha aconseguit contrapartides, si bé manté una part de l'increment de taxes de duanes que havia anunciat en un bon principi. Primer es va veure amb la Xina i el Regne Unit i ara la història es repeteix amb la Unió Europea. Després que divendres tornés a amenaçar Brussel·les amb un augment dels impostos d'importació de fins al 50% a partir de l'1 de juny, aquest dilluns s'ha trucat amb Ursula von der Leyen i han anunciat que almenys els ajornaran fins al 9 de juliol. Anteriorment, Trump també va congelar de manera parcial el 20% durant 90 dies dels aranzels generals als productes europeus.
"He rebut una trucada d'Ursula von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, demanant una ampliació de la data límit per al 50% d'impostos respecte al comerç amb la Unió Europea. He acordat allargar-la fins al 9 de juliol del 2025", ha escrit Trump a Truth Social aquest diumenge a la tarda. Hores abans que Trump ho confirmés, Von der Leyen havia anunciat la trucada i l'ampliació del termini. "Europa està preparada per avançar en converses amb calma i decisió. Per arribar a un bon acord, necessitarem fins al 9 de juliol", ha escrit la presidenta de la Comissió Europea en una publicació a X.
Després d'aquesta trucada, Brussel·les també ha anunciat que el comissari de Comerç, Maroš Šefčovič, i el seu homòleg estatunidenc, Howard Lutnick, han mantingut una altra conversa telefònica aquest dilluns. "La Comissió Europea continua completament compromesa en els esforços constructius cap a un acord. Continuem en contacte constant", ha piulat el titular comunitari de Comerç.
Divendres passat ja es van trucar i, malgrat que feia poques hores que Trump havia carregat contra la UE, Šefčovič va confirmar el "compromís" de la UE per assolir un acord comercial. Això sí, va criticar que les negociacions entre les dues parts es vegin interrompudes per "amenaces". A més, aquesta setmana també està previst que una delegació de diputats del Parlament Europeu viatgi a Washington per debatre sobre la guerra comercial amb autoritats estatunidenques.
De fet, Trump va agafar de sorpresa els Vint-i-set amb l'anunci del 50%, perquè de moment comptaven amb la treva parcial de 90 dies (que finalitzava al juliol) sobre els aranzels recíprocs a la UE. La pausa ha rebaixat momentàniament els impostos del 20% al 10%. En el seu anunci de divendres, el president nord-americà tornava a carregar contra la Unió Europea i reiterava que es va crear "amb el principal propòsit d'aprofitar-se dels Estats Units". També criticava, un cop més, els impostos de valor afegit (IVA) com una "gran barrera comercial", qualificava d'"injustes i infundades" les regulacions comunitàries i de “ridícules” les sancions que Brussel·les i la justícia europea han imposat a algunes de les grans companyies estatunidenques, com les tecnològiques.
Trump no només fa servir els gravàmens per dictar polítiques econòmiques, sinó també per obtenir altres concessions que van més enllà dels mercats. La reacció inicial de la Xina va ser no arronsar-se i contraatacar amb aranzels recíprocs, fins que Trump va començar a rebaixar el to. A principis de mes, delegacions dels dos països es van reunir a Suïssa per iniciar converses.
Tanmateix, l'estratègia de Brussel·les davant de les amenaces constants de Trump és diferent de la de Pequín. La Comissió Europea ha optat en tot moment per la previsibilitat i per mantenir un to diplomàtic i d'unitat per aconseguir un acord comercial amb Washington. Ara bé, també s'ha anat preparant amb mesures i aranzels per contrarestar una potencial escalada del conflicte per part de la Casa Blanca. Actualment, per exemple, la UE té congelada una llista de productes als quals podria aplicar ràpidament uns aranzels del 25% i n'està preparant una altra en cas que els EUA deixin de manera permanent el 10% extra aprovat per Trump a les importacions europees.
Amb tot, Brussel·les i els estats membres de la UE cada vegada es mostren més optimistes sobre la guerra comercial, especialment després dels acords firmats entre els Estats Units i el Regne Unit i la Xina. De fet, la gran majoria de socis europeus veien aquestes enteses com un símptoma de desescalada de la guerra comercial iniciada per Washington. Per exemple, el ministre espanyol d’Economia, Carlos Cuerpo, ha assegurat en declaracions als mitjans des de Madrid que donen suport a la Comissió Europea en la seva política de "mantenir la mà allargada i el diàleg" amb la Casa Blanca per intentar aconseguir una entesa amb l'administració Trump.