Un salari mínim català: les competències que demana delegar ERC
Els republicans recorren a l'article 150.2 de la Constitució, el mateix que Junts ha fet servir per les competències en immigració


BarcelonaJunts i el PSOE registraven a principis de març la llei que ha de permetre que l'Estat delegui a Catalunya les competències en immigració. Els dos grups van recórrer a l'article 150.2 de la Constitució per materialitzar una de les exigències del partit de Carles Puigdemont per continuar apuntalant la governabilitat de l'Estat. Ara és ERC qui també vol acollir-se a aquest precepte constitucional, però en el seu cas perquè Catalunya pugui regular el seu propi salari mínim interprofessional. Els republicans, de fet, ja hi han posat una xifra: volen que s'elevi fins als 1.420 euros –a tot l'Estat ara és de 1.184 euros–. La via que proposen hauria d'anar acompanyada, defensa Esquerra, d'un canvi també a l'Estatut dels Treballadors, en concret de l'article 27 que detalla que és el govern estatal qui té la potestat per fixar-ne la xifra.
L'article 170 de l'Estatut estableix que Catalunya té la "competència executiva en matèria de treball i relacions laborals". Una competència que s'hauria d'ampliar a través d'una llei orgànica per tal que la Generalitat tingués la potestat de fixar el seu propi salari mínim. Segons els juristes consultats, aquesta funció executiva pot incloure dictar normes reglamentàries. Ara bé, això podria tenir problemes de constitucionalitat si es planteja un conflicte en termes d'igualtat respecte a la resta de comunitats autònomes o es posa en dubte que la funció executiva de la Generalitat també pugui incloure fixar un salari mínim. Com és habitual, l'abast de la delegació d'aquesta competència aniria en funció de la interpretació més o menys restrictiva que en pugui fer el Tribunal Constitucional (TC).
La bandera dels drets laborals és una de les que ha agafat Oriol Junqueras des que ha tornat a assumir les regnes del partit. "El cost de la vida a Catalunya és més alt, i per això reivindiquem un salari mínim decidit des de Catalunya i territorialitzat", va defensar dilluns en roda de premsa la vicesecretària general de món del treball, economia, ciutadania i partit obert d'ERC, Laura Pelay. Els republicans han iniciat una campanya per explicar la idea d'un salari mínim català –amb la creació d'una mascota anomenada Salariet inclosa– i, d'entrada, volen registrar una proposició no de llei al Congrés i també al Parlament perquè els grups parlamentaris es pronunciïn sobre la mesura.
L'aritmètica parlamentària
De la posició que adoptin els socialistes dependrà, en bona part, la viabilitat de la mesura. Els republicans necessiten el suport del PSOE, però també el de Sumar, perquè la seva proposta tiri endavant. Però no només. Com que es tracta d'una llei orgànica per delegar competències a la Generalitat, no n'hi ha prou amb una majoria simple, sinó que es necessitaria majoria absoluta al Congrés dels Diputats, és a dir, caldria que els grups que conformen la majoria plurinacional, entre els quals Junts, s'avinguessin a validar aquesta reforma. El mateix passa, de fet, en el cas de les competències d'immigració: de moment Junts no ha aconseguit l'aval de Podem i està per veure si tindrà la llum verda de la cambra espanyola i es farà realitat.
Fonts d'Esquerra asseguren que ja han traslladat la proposta al govern espanyol, però també apunten que no és una qüestió que utilitzaran per condicionar les negociacions que tenen obertes amb l'Estat per complir els acords d'investidura. La idea dels republicans és explicar la seva proposta primer a actors del teixit social i laboral com els sindicats per aconseguir un consens fora de les institucions. En aquest sentit, des del partit recorden que un salari mínim regionalitzat, és a dir, diferenciat per territoris dins d'un mateix país, ja existeix en països com el Japó o el Brasil.