800 veïns de l'Alt Empordà, sense aigua potable des de Nadal
El baix nivell del pantà de Darnius ha fet que Borrassà s'hagi d'abastir només dels seus pous municipals, que estan contaminats per nitrats


GironaPels volts de Nadal, els 800 habitants del petit poble de Borrassà, a tocar de Figueres, van rebre una alerta de l'Ajuntament que els obligava a canviar els seus hàbits per complet d'un dia per l'altre: l'aigua de l'aixeta deixava de ser potable. Ja no podien omplir un got a la pica de casa per treure's la set ni fer servir l'aigua corrent per cuinar. Dos mesos després, la situació continua igual i els veïns d'aquest municipi alt-empordanès s'han hagut d'acostumar a desplaçar-se regularment en cotxe fins als supermercats de Figueres per acumular carregaments de garrafes d'aigua embotellada per subministrar-se.
L'aigua de les canonades de Borrassà no és potable com a conseqüència indirecta de la sequera extrema que pateix Catalunya i, especialment, l'Alt Empordà, una de les comarques més castigades per la falta de pluges, que ha tornat a la fase d'emergència. Aquest municipi disposa de diferents pous municipals per captar reserves hídriques, però, des de fa molt de temps, aquestes cisternes subterrànies estan contaminades pels nitrats dels conreus i granges de la zona. És per això que, en situació de normalitat hídrica, Borrassà rebia aigua del pantà de Darnius Boadella i la barrejava amb la dels pous, per tal de rebaixar la concentració de fertilitzants per sota dels 50 mg/l permesos i aconseguir uns llindars de potabilitat.
Ara bé, per culpa del baix nivell de l'embassament empordanès, que es troba al voltant del 16%, el subministrament arriba a la xarxa del municipi amb menys pressió i això provoca que les bombes de distribució de l'Ajuntament no funcionin correctament. Sense poder barrejar l'aigua dels pous amb la del pantà per diluir els nitrats, de totes les aixetes de Borrassà només en surt aigua contaminada.
Una garrafa de 8 litres per persona a la setmana
"Som quatre a casa i cada setmana hem d'anar a buscar quatre o cinc garrafes de 8 litres a Figueres, perquè a Borrassà no tenim botiga", reconeix en Jordi, veí del poble. I afegeix: "És força pesat i el problema no és l'aigua per beure, sinó la de cuinar, que és la que dispara el consum. Com que l'has d'anar a comprar, t'adones de tota l'aigua potable que fem servir cada dia pràcticament sense adonar-nos-en".
Més enllà de la murga de desplaçar-se cada vegada per aconseguir un servei bàsic com l'aigua, qui més pateix la situació són les famílies amb persones grans al càrrec, que no poden agafar el cotxe ni aixecar ampolles pesants. "La meva mare és gran i cada dos dies li portem packs d'ampolles individuals d'un litre, que no pesen tant i així les pot maniobrar més bé, i també estem molt pendents que no se li acabin", reconeix la filla d'una senyora de 87 anys. També ho tenen més complicat les famílies amb criatures petites, ja que és fàcil que facin algun glop d'aigua mentre es dutxen o es renten les mans: "L'Ajuntament diu que per dutxar-se l'aigua no és perillosa, però amb els nens no ens fa gaire gràcia i intentem que es dutxin molt ràpidament i no fem cap banyera", comenta una mare de l'escola.
Borrassà és un poble petit, sense grans equipaments municipals que es vegin directament afectats per aquesta situació. Hi ha un sol restaurant, que ara mateix està tancat, i el bar de l'Ateneu continua despatxant comprant garrafes, sense apujar els preus, tot i que, evidentment, utilitzar aigua embotellada els surt més car. També ha repercutit a l'escola, d'uns 60 alumnes i amb servei de menjador, que l'Ajuntament abasteix amb palets sencers de bidons.
La solució, d'aquí un mes
L'alcalde, Joan Hurtós, explica que no s'han plantejat fer venir camions cisterna, tal com han fet altres municipis catalans per fer front a situacions esporàdiques de manca de reserves, com Cadaqués o Falset. "És una solució pensada per als municipis que no tenen prou aigua; nosaltres en tenim, però no és potable, i de moment ja en sortim comprant aigua embotellada, perquè estarà arreglat a curt termini", diu. I afegeix: "No és la primera vegada que ens passa; històricament, abans de connectar-nos al pantà de Darnius, Borrassà ja havia tingut moltes èpoques d'aigua no potable per culpa dels nitrats".
La solució que proposa l'Ajuntament és la instal·lació d'un dipòsit que permeti retenir i emmagatzemar l'aigua que arriba del pantà, de manera que els motors puguin bombar-la sense problema. El consistori ja ha presentat la proposta a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que hi donarà resposta en els pròxims dies. L'obra costarà uns 40.000 euros, que en principi quedaran coberts per la línia d'ajuts de l'ACA per a actuacions d'emergència, i es preveu que d'aquí un mes estigui en funcionament i l'aigua torni a ser potable.