Polònia planeja imposar l'entrenament militar a tots els homes
Alemanya també obre el debat sobre el servei militar obligatori, després de la decisió de Donald Trump de revocar l'ajuda a Ucraïna

BerlínEl primer ministre polonès, Donald Tusk, ha anunciat aquest divendres que el seu govern planeja introduir un “entrenament militar per a tots els homes adults polonesos” amb l'objectiu que estiguin ben preparats en cas de guerra. “Estem preparant un entrenament militar a gran escala per a tots els homes adults de Polònia. També de les dones, però la guerra continua sent en gran mesura domini dels homes…”, ha explicat Tusk en un discurs davant del Sejm, la cambra baixa del Parlament polonès, en què ha parlat de la guerra d'agressió russa contra Ucraïna, les relacions transatlàntiques i la situació d'Europa en matèria de seguretat, després de l'inesperat gir del president dels Estats Units.
Tusk considera que Polònia necessita un exèrcit d'uns 500.000 soldats, inclosos els reservistes, davant dels 290.000 que té en l'actualitat. Va comparar aquestes xifres amb els aproximadament 800.000 soldats ucraïnesos i els 1,3 milions de soldats russos actius.
El primer ministre polonès s'ha marcat com a objectiu finalitzar el pla per reintroduir l'entrenament militar per a tots els homes adults "per a finals d'any" per garantir que Polònia tingui "una força de reserva ben entrenada i preparada per a possibles amenaces". "Si Ucraïna perd la guerra, o si accepta els termes de pau, armistici o capitulació de tal manera que debiliti la seva sobirania i faciliti a Putin el control sobre Ucraïna, llavors, sens dubte, i tots estarem d'acord en això, Polònia es trobarà en una situació geopolítica complicada".
Ara bé, Tusk va aclarir més tard en declaracions a la premsa polonesa que no estava anunciant la reintroducció del servei militar, que va deixar de ser obligatori el 2008, segons informa la cadena polonesa de notícies TVP World. El primer ministre polonès també va explicar que, tot i que els detalls del pla no estan acabats, hi ha diversos models que podrien seguir a Polònia. Va posar com a exemple "el model suís", en què l'entrenament "no és obligatori, però hi ha incentius que fan que els homes optin per l'entrenament anual", va afegir.
Polònia, que comparteix 529 quilòmetres de frontera amb Ucraïna, gastarà aquest any el 4,7% del producte interior brut (PIB) a defensa, el més alt de l'OTAN. El 2024 ja va gastar el 4,1% del seu PIB en defensa. "És una carrera per la seguretat, no una carrera cap a la guerra", va dir Tusk, que també va anunciar que ha demanat al ministeri de Defensa que Polònia es retiri de la Convenció d'Ottawa i de la Convenció de Dublín sobre la prohibició de mines antipersona i bombes de dispersió, respectivament.
I a la resta d'Europa, què?
Polònia no és l'únic país de la Unió Europea que s'està plantejant oferir entrenament militar a tots els homes. Després de les eleccions del 23 de febrer passat, Alemanya ha reobert el debat sobre si cal o no reactivar el servei militar obligatori, davant la preocupació per la guerra a Ucraïna i la manca de personal a l'exèrcit alemany.
"La suspensió del servei militar obligatori ja no s'ajusta a la situació d'amenaça actual", opinava Florian Hahn, portaveu de Defensa del grup parlamentari de la CDU-CSU al Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany. “Els primers reclutes hauran de travessar les portes de les casernes l'any 2025. No ens podem quedar impassibles mentre el món que ens envolta es torna cada vegada més insegur”, advertia el polític conservador bavarès en declaracions al diari alemany Bild. A Alemanya, el servei militar obligatori es va suspendre el 2011.
El 58% dels alemanys es mostren a favor que el servei militar torni a ser obligatori, mentre que el 34% hi està en contra, segons una recent enquesta de YouGov. Tot i això, el suport a la reintroducció de la mili augmenta amb l'edat a Alemanya, ja que ja no afectaria directament els més grans. Entre els joves d'entre 18 i 29 anys, només un de cada tres està a favor del servei militar obligatori, mentre que el 61% el rebutja, segons el mateix sondeig.