Els adolescents, més preocupats per l'economia o el medi ambient que pel masclisme
Les desigualtats de gènere eren la primera inquietud abans de la pandèmia, segons el Baròmetre de l'Unicef

BarcelonaL'economia, la inseguretat, el medi ambient, la guerra i la fam al món, així com les agressions sexuals a menors. Aquestes són les grans preocupacions que assenyalen els menors catalans d'entre 11 i 18 anys, segons recull el Baròmetre d'Opinió de la Infància i l'Adolescència publicat per l'Unicef, en què la inquietud pel masclisme i les desigualtats de gènere no apareixen fins al quinzè lloc. En canvi, en la primera edició del 2019 les desigualtats de gènere eren la gran preocupació, coincidint amb les primeres grans mobilitzacions de dones per reclamar igualtat i els efectes de la sentència de la Manada de Pamplona.
En aquest camp dels rols de gènere, més del 30% dels enquestats sostenen que qui hauria de vetllar per la seguretat dels carrers haurien de ser “sobretot o només” els homes, i gairebé el 10% pensen també en els homes per gestionar empreses. Per contra, prop d’un 20% associen la cura d’infants a "sobretot o només" les dones, mentre que en un percentatge semblant entenen que el lideratge ha d'anar a càrrec dels homes.
Desafecció política
"Cal escoltar els nens, les nenes i els adolescents per conèixer les seves veritables preocupacions i poder donar resposta a les seves inquietuds i necessitats", ha dit aquest dimarts el director executiu d'Unicef Espanya, José María Vera, que apunta que els resultats de l'enquesta alerten de la "desafecció política" dels joves. Gairebé el 60% creuen que les qüestions polítiques no els afecten. L'informe reflecteix que quatre de cada deu nois enquestats valoren la situació política i econòmica d'Espanya com a dolenta o molt dolenta, percentatge que baixa fins a menys de dos de cada deu quan es tracta de la seva percepció a escala local.
Pel que fa a les institucions, les que més confiança els generen són la universitat, la sanitat pública, els científics i les ONG, mentre que a la cua hi ha els partits i representants polítics, seguits del govern estatal i els representants religiosos. Pel que fa a les professions, entre les que més respecten hi ha els metges, els policies, els mestres, els arquitectes i els esportistes, i entre les que menys hi ha, per aquest ordre, els periodistes, els banquers, els esteticistes, els creadors de contingut i, sobretot, els polítics.
A l'hora d'informar-se sobre temes d'actualitat, mirar la televisió –com a mitjà d'informació– i seguir influencers –per conèixer la seva opinió– són les dues opcions que més utilitzen els joves, el 28,5% i el 27,7%, respectivament.