Els plors injustificats del Reial Madrid contra els àrbitres
Els blancs remeten una carta duríssima després de la no expulsió de Romero en el partit contra l'Espanyol


BarcelonaEl Reial Madrid treu tota l'artilleria per protestar contra el sistema arbitral després de la derrota d'aquest dissabte contra l’Espanyol. En una carta molt dura, el club blanc va carregar contra l’estament arbitral arribant a assegurar que “aquest escàndol no és un cas aïllat”. “El Reial Madrid no pot acceptar que la competició segueixi regida per un sistema arbitral desacreditat”, afegia la missiva, que va servir a més per demanar els àudios de les jugades del gol anul·lat a Vinícius Jr. i de l’entrada de Carlos Romero sobre Kylian Mbappé.
En el text, carregat de victimisme, el club blanc obviava una llarga sèrie de precedents en què, només en els últims mesos, ha sortit beneficiat injustament per l’estament arbitral. Començant pel partit de la primera volta contra l’Espanyol, en què Jude Bellingham va fabricar la jugada de l’empat partint de posició il·legal i, al tram final, Munuera Montero va castigar com a penal una estirada de la samarreta de Romero sobre Endrick fora de l’àrea. El VAR no va intervenir en aquell partit, com tampoc va corregir la groga que va veure Mbappé fa pocs dies per una entrada molt dura al turmell d’Anuar, jugador del Valladolid. Si hagués vist la vermella, no hauria participat contra l'Espanyol a l'RCDE Stadium.
L'ex del PSG no és l’únic jugador del Madrid a qui han perdonat l’expulsió aquest curs. Ja a la primera jornada, a Ferland Mendy no li van ensenyar la vermella tot i aixecar la bota al cap d’Asano cometent una falta temerària tot i ser l’últim home. Tampoc van fer fora Endrick en dues accions flagrants: primer, una puntada de peu a l’entrecuix d’un defensa de l’Alabès, en una jugada en què no hi havia la pilota en joc. Després, per una trepitjada a la part posterior del turmell de Starfelt en l’eliminatòria de Copa del Rei contra el Celta. També en aquell partit li van anul·lar un gol al conjunt gallec per fora de joc inexistent.
L’equip amb més penals a favor de les grans lligues europees
Els viguesos van marxar molt descontents per l’arbitratge d’aquella nit de Munuera Montero, que també va fer cas omís d'un clar penal de Lunin sobre Williot, i també va ignorar unes mans de Rüdiger desenganxades del cos i que van blocar un xut dels visitants dins de l’àrea. L’estadística de penals corrobora que no hi ha cap persecució arbitral contra el Madrid, sinó més aviat al contrari: és l’equip de les cinc grans lligues europees al qual n’hi han xiulat més a favor, deu. Dos menys, vuit, n’hi han assenyalat al Lilla i al Brest. Amb set se situen el Vila-real, el Bayern de Múnic, l’Inter de Milà i el Bournemouth. Els blancs, a més, són un dels tres equips europeus a qui encara no els han xiulat cap penal en contra a la Lliga. Els altres dos són el Newcastle i el Werder Bremen.
L’entrada del VAR no ha servit per eliminar les polèmiques, però sí per evitar algunes injustícies arbitrals. El Madrid, de fet, seria l’equip més beneficiat si no existís el VAR, amb fins a 67 accions corregides. D’aquestes, 30 corresponen directament a gols anul·lats per la revisió de les imatges a través d’una pantalla. Cap altre equip supera les 17 de l’Atlètic, el Sevilla i el Celta. El Barça i l’Espanyol empaten amb 13. És a dir, que el Madrid seria, de llarg, l’equip més beneficiat si no existís el VAR.
Dos extremenys a la nevera
A la carta, el Madrid critica que la RFEF “es nega sistemàticament a sancionar els àrbitres”. Una queixa poc fonamentada, sobretot tenint en compte que en el passat ja s’ha enviat a la nevera o castigat diversos àrbitres criticats pel club blanc. Un d’ells, Gil Manzano, que va passar-se 280 dies sense xiular el Madrid després de no donar per bo un gol de Bellingham a Mestalla en el minut 98 que hauria suposat el triomf dels d’Ancelotti. L’anglès va marcar quan l’àrbitre ja havia assenyalat el final del partit. Un altre col·legiat extremeny, Hernández Maeso, no xiula cap partit del Madrid des que fa un any va protagonitzar una actuació molt polèmica en una visita de l'Almeria al Bernabéu.
Més motius per queixar-se que el Madrid té l’Espanyol, que també a Mestalla, i amb Gil Manzano com a protagonista, va patir un dels arbitratges més polèmics del futbol espanyol en els últims anys. L’àrbitre extremeny va anul·lar un gol legal de César Montes, en va validar un a Lino al minut 94 tot i existir una falta prèvia a Braithwaite, i va ometre un clar penal sobre el danès al minut 96 amb 2-2 que hauria permès a l’Espanyol arribar amb vida a l’última jornada. L’Espanyol va baixar a Segona empès per Gil Manzano. Tot plegat, pocs dies després que el VAR validés un gol fantasma de Griezmann.