El primer antibiòtic del segle contra la gonorrea que podria evitar l'epidèmia global
La resistència als fàrmacs antimicrobians del patogen dificulta el control d'aquesta infecció de transmissió sexual

BarcelonaÉs el primer antibiòtic creat en tres dècades i podria ajudar a combatre l'augment global d'una de les infeccions de transmissió sexual (ITS) en auge al món. La gepotidacina, un antimicrobià aprovat per fer-se servir per a les infeccions del tracte urinari, ha demostrat tenir capacitat per controlar el Neisseria gonorrhoeae, el bacteri causant de la gonorrea. L'any passat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va destacar que l'origen de la gonocòccia és un patogen prioritari per a la comunitat científica tant per la seva ràpida expansió com perquè és capaç d'esquivar els efectes antibiòtics del tractament de primera línia amb cefalosporines, macròlids (com la famosa azitromicina) i fluoroquinolones. Només l'any passat, la gonorrea va provocar 82 milions de casos nous en persones d'entre 15 i 49 anys al món.
Un equip d'investigadors internacionals ha publicat aquest dilluns a la revista mèdica The Lancet un assaig clínic amb més de 620 participants, un terç dels quals d'Espanya, que van ser diagnosticades de gonorrea a l'àrea urogenital de sis països: Austràlia, Alemanya, Mèxic, Espanya, el Regne Unit i els Estats Units. Els resultats mostren que, en comparació a les tractaments actuals, aquest medicament té potencial per respondre a la "necessitat urgent" d'alternatives terapèutiques, així com per evitar casos resistents als medicaments i millorar les experiències dels pacients.
La investigació, que s'ha presentat també a la conferència anual de la Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ESCMID) a Viena (Àustria), ha comprovat que l'ús de la gepotidacina és lleugerament més efectiu contra la gonorrea que el tractament estàndard, que és una injecció de ceftriaxona o una píndola d'azitromicina. En concret, el grup liderat pels experts de l'hospital universitari de Birmingham Jonathan Ross i del de Leeds, Janet Wilson, han constatat que dues dosis de tres grams en un dia d'aquest fàrmac tenen la capacitat d'eliminar el bacteri en un 93% dels casos, també en els casos que havien estat refractaris als tractaments.
"La gepotidacina va demostrar no ser inferior a la ceftriaxona més azitromicina per a la gonorrea urogenital per N. gonorrhoeae, sense noves preocupacions de seguretat, cosa que ofereix una nova opció de tractament oral", escriuen els autors al seu article. També destaquen que no es van observar efectes secundaris greus o severs relacionats amb el tractament.
Repte a escala mundial
Darrere d'aquesta investigació hi ha, entre d'altres, científics dels hospitals universitaris de Birmingham (Regne Unit), de les universitats nord-americanes d'Atlanta i l'Estatal de Louisiana, i de la farmacèutica britànica GlaxoSmithKline (GSK). Tot i això, els investigadors adverteixen que aquest estudi es va centrar principalment en la gonorrea urogenital i que la majoria del grup de l'assaig eren homes blancs.
De fet, la gonorrea és una infecció de transmissió sexual freqüent que, si no es tracta amb rapidesa, pot donar lloc a complicacions greus, especialment en les dones, ja que pot augmentar el risc d'embaràs ectòpic i infertilitat. Jorge Garcia, metge de la Unitat ITS Vall d'Hebron-Drassanes, explica a l'ARA que aquest bacteri ha demostrat que pot desenvolupar resistències als tractaments disponibles i la seva incidència està a l'alça a Europa, per la qual cosa està bé que apareguin alternatives terapèutiques a les actuals per si aquestes deixessin de funcionar.
Ara bé, insisteix que el tractament actual segueix demostrant "una bona eficàcia", també en els casos que presenten gonocòccia al recte i a la faringe. En aquest sentit, l'expert creu que calen més estudis per demostrar si la gepotidacina és eficaç també en aquests escenaris. El grup signant també admet que cal més investigació per veure l'impacte del nou tractament a la gonorrea del recte i la gola, i en dones, adolescents i diverses ètnies.
Més de 13.000 casos a Catalunya
A Catalunya, les ITS més prevalents són les de clamídia, amb 15.512 casos, però la gonorrea ja és la segona, amb més de 13.150 contagis, segons les dades més actualitzades del departament de Salut corresponents al 2023. A més, segons l'informe de la incidència de la gonorrea elaborat pel Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), a Espanya n'hi va haver aproximadament 34.000 infeccions.
En un contundent editorial, The Lancet recorda que la resistència als antimicrobians es considera un dels principals reptes per a la salut a escala mundial. "L'aparició de diferents formes de resistència a N. gonorrhoeae sovint ve seguida d'una ràpida propagació de la malaltia i, de fet, la prevalença de la gonorrea ha augmentat en els últims cinc anys", avisa la revista, que afegeix: "El que estem veient [amb la gonorrea] es podria estendre fàcilment a altres bacteris".