Guerra bruta

Fins on arribarà el PSOE perquè s’investigui la guerra bruta?

La majoria plurinacional portarà les conclusions de la comissió a la Fiscalia

Soraya Sáenz de Santamaría al Congrés aquest dilluns.
10/05/2025
2 min

MadridTot esperant la querella d'Artur Mas i d'altres afectats per l'operació Catalunya que puguin fer el pas, la comissió d'investigació oberta al Congrés acumula protagonistes de la guerra bruta contra el Procés amb l'horitzó judicial en el punt de mira. A ulls de l'independentisme, les nul·les conseqüències als tribunals per al govern de Mariano Rajoy és una anomalia, una anomalia que ara el PSOE també denuncia. "Aquesta comissió acabarà amb diversos companys seus desfilant pels jutjats. Hi ha centenars d’informes, notes, que s’han quedat guardats en calaixos i acabaran sortint. Qui la fa, que la pagui", va etzibar el portaveu socialista Manuel Arribas a l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría aquest dilluns passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins on està disposat a arribar el PSOE? A la macrocausa Tàndem de l'Audiència Nacional, en què s'investiguen les pràctiques irregulars de l'excomissari José Manuel Villarejo, fa unes setmanes, l'acusació popular que exerceix la formació de Pedro Sánchez va sol·licitar la imputació de l'ex número 2 del PP María Dolores de Cospedal, arran dels últims àudios que s'havien publicat, i que apuntalaven la seva participació en la trama de les clavegueres de l'Estat. "Hi ha prou evidències que l'operació Catalunya va existir, però és lògic esperar a les conclusions. Encara no hi ha decisions preses", assegura Arribas en conversa amb l'ARA. Altres fonts socialistes subratllen que el partit sí que té la intenció d'acabar portant el contingut de la comissió d'investigació a la Fiscalia.

De moment, al PSOE li convé posar el focus en les corrupteles del PP i no en els casos que afecten l'entorn de Sánchez. Més endavant, quan la comissió acabi, la clau serà si la Fiscalia està disposada a engegar alguna diligència. Fins ara qui ha arribat més lluny és l'expresident del Barça Sandro Rosell, que va aconseguir que un jutjat d'instrucció de Madrid admetés a tràmit una querella contra responsables de l'operació Catalunya, si bé es va acabar desestimant. Ho va intentar també l'exconseller d'Economia Jaume Giró, però en el seu cas no va superar el primer filtre i ni tan sols va comptar amb el criteri favorable del ministeri públic.

En la majoria de casos, el principal problema ha sigut la dificultat de bastir un relat de fets prou sòlid quan només hi havia algun àudio —com el d'Alícia Sánchez-Camacho amb Villarejo elaborant una llista negra de persones vinculades al sobiranisme— o alguna anotació a l'agenda de l'excomissari. Com a novetat, ara hi ha el testimoni de l'excomissari Marcelino Martín Blas, que també va aportar documentació al Congrés.

Els delictes

Una altra complicació és quins delictes es podran investigar. La querella que va presentar Giró, de fet, també es va arxivar perquè els delictes d'organització criminal i malversació ja estarien prescrits. Una via més plausible és la que té a veure amb l'espionatge amb Pegasus, que és molt més recent i per al qual ja està sent investigada l'exdirectora del CNI Paz Esteban. Finalment, el que el PSOE sí que veu més factible és plantejar a la Fiscalia que alguns compareixents han mentit a la comissió, cosa que també està previst al Codi Penal.

stats
OSZAR »