Educació

"És una bogeria": les escoles alerten que desconeixien que han de fer proves orals abans del 20 de maig

Educació defensa que al juny es va publicar un document especificant que tots els centres havien de passar els exàmens

Un grup d’alumnes fent un examen. Els experts aposten per reduir el currículum i augmentar el dinamisme.
06/05/2025
3 min

BarcelonaNou capítol del desgavell amb les proves d'expressió oral a l'escola catalana. L'any passat el govern d'ERC en només dos dies va passar de comunicar que excepcionalment no es farien "a causa de la sobrecàrrega de treball" que suposaven per als centres a demanar, 24 hores després, al Consell Superior d'Avaluació que mantingués els exàmens. Finalment, el caos es va tancar amb un punt intermedi: tots els centres rebrien les proves d'expressió oral en català i castellà perquè els alumnes de 6è de primària i de 4t d'ESO les fessin, però Educació només demanaria els resultats a uns centres concrets, de tal manera que la resta tenien un termini més flexible per fer les proves i no estaven obligats a entregar els resultats.

Amb aquest escenari moltes escoles i instituts van donar per fet que aquesta dinàmica es mantindria també per aquest curs 2024-2025, però en les últimes setmanes, gràcies a un recordatori del departament d'Educació, han vist que aquest any tots els centres han de fer les proves d'expressió oral de 6è de primària i 4t d'ESO abans del 20 de maig. Diversos docents, escoles i instituts i també fonts del sindicat USTEC expliquen a l'ARA que desconeixien que tenien aquest límit de temps i que estaven obligades a fer passar aquestes proves als alumnes. Asseguren que se'n van assabentar a finals d'abril, cosa que els deixa amb molt poc marge de temps per maniobrar.

Fonts del departament d'Educació expliquen que el calendari d'aplicació de les proves orals surt publicat als Documents per a l'organització i la gestió dels centres (DOIGC) del curs 2024-2025 i que aquesta documentació es va penjar el mes de juny de 2024. A més, detallen que l'Agència d'Avaluació i Prospectiva de l'Educació que organitza les proves va fer un recordatori que calia aplicar les proves a la junta de direccions el 13 de març passat. Per altra banda, el canvi també va quedar reflectit en una resolució del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el 31 de març d'aquest any.

"No hi ha dret que ens ho diguin amb tan poca antelació i gairebé a final de curs, que és quan hi ha més feina", critica un dels docents de català d'un dels centres que desconeixia el límit de temps i que ja està organitzant les hores de les pròximes setmanes per poder encabir-hi les proves, que tenen una durada d'uns quinze minuts per a cada parella d'alumnes.

Els docents alerten que els tempos són molt ajustats, ja que després que aquests alumnes passessin les proves de competències bàsiques fa poques setmanes, ara les proves d'expressió oral coincideixen en temps amb les proves de diagnòstic que també han de fer tots els alumnes de 4t de primària i 2n d'ESO. "És una bogeria", assegura una docent de literatura d'un institut de Barcelona, que es queixa que ha conegut el canvi "d'avui per a demà".

Sobrecàrrega d'hores

El primer curs que es van fer les proves d'expressió oral al sistema educatiu català va ser el 2023-2024. En aquell moment es van implantar exàmens orals de català, que van passar 160.000 alumnes. També es va decidir que una mostra representativa de gairebé 8.000 estudiants també faria proves orals de castellà i anglès. En totes les llengües exceptuant l'anglès la prova constava de dues parts: una en què l'alumne havia de respondre a preguntes sobre un tema específic i una segona en què havia d'interactuar amb un company en veu alta per planificar una tasca concreta. En total, quinze minuts de prova que els mateixos docents van fer passar a tots els alumnes de les dues etapes i que, en el seu moment, van suposar una sobrecàrrega de feina de 20.000 hores en el total de docents del sistema educatiu.

stats
OSZAR »