Govern

Toc d'atenció del Consell de Garanties al Govern per l'augment de la taxa turística

L'ens considera que la reforma, impugnada per Junts, s'havia de fer per llei i no per decret llei

La consellera Alícia Romero i la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach.
18/04/2025
2 min

BarcelonaEl Govern es va saltar l'Estatut amb el decret llei per duplicar la taxa turística pactat amb Esquerra i Comuns. És la conclusió a la qual ha arribat el Consell de Garanties Estatutàries, que ha analitzat la normativa que doblava aquest impost i habilitava els municipis a establir un recàrrec de quatre euros per destinar més recursos a polítiques d'habitatge. El dictamen, que no és vinculant, és fruit d'una queixa presentada per Junts, que va acusar el Govern de voler governar "a cop de decret", al marge del procediment legislatiu ordinari, i pretendre aprovar uns pressupostos "per la porta del darrere". El grup de Carles Puigdemont també va impugnar una sèrie de modificacions fiscals sobre les quals l'òrgan de garanties també crida l'atenció a l'executiu català: entre altres, la baixada de l'IRPF a les rendes inferiors a 33.000 euros, que no compleix el requisit "d'extraordinària i urgent necessitat" que justifica que el Govern legisli via decret llei, en lloc de presentar un projecte al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el cas de la taxa turística i el recàrrec, el Consell de Garanties va més enllà i ressalta que l'executiu s'ha immiscit en allò que correspon decidir a la cambra catalana. "La duplicació de la tarifa —que, com ja s’ha dit, es qualifica per la mateixa llei 5/2017 com un element essencial de l’impost— va més enllà del que podria ser una mera actualització o fins i tot un canvi de poc relleu en relació amb el mateix tribut, i s’ha de considerar, per contra, com una modificació substantiva, que queda coberta per la reserva a la llei del Parlament que estableix l’article 203.5 EAC", ressalta al dictamen, adoptat per una majoria molt justa en aquest punt: 5 vots a favor i 4 en contra. Aquest decret va fer enfurismar el sector hoteler i va suposar el primer xoc del Govern d'Illa amb la patronal.

Junts reclama que es retirin

Davant d'aquesta decisió, Junts ja reclama al Govern que rectifiqui i retiri els dos decrets amb aquestes mesures, pendents de ser sotmeses al ple, després de les vacances de Setmana Santa. Què farà l'executiu? Fonts de la Conselleria d'Economia manifesten el seu respecte per les decisions, per bé que subratllen que "no són vinculants". Tanmateix, s'avenen a estudiar-les "amb deteniment i profunditat". El Govern havia justificat molts dels ajustos fiscals en aquests decrets per fer front a la manca de pressupostos, després del no d'ERC a asseure's a negociar-los i emplaçar l'executiu a parlar ja, si de cas, dels del 2026. Habitualment, totes aquestes modificacions se solen fer a la llei d'acompanyament dels comptes. Altres mesures dels dos decrets impugnats, com l'increment dels sous als funcionaris o de l'impost de transmissió patrimonial als grans tenidors, reben l'aval del Consell de Garanties.

L'última vegada que el Consell de Garanties va picar el crostó al Govern per un decret llei que no era urgent, l'executiu va reconduir-ho acceptant que es tramités com a projecte de llei a la cambra catalana (de fet, també és el que recomana l'òrgan si Economia prefereix tirar pel dret). En aquella ocasió, va ser amb el decret sobre mesures urgents en matèria d'habitatge que, en la negociació parlamentària amb ERC i Comuns, es va acabar concretant en el pacte per regular el lloguer de temporada i preservar pisos de protecció oficial que estaven a punt de passar al mercat lliure.

stats
OSZAR »