Futbol

SOS econòmic de l’Europa en un dels millors moments de la seva història

El club escapulat ha engegat una campanya de micromecenatge per recaptar entre 150.000 i 300.000 euros

L'Europa, amb els seus aficionats el dia de l'ascens a Elx.
01/07/2025
3 min

BarcelonaA banda del Barça, l'Europa és l'únic club català de les quatre primeres categories del futbol espanyol que no és una societat anònima esportiva (SAE). Amb totes les limitacions que això comporta, s’estructura com una entitat sense ànim de lucre i propietat dels seus socis, que “competeix contra transatlàntics: clubs que tenen com a màxims accionistes multimilionaris japonesos, suecs, grecs o americans”, segons va declarar aquest dimarts el seu president, Hèctor Ibar.

“Amb el doble ascens del masculí i el femení, l’Europa es troba en una cruïlla històrica. Hem competit a Tercera i Segona RFEF amb uns criteris responsables i amb la consigna de no estirar més el braç que la màniga, però a Primera RFEF, que és una categoria mal dissenyada i deficitària, els requisits econòmics són considerablement superiors i això ens obliga a trobar noves fonts de finançament amb fórmules imaginatives”, va afegir Ibar, acompanyat pels capitans, Jordi Cano i Clara Clemente, en el marc de la presentació d’una campanya de micromecenatge anomenada Som la resistència.

Un altre futbol és possible

Amb aquesta iniciativa, l’Europa pretén recaptar entre 150.000 i 300.000 euros, “el mínim i l’òptim” per tal d’afrontar la temporada vinent a Primera RFEF amb garanties econòmiques. “Els diners no ho són tot en el món del futbol, i nosaltres volem continuar demostrant que es pot competir amb unes altres eines, d’una altra manera. Ens sentim com l’últim reducte, i per això la campanya s’anomena Som la resistència”, va comentar Ibar.

Una de les claus del crowdfunding, que ja està actiu, és el benefici fiscal que ofereix als que hi aportin. “Fins als 250 euros, es pot desgravar el 80% de l’import a la declaració de la renda. I a partir d’aquesta xifra, el 40%”, va explicar el vicepresident Àlex López Vendrell, l’encarregat de detallar la lletra petita de la campanya, adreçada als socis i simpatitzants de l’Europa, i també a tots aquells que creuen en el model del club escapulat.

“Volem apel·lar a tots els europeistes, però no només a ells; volem obrir les fronteres de Gràcia i de Barcelona perquè volem arribar a tot aquell amant del futbol popular que vegi en l’Europa un referent de futbol de proximitat, romàntic i autèntic. Tothom que hagi viscut un partit al Nou Sardenya ho entendrà, és una experiència totalment diferent de la del futbol modern. I nosaltres volem mantenir aquesta essència, la d’un club de socis i democràtic, on cap propietari estranger amb diners pugui marcar el nostre destí”, va proclamar López Vendrell, convençut que l'entitat podrà ser sostenible a mitjà i llarg termini si la campanya de micromecenatge té èxit.

On jugarà l’Europa?

A banda del finançament, un dels temes que està sobre la taula és el del camp. Segons les normes de la Federació Espanyola de Futbol, per jugar a Primera RFEF cal un estadi amb gespa natural, i el Nou Sardenya és de gespa artificial. És pràcticament impossible dur a terme un canvi de superfície, i per això l’entitat està lluitant per modificar la norma o, com a mínim, aconseguir una moratòria de 12 a 18 mesos, en lloc dels sis que preveu la llei. “No hi ha cap novetat. Estem fent accions de la mà de l’Ajuntament. Jugarem al Nou Sardenya fins al 15 de gener i, si cal, tindrem alternatives, però ara per ara no ens plantegem l’escenari de marxar del nostre estadi”, va expressar Hèctor Ibar al respecte.

stats
OSZAR »