Collboni proposa ara que Barcelona torni a suspendre les relacions amb el govern d'Israel
L'alcalde promou també la suspensió temporal de l'agermanament amb Tel-Aviv que ell va restituir a l'inici del mandat


BarcelonaTomb en la política internacional de Jaume Collboni. Tal com ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA, l'alcalde de Barcelona portarà al ple de la setmana que ve una proposta perquè la ciutat torni a interrompre les relacions amb el govern de l'estat d'Israel i deixi sense efecte temporal l'agermanament amb Tel-Aviv mentre no hi hagi un alto el foc definitiu a Gaza. L'alcalde de la capital catalana rectifica així una de les primeres decisions que va prendre en arribar al càrrec, quan va deixar sense efecte la suspensió de relacions aprovada pel govern d'Ada Colau.
Tanmateix, dos mesos després d'aquella decisió, el PSC sí que va donar suport a una proposta dels comuns que instava l'Ajuntament a interrompre les relacions amb el govern d'Israel mentre no hi hagi un alto el foc definitiu a la Franja de Gaza. Fonts del govern municipal subratllaven aleshores que la interrupció de les relacions és exclusivament amb el govern de Netanyahu i no afectava l'agermanament de Barcelona amb la ciutat israeliana de Tel-Aviv. De totes maneres, aquella decisió va ser suspesa per la justícia en una decisió que l'Ajuntament ha recorregut.
Ara, en canvi, la proposta que Collboni portarà al ple sí que proposa deixar sense efecte temporalment l'acord d'amistat i cooperació que l'alcalde socialista Joan Clos va signar, el 1998, amb Tel-Aviv i Gaza. Llavors, s'inscrivia en els Acords d'Oslo, el procés de pau que havia arrencat uns anys abans. Aquest dimecres, fonts municipals subratllaven que l'acord estava de facto inactiu des de l'inici del conflicte i no s'ha impulsat cap acció ni iniciativa política al respecte pel que fa a Tel-Aviv.
A més d'adherir-se als esforços per convocar una cimera de pau, el text que el govern municipal portarà a debat del ple –i que necessita els vots d'altres grups per tirar endavant– proposa suspendre relacions amb el govern d'Israel i l'agermanament amb Tel-Aviv, però també es compromet a no fer cap contracte municipal amb operadors que facin activitats econòmiques que vagin en contra de convenis internacionals i dels drets humans.
Contra l'antisemitisme
La proposta també dona suport al reconeixement de l'estat de Palestina per part de la comunitat internacional, demana revisar l'acord d'associació de l'estat d'Israel amb la Unió Europea i sosté que "l'ocupació i la colonització dels territoris palestins, així com la negació dels drets més bàsics a la població palestina, són els principals obstacles per a l'assoliment d'una pau justa i duradora". També condemna "qualsevol forma d'antisemitisme" i reclama l'alliberament "incondicional i segur" dels ostatges que continuen en mans de Hamàs.
En l'exposició de motius de la proposta, el govern municipal justifica el fet de portar ara aquesta decisió al ple al·ludint al bloqueig de l'ajuda humanitària durant mesos i els entrebancs perquè arribi a la Franja de Gaza. Tot plegat són fets que, apunta el text, "són d'una gravetat extrema i potencialment punibles, a través de l'ONU, davant del Tribunal Internacional de Justícia".