L'absolució d'Alves obre un nou xoc entre la Moncloa i els jutges
Jutges i fiscals censuren Montero per haver titllat de "vergonya" la decisió judicial i li exigeixen "responsabilitat"

BarcelonaReprovació unànime de jutges i fiscals a la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero. En un comunicat aquest dilluns, totes les associacions del ram censuren que la ministra del PSOE qualifiqués de "vergonya" la sentència que ha absolt Dani Alves d'agressió sexual i critiqués que la presumpció d'innocència del futbolista estigui "per sobre" del testimoni de la víctima. "És essencial que les institucions i representants públics respectin i donin suport a la tasca dels jutges i magistrats, i s'eviti comentaris que puguin soscavar la confiança en el nostre sistema judicial", li respon el col·lectiu de jutges i fiscals. Aquest dimarts s'hi ha sumat el Consell General del Poder Judicial, que ha advertit als polítics que han de "compatibilitzar el seu legítim dret a la crítica amb la preservació de la confiança de la ciutadania en les institucions".
El posicionament de la cúpula judicial i de les associacions obren un nou front de la Moncloa amb els jutges, que ja mantenen una relació tensa des de l'inici de la legislatura: d'entrada per la llei d'amnistia i després per les múltiples causes que envolten l'entorn de Pedro Sánchez, com la instrucció a la seva dona, l'empresària Begoña Gómez. El comunicat de jutges i fiscals sobre les declaracions de Montero defensa que "les resolucions judicials s'adopten després d'una anàlisi exhaustiva de les proves", en al·lusió a l'absolució d'Alves.
En aquest sentit, reivindica el "dret fonamental" de la presumpció d'innocència –el TSJC va concloure que no s'havien "superat els estàndards" per garantir-la en el cas del jugador de futbol– i considera que qüestionar-lo "pot posar en risc les garanties processals i l'equitat als judicis". "Reconeixem la importància de protegir i donar suport a les víctimes", afirmen les associacions, però afegeixen que això ha de coexistir amb el respecte als drets dels acusats. En la mateixa línia, el CGPJ "confia en la professionalitat i capacitat tècnica" dels magistrats, tant els de l'Audiència de Barcelona que van condemnar Alves com els del TSJC que l'han absolt. "Traslladem tot el suport amb independència del sentit de les seves decisions", diuen els vocals del CGPJ.
Per tot plegat jutges i fiscals demanen als representants públics "màxima responsabilitat" quan critiquin les sentències i fer-ho de forma "contextualitzada". El text el signen l'Associació Professional de la Magistratura; l'Associació Judicial Francisco de Vitoria; Jutges i Jutgesses per a la Democràcia; el Fòrum Judicial Independent; l'Associació de Fiscals; la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals.
Crítiques polítiques
Les paraules de la vicepresidenta i candidata socialista a les pròximes eleccions andaluses han aixecat la polèmica també en l'àmbit polític. L'alcalde de Badalona, el popular Xavier García Albiol, la va arribar a titllar aquest diumenge d'"analfabeta" i va assegurar que el seu discurs demostra una barreja "d'ignorància, poder i supèrbia". Unes declaracions que el PP català ha fet seves. Però, lluny de retractar-se, Montero ha sortit a defensar-se de les crítiques dels populars, als quals ha acusat de tergiversar les seves paraules. "El que vaig voler dir i mantinc és que la presumpció d'innocència no ha d'impedir que puguem expressar el nostre rebuig al fet que de forma sistemàtica es qüestioni les dones que són víctimes", ha afirmat a X. Davant l'enrenou, però, fonts de Ferraz citades per Europa Press han atribuït les declaracions de la ministra a la "impotència". I, tot i que eviten esmenar-li la plana, admeten que es podria haver explicat millor. Poc després, la pròpia Montero ha escrit un tuit matisant les seves paraules i aclarint que, "més enllà de la forma d'expressar-ho", el debat de fons és que restar credibilitat al testimoni de les víctimes condueix a crear espais d'impunitat per als agressors.
Ara bé, Montero no ha estat l'única representant pública que ha criticat la sentència absolutòria. També ho van fer la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, i la consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, que es va mostrar “preocupada” perquè la justícia “de manera recurrent posa en dubte la credibilitat” de les víctimes. Aquest dilluns Junts s'hi ha afegit assegurant que representa "un retrocés en la lluita contra la violència sexual" i que cal estar "al costat de les víctimes".
Peinado mou fitxa contra Bolaños
D'altra banda, i en el flanc judicial, el jutge Juan Carlos Peinado ha rebutjat la petició del ministre de Presidència, Félix Bolaños, de declarar per escrit com a testimoni en la causa en què s'investiga Begoña Gómez, una diligència prevista per al pròxim 16 d'abril. Peinado argumenta que Bolaños fa una interpretació "errònia" de la llei d'enjudiciament. Si bé reconeix que com a membre del govern espanyol té la possibilitat d'informar per escrit sobre els fets dels quals tingui coneixement per raó del seu càrrec, subratlla que el cas pel qual ha de testificar data de l'època en què era secretari general de la Presidència.
Encara en el serial dels casos que esquitxen el PSOE, el jutge del Suprem Ángel Hurtado ha descartat la participació de l'exassessora de la Moncloa Pilar Sánchez Acera en la filtració del correu en què la parella d'Isabel Díaz Ayuso reconeixia haver comès frau fiscal. Tot i això, ha advertit de "fissures" en el seu relat amb respostes que no satisfan. Sánchez Acera, actual secretària d'organització del PSOE de Madrid, va comparèixer com a testimoni el 12 de març passat en la causa que investiga el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per un suposat delicte de revelació de secrets. Va ser ella qui va enviar el correu a l'exlíder socialista a Madrid Juan Lobato, perquè l'utilitzés en una intervenció a l'Assemblea de Madrid.