El superàvit comercial de la UE amb els EUA es dispara un 244% just abans dels aranzels de Trump

L'avançament de les exportacions porta a un saldo positiu de 40.700 M€

Contenidors al Port de Barcelona.
16/05/2025
2 min

Brussel·lesLes amenaces de Donald Trump a la Unió Europea amb la imposició d'aranzels li estan sortint cares als Estats Units, encara que finalment el president faci marxa enrere i aturi la guerra comercial que ell mateix ha desencadenat. El bloc europeu va disparar el seu superàvit amb la potència estatunidenca el març passat comparat amb el mateix mes en el 2024: el seu saldo positiu va ser d'uns 40.700 milions d'euros, un 244% més, segons un informe publicat per l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pic més fort de les importacions de productes europeus als Estats Units també es va registrar el març passat. Van assolir els 71.386 milions d'euros, mentre que el mateix mes de l'any passat van ser només de 44.746. En canvi, les exportacions dels EUA cap al bloc comunitari només va créixer lleugerament, va passar dels 28.011 milions d'euros als 30.653.

Cal recordar que el 12 de març van entrar en vigor els aranzels del 25% de l'acer i l'alumini que la Casa Blanca ja havia anunciat el mes anterior. Més endavant va arribar les noves taxes de duanes de l'automòbil i dels seus components, i els impostos d'importació del 10% generals contra el bloc comunitari. Amb tot, la UE cada vegada és més optimista en arribar a un acord comercial amb els EUA i evitar almenys una escalada de la guerra aranzelària.

Una potència exportadora

Malgrat el pessimisme que travessa la UE, es manté com una gran potència exportadora i incrementa de manera general el superàvit comercial que té amb la resta del món. El mes de març l'increment d'exportacions als EUA fa que el global del superàvit comercial del bloc europeu hagi augmentat encara de manera més substancial durant aquest primer trimestre. El mes de març va assolir els 35.300 milions d'euros de superàvit, i va créixer en un 53% respecte al febrer i un 58% en comparació amb el març del 2024.

Ara bé, no només és gràcies a les vendes als Estats Units. El superàvit el març comparat el mateix mes del 2024 amb el Regne Unit va créixer fins als 16.100 milions (davant dels 15.400 de l'any anterior), amb Suïssa fins als 8.500 milions (gairebé 2.500 milions més) i va incrementar-lo 200.000 milions al Brasil, fins als 500. Amb els que té una balança negativa va reduir-lo en 300 milions, fins als 2.400: en 100 amb Corea del Sud i amb el Japó, fins als 800 i 100 milions, respectivament. Tanmateix, va incrementar també en 100 milions el superàvit negatiu amb l'Índia i, especialment amb la Xina: va passar dels 22.100 milions del març del 2024 als 26.100 en el mateix mes el 2025.

D'altra banda, l'informe de l'Eurostat publicat aquest divendres indica que la Unió Europea sobretot exporta productes manufacturats, com químics, vehicles i els seus components o tota mena de maquinària. En la mateixa línia, tot i que en una quantitat molt menys rellevant, el bloc comunitari també registra una gran exportació de productes agroalimentaris. El saldo negatiu es troba sobretot en la importació de combustibles fòssils, com és el gas, el petroli o el carbó, i general amb primeres matèries crítiques.

stats
OSZAR »