Vinificació a la propietat i verema manual, les claus de l'èxit de Corpinnat
La Marca Col·lectiva de la Unió Europea de vins escumosos nascuda amb voluntat de distingir els grans vins elaborats al cor del Penedès i que aposta per la producció ecològica, la tradició i l'arrelament al territori

Corpinnat és un projecte col·lectiu que va néixer el 2018 impulsat per sis cellers històrics —Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló— i que avui ja agrupa 15 elaboradors compromesos amb una vinificació pròpia, una viticultura 100% ecològica i llargues criances. Comprèn una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis —tots els de l’Alt Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp i l’Anoia— on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos.
CORPINNAT és una Marca Col·lectiva de la Unió Europea nascuda amb la voluntat de distingir els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès, a partir de raïm 100% ecològic collit a mà i vinificat íntegrament a la propietat. El nom Corpinnat el componen la combinació de dos conceptes: "Cor" —ja que s'elabora al cor del Penedès— i "Pinnat", (del llatí pinnae, que fa referència a l'origen del topònim del Penedès).
Una marca amb valors compartits
-
Varietats històriques del Penedès com el xarel·lo, el macabeu, la parellada o la malvasia.
-
Vinya ecològica certificada, amb pràctiques sostenibles.
-
Un mínim de vinyes pròpies gestionades pel celler.
-
Verema 100% manual, cuidant cada gra de raïm.
-
Vinificació íntegra a la propietat, sense vins base externs.
-
Llargues criances en ampolla: mínim 18 mesos, amb almenys un vi de 30 mesos i un altre de 60 mesos al mercat.
-
Relació justa i estable amb els viticultors, amb contractes llargs i preus mínims garantits.
El seu reglament intern és un dels més exigents del sector vitivinícola europeu: tots els cellers han de complir amb tres auditories anuals —dues durant la verema i una d'abast general—, així com amb la certificació ecològica del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) en la totalitat de les seves hectàrees. Tot plegat respon a un motiu: ser una referència que generi confiança, claredat i honestedat davant el consumidor.
L’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat (AVEC) ha renovat la seva direcció amb l’objectiu de continuar consolidant la marca col·lectiva. Després de quatre anys de mandat, Ton Mata i Xavier Nadal, fins ara president i vicepresident respectivament, cedeixen el relleu a una nova junta encapçalada per Pere Llopart com a president i Roc Gramona com a vicepresident.
Una experiència que va més enllà del plat
Corpinnat organitza durant l'any diversos esdeveniments que connecten amb el consumidor, perquè pugui conèixer amb els cinc sentits tot el que hi ha darrere de cada ampolla. Fins al 31 de juliol, se celebra la cinquena edició del Festival Gastronòmic CORPINNAT amb 42 sopars irrepetibles, creats per gairebé 40 cuiners de renom i servits en espais singulars dins dels cellers Corpinnat, al cor del Penedès.
Cada una de les vetllades inclou una visita guiada al celler amfitrió i un sopar d'alta gastronomia acompanyat amb escumosos Corpinnat, tot plegat en un escenari únic. “No és només un sopar, és una immersió en el territori, en el bon gust i en els nostres valors”, va destacar Pere Llopart, juntament amb Roc Gramona, durant l’acte de presentació oficial celebrat el passat mes de maig al Palau Robert de Barcelona.
L’esdeveniment s’emmarca dins del projecte Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, compta amb el suport de l’INCAVI i la Generalitat de Catalunya i consolida la seva aposta per unir cuina d’autor, territori i escumosos de qualitat.
Amb cada edició, el festival ha anat traçant sinergies sòlides entre el món vitivinícola i el gastronòmic, i s'ha convertit en un pol d’atracció cultural i turístic. A més, des de l’organització es destaca que aquesta aposta col·lectiva contribueix a reforçar la identitat d’una regió amb una llarga tradició vinícola i un potencial encara per descobrir.
La Festa de la Verema, pròxima cita al calendari
Després del festival, el calendari Corpinnat no s’atura. El 10 d’octubre, els jardins del celler Nadal acolliran la quarta edició de la Festa de la Verema, una altra cita imprescindible per als amants del bon vi. L’acte reunirà més de 50 escumosos dels 15 cellers que formen Corpinnat i oferirà l’oportunitat de conèixer de prop els projectes dels cellers membres. L’aforament serà limitat a 200 persones i les entrades, a un preu de 60 €, es posaran a la venda durant el mes de juliol.